Namig za izlet

 Jesenski z barvami odpadajočega listja olepšani dnevi so kot nalašč za nekajurni sprehod v naravo. In če ste slučajno po opravkih v Sežani, in vam gre mestni beri kamioski vrvež na živce je dovolj se premakniti na staro avtobusno postajo in v manj kot minuti smo skozi podhod pod železniško progo na trgu v stari Sežani v Vidmarščih, pri kalu z lipu. Naš cilj je najvišji vrh enega od 2 hišnih hribov Sežane Planina – t.i. Sežanskih vrat, Zidovnik, 570 m.n.v, ki po višini že resno konkurira najbolj znanemu vrhu grebena brez imena med Krasom in Kraškim robom Starem Taboru,  603 m.n.v. Ima veliko oboževalcev beri rednih obiskovalcev, med katerimi je rekorder Gvido Trebec z nekaj tisoč vzponi! Njegov sosed je nekoliko nižji Strmec, 593 m.n.v. / Slovenija ima veliko Strmecev, najbolj znan je zaselek Strmec pri Logu pri Mangartu, turistično nepoznan je zaselek Strmec pri Korenskem sedlu 1 km od mejne črte / Greben se zaključuje z najvišjim vrhom Krasa z veliko začetnico Velikim Gradiščem 740 m.n.v. Kako na Zidovnik?  V Vidmaršču zavijete v drugo ulico levo, nato pa naravnost do križišča treh ulic, zavijete navzgor. Sledite najprej kolovozu, nato stezi, in ko pridete do Kolesarske steze greste po njej. Nekaj previdnosti ne škodi  – a to je edina pot ki pelje po sredini grebena do vrha Male planine, nato pa po sredini grebena na Veliko Planino in nato na najvišji vrh Zidovnik. Z povprečno kondicijo boste porabili skoraj uro, z slabšo nekaj več! Pot ni markirana , se izgublja – primerna za izkušene pohodnike. Lahko pa greste do roba novega naselja nad Staro Sežano in od tam po stezah na Zidovnik. Najlažji je vzpon na Zidovnik od Stare Smodnišnice med Sežano in Lipico. Na vrh najvišjega vrha Planine pridete po dobro vzdrževani makadamski poti v pol ure. Na vrhu Zidovnika!

Vas pričaka rezervoar vode in repetitor za rtv in prekrasen pogled na Kraški rob. Lepo se vidi morje 1 km zračne črte od centra Sežane. Lepo je vidna Marijina cerkev pri občinah in Rtv oddajnik pri Frlugih. Poleg Orleka in Lipice lahko opazujemo tudi kamionski terminal. Nekoliko pod vrhom boste presenečeni nad nekoliko nenavadnim pogledom na simbol Sežanskih planincev, Vremščico, ki pa ni več na Krasu z veliko začetnico. Ker vzpon na Zidovnik ni markiran boste v glavnem sami. Vsaj v začetku tedna!

Primeren izlet za vse  – edina težava so nevihte in kače! Na sosednji hrib t.i. Sežanskih vrat vodi Gozdna učna pot, ki jo je postavil Robert Rogljič, na vrhu so ruševine starega Sežanskega gradu. Robert Rogljič in Pd Sežana sta markirali tudi Kosovelovo pot ki je najbolj obiskana. Vodi do Tomaja kjer je bival Kosovel. Značilnost obeh označene poti in neoznačene je da vodijo iz istega Trga nekdanje avtobusne postaje. Višina Tabora je 485 m.n.v, Sežane 380 m.n.v, Zidovnika pa 570 m.n.v, kar je v primerjavi v povprečno višino Kraških hribčkov za pojme Italijanov Gora ali Monte! Večkrat rečeno: največje lepote narave se skrivajo v naši neposredni soseščini

       

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “”

  1. katja pravi:

    No, te spremljamo. Si porihtal fonte in fotko, kul. Kr tako naprej:)

  2. siva pravi:

    Aha tukaj pa psiho lahko sam selekcionira komentarje in izloča kritike:) idealno za bodočega “pisatelja” hehe

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !