Ostanite še naprej z nami! Pred 40 leti je bil prvi Slovenski dnevnik velik korak za Slovenijo majhen za človeštvo!

janez.jpg

Pisalo se je 1968 leto bratstva in edinstva, leto kasneje ko je prvi Zemljan stopil na luno in človeštvu ponesel naslednje besede:  »That is one small step for man, one giant leap for a mankind. (To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo)« 10 let rednega oddajanja televizije Ljubljana je poteklo, z 30 % Slovenskega programa. 15 aprila, na današnji dan začne z oddajanjem svojega prvega samostojnega dnevnika. To je bil velik korak za Slovenijo in Slovenski narod, prvi Slovenski dnevnik v Slovenskem jeziku. Tako lahko 21 avgusta ob zadušitvi Praške pomladi in deportaciji takratnega šefa partije in vlade Dubčka v Moskvo lahko z velikimi zamiki poroča o dramatičnih dogodkih v Pragi. Takrat še ni bilo neposrednih elektronskih linkov med državami članicami Evrovizije, bili pa so že elektronski linki v državah. Slike iz Prage so prihajale na filmskih trakovih. Z velikimi zamiki!
Če je bil prvi Slovenski dnevnik Slovenska pomlad, so bili dogotki avgusta v Pragi začetek novega obdobja železne zavese in normalizacije, ki je trajala 20 let.
Sredi 80 let je postal voditelj dnevnika Janez Čuček in to delo opravljal do leta 2003 ko se je upokojil. Javnosti je postal najbolj znan po znamenitem stavku, ki ga je vedno izrekel na koncu dnevnika: Ostanite še naprej z nami! Izdal je nekaj knjig, najbolj znana je ostanite še naprej z nami! Izdal je tudi politični potopis med Kubo in Indijo. Žal so vse njegove knjige izšle v socializmu, in se prodajajo  za drobiž Veseli bomo  – dragi Janez če nas boste razveselili še z kakšno knjigo, za začetek bomo veseli vaših spominov. Danes je simbolično na 40 obletnico Slovenskega dnevnika na začetku pozdravil gledalce. Je tudi častni gost jubilejnega dnevnika. Zato dragi Janez, ostanite še dolgo z nami. In nas razveselite z kakšno knjigo. Ko ga je voditelj dnevnika vprašal kaj bo počel jutri je odgovoril da je najbolj vesel da mu ni treba v službo. Janez Čuček je legenda Slovenskega televizijskega informativnega programa. Imam pa majhno prošnjo za vse bralce in bralke tega posta: Na wikipediji nima nobenega zadetka, lepo bi bilo če bi kdo kaj o njem napisal. Mislim da si to zasluži. Je eden najbolj znanih tv voditeljev in novinarjev. Res je, danes je velik dan za Slovenijo, majhen za človeštvo. Kljub rtv zakonu je javna televizija ponos naroda. Upajmo da bo svoje javno poslanstvo – obveščati, informirati in zabavati narod tudi obdržala. In sledila svojemu poslanstvu javne televizije – pravičnega in enakopravnega programa za vse z čimveč nekomercialnega programa. Zato naj javna televizija rtvslo še dolgo ostane med nami

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !