Kdo pogreša nekdanji dan republike

 

Poleg nostalgikov še skupina zaklonišče prepeva? Hvala bogu  tega smo se rešili! Če se prav spomnim, prvič ko smo bili že nekaj mesecev v samostojni in neodvisni Sloveniji že leta 1991! Od takrat dalje nič več dneva republike, temveč če ta datum pade na delovnik delovni dan! Kdo pa še pogreša staro jugo? Srednješolci? HM – ti so bili rojeni že v novi Sloveniji. Pa sem prepričan da mnogi med njimi več vedo od 10 vojni in gibanju za novo Slovensko državo kot mnogi starejši!

 

V zakup smo vzeli Ameriške sanje – dobili nove praznike in s lotili kapitalizma z veliko žlico. Od zaklinjanja k bratsvu in enotnosti in tekovinah revolucije smo prišli k memoriziranju svoje davčne in emšo številke, ureditvi dopolnilnega zdravstvenega zavaraovanja, k skrbi za prvo in še kakšno službo, do množičnega pojava bloganja in državljanskega novinarstva.

 

Sliši se malo  - samo 22 evrov za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki je nadgradnja univerzalnega zdravstvenega sistema ki je ostal še iz Juge ki zaradi dugov ni bila dugo. Pa sem prepričan, da več kot 50000 Slovenskih državljanov dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ne plačuje. Ne ker tega ne bi hotelo. Ker tega preprosto ne zmore. Jaz osebno to zmorem. Sem pa dragi Blogovci in Blogovke pod uradnim pragom revščine, ki na osebo znaša 495 Evrov! Za prvo službo prejemam minimalno plačo, skupaj z honorarji pa sem povprečno pod 495 Evri. Spadam med 11,5 % Slovenskih državljanov in državljank ki smo pod uradnim pragom revščine. Vseh skupaj nas je 200000! Nič kaj spodbudni podatki, čeprav sam ugotavljam da ne živim slabo, saj sem še vedno pri starših. Dekleta še vedno nimam, ker niti ne iščem, ne bi pa imel nič proti če bi jo imel. Vendar če sem pošten: V prejšnji državi nisem zaslužil niti pol toliko. Zavedam pa se, da lahko samo z poštenim delom služim. In da še malo kritiziram državo? Zakaj mora za avtorske honorarje računati 25 % dohodnino? Kje so že tiste obljube, da bomo ljudje z minimalnimi dohodki oproščeni dohodnine z dvigom neobdavčenega dohodka? Kolikor mi je poznano, stari zakon o dohodnini še vedno velja, spremembe dohodninskih lestvic so prinesle revežem eno klobaso več, najbogatejšim pa novega mercedesa. Malce karikiram ker sem letos dobil vrnjenih 40 evrov ki so bili posledica preveč plačane dohodnine ne pa oprostitve dohodnine na minimalne dohodke. In nimam grenkega življenja: zlasti kadar si sladkam življenje z poceni čokoladami in si ga kisam z kislimi limonami iz diskontov? In če me vprašate: kakšne ženske so mi všeč? Če sem pošten zlasti tiste ki obožujejo čokolado in se znajo nasmejati


 • Share/Bookmark
 

3 komentarjev na “Kdo pogreša nekdanji dan republike”

 1. oliver oliver pravi:

  Super spisano.
  Upam, da bodo prebrali tisti na čigav račun gre. Glede na to, da imam otroka v vrtcu in za njega plačujem 230€ mesečno + za še enega otroka malico v šoli pa pridem skoraj na 270€. Ah, kaj naj rečem? Globalizacija – Kapitalizem – nič dobrega – kje so stari časi a?

  LP Oliver

 2. vlatka vlatka pravi:

  lordwales,

  obožujem čokolado in se znam smejati :D :D

  P.S.

  čokolado sem si včeraj privoščila po dolgem času in to belgijsko, sicer je ne jem, razen v izrednih prilikah, ker mi enostavno ne znese jo jesti. :) Smejem se pa vsemu, kar me nasmeje od znotraj. :)

  P.S. 1

  Dan republike. Ja, bilo je fino. Imeli smo šole ali dela prost dan, pa vsi smo se počutili kot bratje in sestre.

  P.S. 2

  V življenju, ko sem še bila zaposlena, sem imela vedno dobro plačo. A vsak denar, ki sem ga prišparala, so mi ga ukradli.

  Zdaj nisem v službi, dobivam SDP, nihče mi ne krade, in sem zadovoljna s tistim, kar imam.

  Živel vsak dan, ki ga uspemo preživeti brez skrbi, čeprav s skrbmi. :D

 3. vlatka - sem, ker želim biti, in kar želim biti. » Blog Archive pravi:

  [...] spomin na Dan Republike – na katerega me je spomnil Lord of Wales [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !