Svetovni dan prostovoljstva! Bo jutri, 15 aprila na nekdanji dan železničarjev!

Socialistične praznike so zamenjali novi
Pri prostovoljstvu se gre za to
da lahko prostovoljno delamo, najprej plačamo članarino in prijavnino društvu  ki se z tem ukvarja. Potem, če imate srečo ste lahko povabljeni na kakšen prostovoljni kamp. Kjer je spanje in hrana zastonj, delo pa tud. V bistvu gre pri prostovoljnemu delu za Evropska sredstva, in projekte. In predstave za ljudstvo. Kot je jutrišnja v še vedno Novi Gorici.
Kdor je rojen v prejšnjem sistemu nima prevelikega veselja za zastonj prostovoljno delo! 
Je kot pišoči preživel več kot leto pri prostovoljnem delu oziroma kot se je v socializmu reklo: Delovnih brigadah!
Če sem na prvem planinskem taboru, delovni brigadi dobil poleg bivanja in hrane še brigadirko, teniske, pulover in majico sem na zadnjem raziskovalnem v Rušah dobil samo bivanje in hrano in eno ekološko knjigo. Če so bili rezultati na Pologu leta 1984 pri čiščenju travnikov vidni, so bili rezultati v Rušah turizem. Po avgustu 1991 nisem več razmišljal o prostovoljnem delu raje sem iskal službo in jo dobil. V sredini 90 sem pričel pisati literaturo, še prej sem bil novinarski dopisnik, lani pa sem pričel pisati politično satiro. In lani jeseni blogati!
Problem prostovoljnega dela so društva, ki to organizirajo, in z tem ne bom rekel da služijo, ampak zaposljujejo birokracijo ki prostovoljno delo organizira. Širši javnosti so ta društva neznana, redko se pojavljajo v javnosti. Smisel prostovoljnega dela je jasen, manj jasno pa je zakaj bi ljudje ki prejemamo minimalno plače in še kakšnen časopisni honorar prostovoljno delali? Večina oziroma skoraj vsi prostovoljci so študentje. In ker je svetovnih dni, takih in drugačnih veliko, bo kmalu zmanjkalo dni v letu za obeleževanje. Takih in drugačnih, v času ko večina delavcem nima za preživetje se gremo prostovoljstvo. V ta namen se angažira šole. Prijetno z koristnim. Šolarji se z takimi dnevi lahko strinjajo ali pa ne, važno da odpade pouk, da grejo na mestni trg, in tam ploskajo. Namesto kot v starih dobrih časih drugu Titu z papirčki z reklamo za prostovoljstvo. Od takih masovnih akcij ni veliko rezultatov, kakšna vestička v medijih, to je pa tudi vse. In nekaj študentov ki bodo poleti odpotovali poEvropi, in tam kamor so namenjeni 2  tedna pasli dolgčas.
Z njimi se razen pomoči potrebnih ne bo skoraj nihče ukvarjal,  birokrati z prostovoljnih društev pa bodo na zasluženem poletnem dopustu. Kakšen bo že prišel pogledat, a učinkov od vsega tega ni. Učinek je samo od dela ki je plačano. Ko smo na dopustu čim manj delajmo in uživajmo! Prostovoljno delo je ostanek socializma. Živimo v kapitalizmu. Kjer je potrebno vse plačat.
Zgodba je podobna cesarjevim novim oblačilom. Cesar je gol, misli pa da je pred ogledalom oblečen. Še ena javna prireditev, ki jo bomo plačali Evropski davkoplačevalci. Prostovoljno delo še najbolje razume Američan, ki ima v Novi Gorici punco, in igra na trgu kitaro. V kitarskem kovčku počiva pes. Igra dobro in z veseljem mu vržeš Evro v posodo. Američan veliko bolje razume prostovoljno delo kot ga razumejo organizatorji. Prostovoljno delo se plača ali pa se prostovoljno ne dela

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !