Svoboda je kuba? Ima katerakoli država pravico omejevati gibanje?

Zgodba najbolj brane ( čez miliojon obiskov ) Kubanske blogerke Joane Sances je zgovorna.
Kakšna država je to da ne pusti svoje državljanke na podelitev visokega odlikovanja uglednega Španskega časopisa el Paez. Ni vredna svoejga imena. Sklicevanje na komunizem ideale ali patriotizem je nesmiselno.  Če bi bil jaz na njenem mestu, bi si priskrbel nekaj kar plava po vodi in odbrzel na Kubo ( kot je v obratni smeri to skoraj uspelo legendarnemu Del boyu ker se mu je zataknil gas vodnega skuterja )

Od kube do Floride je 150 kilometrov, in Kuba že zdavnaj več ne omejuje državljanov ki hočejo ven. Vendar v tem primeru je vozovnica samo za eno smer. Tega pa Sancesova noče hoče demokracijo. Te pa na kubi žal ni.
Ne vemo česa se ostareli Kubanski komunisti bojijo? Samega sebe? Kakšne težave bi imel jaz z svojim blogom, če bi živel na Kubi? Sancesova za razliko od mene ni ne politični satirik, niti ne piše družbeno političnih tem.
Piše o vsakdanejm življenju na Kubi.
Njeno življenje je nepolitično, a kaj ko se na vsakem koraku spotika ob revščino, prazne trgovine z vrstami in parole! Sistem na Kubi je nekaj mesecev pred dokončnim sesutjem, država porablja poslednje devizne rezerve, embargo Amerike je še vedno. Kubanci zaslužijo v najboljšem primeru do 50 Evrov mesečno, zgornjo številko samo z privatnimi posli. 
V državni službi je mesečna plača blizu 10 Evrov.
Lepo je slišati, da Kubanci lahko kupujejo mobitele in računalnike in dvd predvajalnike, da se lahko povabijo v drage hotele na sex za mesečno plačo Kubancev, in da lahko imajo internet doma.
Turistov je na Kubi vedno manj, prostitucije vedno več.
Sex turiste zanima samo sex in ko opravijo jih Kubanske deklice ne zanimajo več. So poceni, mesečna plača kubancev zadostuje za nekaj ur mečkanja. Sancesova ni med temi Kubanskimi deklicami. Od El Paeza  je dobila lep honorar. Vednar se zaveda, da dokler bloga z Kube je slavna, ko pa bo v Evropi čez nekaj mesecev za njo en bo vedel nihče več. Lepše je verjeti v Ameriške kot Kubanske sanje,
in svobodneje je preživeti v Ameriki z pomivanjem posode kot bloganjem in študiranjem na Kubi.
Kuba dragi moji ni več kar je bila.
Kubanci, oprostite so eni največjih revežev, in ravno zato se Ameriki ne mudi sesuti gnilega režima. Ki je glede zdravstva in šolstva najboljši, glede človekovih pravic, svobode govora in političnega združevanja pa najslabši. Kuba je zgodovina. Samo bloganje ne reši ničesar, kar pove tudi moj blog.
Nekaj postov sem zbrisal in ohranil na rezervnih kopijah. Koliko ljudi pa sploh zanima to moje pisaneje?
Vendar je svoboda govora in nenazadnje tudi izražanja zame pomembna, čeprav sem od vsega tega tipkanja po malem že utrujen.

Pomislite: Kakšne možnosti imajo na Kubi politični satiriki? Ko sem včeraj pisal prejšnji post sem posurval za nekaj političnimi karikaturami. Za nas slovence nedolžne za Kubance pa enen največjih deliktov proti oblasti

http://desdecuba.com/generationy

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !