Avstralski Slovenci – njihova bolečina – zakaj se bojijo vrniti domov – kaj je v Avstraliji boljše kot v Sloveniji

Danes zvečer se je predvajal dokumentarec o  Avstralskih Slovencih
Vse skupaj samo ena bolečina,  že druga generacija je popolnoma integrirana v Avstralsko družbo /  Iz kontinenta, kjer vlada delo in denar, kjer izobraženi niso priljubljeni, ljudje pa odtujeni. Slovenci tam živeči kilometre daleč, pa še ti so skregani med sabo /

In ko pridejo v Slovenijo, ostanejo največ mesec dni , njihovi gostitelji pa se ukvarjajo z njimi in jih vozijo kot turiste po Sloveniji. Da bi ta čas koristneje preživeli / učenje Slovenskega jezika, obisk knjižnic, odločitev o dokončni vrnitvi domov, obnova nepremičnin ki jih imajo še v lasti, nakup knjig in cd za učenje Slovenščine, in nenazadnje: Slovenskih Windowsov ker še nisem imel opravka z Avstralskim Slovencem ki bi pisal z šumniki /  V Slovenji so premalo časa / najmanj 6 tednov je treba da turistično evforijo zamenja realizem / obnašajo se kot turisti, dajejo vtis da so srečni, in ko se vrnejo v Avstralijo so spet številke. Z njimi se tam dol ne ukvarjajo redki razen če plačajo, v Slovenji pa imajo sorodnike, ki so po nekaj tednih gostovanja in stroškov z njimi presrečni da spet gredo domov. Nekaj malega že prispevajo, so pa v povprečju Avstralski Slovenci ljudje ki nimajo bistveno več denarja kot Slovenski srednji razred. Inteligenca je v glavnem nazaj vključno z Pribacam, tam je ostala še gospa Brkini ki se jih hiša v Brkinih podira. V samozaložbi je izdala 2 knjigi  /pesniško zbirko in biografijo / a je ne v Avstraliji in v Sloveniji nihče ni promoviral. Ostal je spomin na Stanko Gregorčič, kako se je bankrotirana vračala iz Avstralije  / Ne zameri Stanka, zelo te cenim, ampak lagati ne morem /  dolgoletna urednica Glasa Slovenije in novinarka radijskih postaj. Avstralske Slovence ni zanimala njena usoda, a mi je leta 2003 ko mi nihče drug ni hotel objaviti mojih aforizmov 2 objavila v Glasu Slovenije. Hvala Stanka! Zato dragi Avstralski Slovenci, če berete te vrstice, zberite pogum in se vrnite v Slovenijo. Začetki ne bodo lahki, a tukaj boste Slovenci. V Avstraliji pa ste številke. Vsem ki razmišljate o odhodu v Avstralijo: Zaslužek v Avstraliji boste porabili za bivanje  domov pa se boste vračali reveži. Zato verjemite v Slovenske sanje in ostanite doma. Doma je najlepše!

 • Share/Bookmark
 

11 komentarjev na “Avstralski Slovenci – njihova bolečina – zakaj se bojijo vrniti domov – kaj je v Avstraliji boljše kot v Sloveniji”

 1. bonboniera bonboniera pravi:

  ja! doma je najlepše, treba je vzpodbujat slovensko zavest!

 2. kamper kamper pravi:

  Ljubo doma,kdor ga ima :smile:

 3. Dajana Dajana pravi:

  Ah, dej no. Če bi bila stara pod 44 let, bi šla takoj v Avstralijo. Sprejemajo najraje računalničarje in medicinske sestre. Imajo super ekonomijo, demokratično vlado in ne delajo velikanskih problemov pri sprejemanju tujcev, kot recimo v Evropi. Ko sem živela v Avstriji, sem se pogovarjala z avstralskim Slovencem (moje generacije), da bi mi pomagal preseliti se v Avstralijo. Potem je bil zelo razočaran, ker sem si premislila in nisem več hotela tja. Govoril mi je o življenju tam v superlativih. Poročen s Slovenko, z enim otrokom. Da so pa Slovenci povsod skregani, je zato v veliki meri kriva UDBA in politika. Slovenec je navezan na rodno grudo in trpi, ko ni doma. Bila sem v Torontu in v New Yorku pri slovenskih izseljencih in bila sem v kontaktu z Avstralskimi Slovenci. Tako da… Zgodb je milijon. Vsak človek piše svojo zgodbo.

  ;)

 4. tanny tanny pravi:

  ja doma naj bi bilo najlepše, ampak če vidiš svet ni nič narobe in si nabereš izkušnje.

 5. lordwales pravi:

  Zgodbe, ki jih piše življenje. Ko se je Stanka Gregorčič ekonomska emigrantka in medijska ambasadorka Slovenije tam spodaj vračal domov ni bil nihče pripravljen plačati dolgov glasa Slovenije, edine resne medijske Slovesnke ustanpve v Avstraliji!

  Večji probljem je ” malting point ” , izguba Slovenske identitete in jezika.

 6. Roberta pravi:

  Identiteto izgubljamo tudi tukaj, ni treba iti ravno v Avstralijo. Drugače pa, po svojih izkušnjah z izseljenci, lahko rečem, da nam malo celo zavidajo. Ko so zapustili domovino, je bila tukaj revščina, sedaj pa v večini primerov živimo bolje od njih.
  Všeč mi je bil tvoj stavek, da naj ljudje verjamejo v slovenske sanje. Saj bi, če bi obstajale, na žalost pa, glede na trenutno situacijo, lahko verjamemo zgolj v sanje z R.

 7. Felix pravi:

  Odgovor komentar na “Avstralski Slovenci”.
  Ker niste nikoli ziveli v Avstraliji, je zelo zalostno nas kritizirat, to lahko samo eden ki ima oprane mozgane in kratko pamet.’

  V Avstralijo sem prisel 18 let star. Izucil sem se za avto kleparja, priznam da ni bilo lahko, te moznosti v Sloveniji nisem imel.

  Resnica je, da Slovenci v Avstraliji se prepirajo, isto Slovenci v Sloveniji se prepirajo. Res je, da smo izgubljena generacija. To so vodilni zavozili (komunisti).

  Prva generacija ne mara drugo generacijo. To se vec ne more popravit. Vrnejo se samo tisti v Slovenijo ki imajo domotozje. Tudi jas sem bil veckrat na dopustu. Vendar sem se pocutil kot tujec med domacim. Ne bi nikoli vec mogel za stalno zivet v Sloveniji. Avstralija je moja druga dezela.

  Najbolj zalostno je bilo ko so me v Sloveniji klicali “zdomec”.
  Nasi Slovenski vodilni v Avstralijo so 70 ali cez 80 let stari ki so se vedno vodilni. Kadar bo luc bo kluc. Se zmeraj potujejo v Slovenijo za Slovenske stroske, to nam nic ne koristi.

 8. zigzagger pravi:

  Porkamadona Slovenci a ste res tok v glavo zabit?
  Bunite se glede Avstralcev, pa da naj vam neki povem,
  dost velik imajo zbrihtanga v glavo kokr mi tle v Sloveniji,
  in če bi mel možnost bi šel takoj dol,
  v Slovenijo se vrnil ne bi nikoli več,
  ker se nimam za kej!

 9. lordwales pravi:

  šžč
  Do sedaj razen stanke in Florjana ( glas Slovenije ) še nisem zaslednil uporabo šumnikov katerega koli avstralskega Slovenca

 10. Dr. Johana pravi:

  Kritiziranje Slovencev v Avstraliji.

  Slovenci smo veseljaki, vesele narave, zivljenje je kratko. Biti positiven je veselo zivljenje. Oglejte si spletno stran “Macki so sli v down under” od slovenske 5 clanske druzine, ki se je preselila v Avstralijo in lepo opisujejo, zivljenje v Avstraliji, je zanimivo.
  Tudi zanimivo je pogledat “Slovenians in Melbourne” dokumetar na youtube. Tu vidite dosti v zivljenju v DOWN UNDER.
  Tistim ki je v Sloveniji lepo, verjetno jih ne zanima zivljenje v Avstraliji. Drugi pa pridite na dopust, pustolovscine. Velja. Kakor si bos postlal, tako bos spal. Zelim vam lepe sanje.

  Lp. Dr. Johana.

 11. lordwales pravi:

  Draga dr. johana

  Jebeš Slovenske sanje, draga dr. Johana, če si ne namestiš z pomočjo windows cd t.i. ce fonte, ki vsebujejo šumnike – šžč, tukaj dohtarski naziv ne pomaga nič, če se to ne uredi. nadalje: Vaša Slovenščina je resnično down under, kmalu bo še moja pasivna Italijanščina boljša, pa se je nočem učiti, le blizu meje
  živim.
  - positiven – pravilno – pozitiven
  dokumentar ( Avstralska Angleščina ) – dokumentarec

  Za naslednje poletje se prijavite na emsečni tečaj Slovenskega jezika ( pa tudi 2 meseca ne bi škodilo ) na Filozofski v Sloveniji, nam domorodcem pa na rodni grudi, kjer ne gremo razen na dopust nikamor, ne solit pamet z slabo Slovenščino
  brez šumnikov. Bojim se, da bomo v Sloveniji zlasti na področjjih glasbe, umetnosti, literature, show biznisa in novinarstva zaslužili več kot vi tam spodaj.

  Še nekaj let nazaj niti državne penzije niste imeli, vaš dolar je zdaj hudo nizko napram Evru, in obresti na zapufanih državnih bankah za Evrske depozite so mnogo višje kot v katerikoli Avstralski banki.

  Uspelo mi je nemogoče – prvi zadetek pod avstralski Slovenci na googlu.
  vsaj za Florijana iz http://www.glasslovenije.au.com upam d aga bo srečala pamet, na prvi avion in back to rodna gruda.

  ima sploh zagotovljeno Avstralsko penzijo, glde na to da ta še nekaj let nazaj ni bila obvezna, oziroma so jo izvajale zasebne penzijske zavarovalnice ( podoben šmorn a la vzajemna in zzss )

  Univerzalno zdravstvo in šolstvo?

  V Sloveniji od male šole pa do doktorata ne plačaš niti centa

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !