Zakaj so nekateri Slovenci in Slovenke večno v dolgovih?

 

 

Medtem ko vsaj čokoladna industrija za Valentinovo ( ne smemo pozabiti še cvetličarjev ) sanja o lovi do krove, je čedalje več naših državljanov ki so zaradi dolgov ob hiše. Vzroki so različni, vdano enolični, očitno pa še nikoli niso slišali na dobro stran bank: Pozitivne obresti oziroma pasiva. Kar pomeni zeleno. Aktiva pomeni rdeče oziroma dolgove. In najboljši aspirin proti recesiji je rentno varčevanje. Večji kot je mesečni obrok bližje ste Ameriškim sanjam.

 

Vendar imam občutek, da večina sogovornikov, ki jim z ponosom povem višino mojih skromnih prihrankov in smisel rentnega varčevanja ne čuje dobro. Tistih 30 Evrov na mesec se pač zafrčka. Ali pa kupi nov avto. Če ste pametni, več kot 3 jurje Evrov za kakršno koli zadevo na 4 kolesih je neumno dati. Čisto vozne avte dobite zastonj. Plačate registracijo, tehnični in nujna popravila. Kaj dosti več kot jurja Evrov ne bo. Če ni kripa stara več kot 20 let. Dati za nov avto 15 ali več jurjev je isto kot metati denar proč.

Vzrok večnih dolgov je hitenje pri otrocih, in zavedati se je treba: Ko imate 3 je vse kar je manj kot 45 plačilni razred za oba starša isto kot večni dolgovi. En otrok stane mesečno v povprečju vsaj jurja. Štart vsaj 3 jurje. Lahko mi oporekate. Da se tudi z manj. Vendar bo tak otrok močno prikrajšan. In če pogledamo povprečne plače skoraj nihče ne služi z prvo in naslednjimi službami manj kot 500 Evrov. Kako se da z minimalcem preživeti pa vemo vsi ki ga imamo. En otrok pa stane vsaj 2 minimalca mesečno. Če odrasel človek pokuri za hrano mesečno vsaj 200 Evrov je pri enem otroku ta številka krepko čez 500 Evrov. In kje je še vse ostalo. Kljub najboljšim namenom pri Charlesu Vogelu kjer sem se oblekel za 50 Evrov nisem opazil ničesar otroškega. Toliko stane ena otroška cunjica. Ste mogoče mislili da je tekstilna industrija dobrodelna ustanova? Otrokom se ne odreče samski pa imamo preveč časa da ne bi vedeli vseh trgovskih trikov, cen in časov največjih znižanj. Če nimaš svoje družine ni problem memorizirati nekaj 100 cen. Si to lahko privoščita od otrok in služb uničena starša?

 

In ko potem gledaš mlade družine v nakupovalnih centrih kako bašejo nepotrebne stvari in prepolne vozičke ti pa z 3 artikli rajcaš vsega naveličane in utrujene blagajničarke? Ni problema, banka da limit, ko gre do konca še super limit, ko ta gre do konca še izredni limit. In tako je marsikatera mlada družina kaj kmalu za nekaj 10 jurjev v rdečem. Mediji o tem ne poročajo, banke pa vodijo natančno evidenco bonitete. In verjamite mi, z nekaj 10 jurji dolga je vseh limitov tudi če ste v 50 plačilnem razredu konec. Tudi če glavnico nekako plačate vas oderuške 11 % obresti stisnejo. Edina rešitev za minus je nedovoljen limit. Z še bolj oderuškimi obrestmi! Na ta način pridejo na kant poslanci, menedžerji, uspešni podjetniki.

 

Zato predno se vam zgodi črn scenarij otokom kupite pri vsakem obisku nakupovalnega centra samo eno zadevo ki ni dražja od 2 Evrov. Odpovejte se znanim blagovnim znamkam. Izognite se vsem trgovskim pastem, in če plačate za obleko več kot 200 Evrov letno ste že kandidat za večne dolžnike. Ne glede koliko dobite mesečno na račun, vsak poteg kartice na pos terminalih manjša vaše premoženje. Samo prostovoljno zdravstveno zavarovanje mesečno stane 25 Evrov. Ena minimalna plača mesečno samo za bencin če je vaša služba več kot 30 kilometrov oddaljena.

 

Sedaj ko smo na začetku recesije je še v redu. Že jeseni bo v Sloveniji 200000 brezposelnih. Plače se bodo realno manjšale. Vsem. Trajalo bo vsaj 2 leti da se bomo pobrali. In pobrali se bomo samo z prihranki. Bančne vloge so garantirane. Dolgovi če jih imate tudi. In verjamite mi ni treba mi daleč od mojega doma gledat hišo ki jo je zarubila banka.

 

Zato naj se sodniki in javni uslužbenci ne pogajajo preveč z vlado. Plač se jim ne bo povečalo. Pa tudi če si to še ne vem kako želijo. Isto velja za vse ostale. Pridno obdelujte svoj vrt in njivo. In dopustujte naslednji 2 leti v Sloveniji. Brez 2 služb ni preživetja. Odpovedat se je treba celo povsem običajnim zadevam, če hočemo preživet.

 

Zdaj pa lepo prosim zračunajte koliko zategovanja pasu rabite pri plači jurja in pol na mesec in dolgu 2 jurja? Koliko obresti vam banka pobere mesečno. Te obresti vam dolg povečujejo. Dobra stran recesije je da bo manj ljudi rinilo v mesta. Živite z starši in uspešno boste premagali recesijo. Še 2 recesijski leti sta pred nami. Saj verjetno ne bi radi zasebno bankrotirali?

 • Share/Bookmark
 

4 komentarjev na “Zakaj so nekateri Slovenci in Slovenke večno v dolgovih?”

 1. dare pravi:

  Lord, verjetno se ti je zdelo , da se ti bom na to pisanje oglasil. Nedvomno drži namreč eno. Najslabša in mogoče celo daleč najslabša računica je trenutno (ali pa mogoče vedno) , če si samec. S tem mislim samec, ki ima svoje stanovanje, avto in ostale stvari. Seveda se to spremeni , če človek živi pri starših , ki so poleg tega še radodarni. Pa še nekaj je. Človek , ko si ustvarja družino ne izhaja samo iz suhoparnih izračunov. Družina je še veliko drugega.
  Tisto, da so otroci za marsikaj prikrajšani bi pa skoraj zahtevalo tvoje pojasnilo. Seveda veš, da imam veliko družino. Pa si upam brez težav trditi, da mojim otrokom ničesar omembe vrednega ne manjka , ne glede na naše delavske plače. Celo si upam reči, da so v primerjavi z mojimi puncami edinčki in pamži bogatih direktorjev pogosto za marsikaj prikrajšani. lp

 2. lordwales pravi:

  Dragi dare:

  Ko sem pisal ta post niti približno nisem mislil nate
  temveč sem pisal na podlagi statističnih in predvsem realnih standardov.

  Res je, živim pri starših, ki pa niso radodarni.
  Svojo minimalno plačo pošteno zaslužim, priboljšek pa so večerovi honorarji za objave v Totem listu.

  To da tvojim otrokom ničesr ne manjka je verjetno posledica, da so začele ker so vse puncežev srednji šoli delat preko študenta. Tisto ničeasar omembe vrednega pomeni nove obleke, potovanja, zabava. Kar ne pomeni da slabše živijo.

  Statistika na podlagi realnih dejstev pomeni, da tako veliko družino pomaga vzdrževati država in otroci. Ker bojim se, da gresta obe plači samo za hrano.
  Kje je še vse ostalo? Tisto prikrajšanje ki ga omenjaš, je socialno okolje ki ga edinci nimajo. Tudi direktorji ki na neto plače plačujejo 41 % dohodnino niso tako bogati kot mislimo da so.

  Edino upanje da si tako velika družina lahko privošči prej našteto je rentno varčevanje. Že z 30 Evri mesečno ki se jih ponavadi da za fčkarije se dobi v 4 letih 150 Evrov obresti.Kar je strošek hrane enega otroka emsečno če se hrano nakupuje v diskontih. Je pa tudi res, da sedaj verjetno ni junaka za nekaj naslednjih let ki bi si privoščil družino z 6 otroci. ker to je isto kot zasebni bankrot.

  Seveda vam kot družini nič ne manjka v smislu življenja.
  Tudi jaz sem v srednješolskih letih lepo živel z dvemi hlačami in ponošenimi puloverji. da sem še lepše zaživel pasem zgodaj šel v službo. Takoj po srednji šoli.
  In še perdno sem šel delat sem dobilpri novinarski honorar za mojo prvo reportažo.

  Taoko sem si lahko privoščil prej našteto. Ker z plačo ki jo je pobirala inflacija si tega ne bi.

  Dolgov nimam ker kupujem v diskontih.tekstilpa pri Charelesu Vogeluki je najcenejši. Tak je to dragi Dare!

 3. dare pravi:

  No, saj nisem mislil začeti kakšne posebne polemike. Poleg tega hitim in bom zvečer odgovoril če bo še potrebno. Samo dve malenkosti. Če že primerjamo čase “zdaj” in neke druge čase naj ti povem, da ni nobenega dvoma (ma res niti najmanjšega ne) , da je bilo npr 1988 ega leta težje vdrževati otroka,kot zdaj. Amen. Otroški dodatki so bili zanemarljivo majhni, tudi za velike družine. Plača je bila v saj v mojem primeru pa enako usrana kot je zdaj. Seveda je zdaj kriza in še večja bo lahko , ampak ne meni pravit: “Čakaj , boš že videl kako bo zajebano!” Mislim meni to nekateri pravijo že petindvajset let pa še nisem dočakal niti sence obljubljenega pekla. Lepo vlečemo svoj voz in fajn se imamo. Evo!

  Glede direktorjev in njihovih plač! Tisto grozljivo dohodnino tipi, ki jih imam v mislih nadoknadijo ma na vsakem koraku. Zastonj se vozijo, zastonj se prehranjujejo, večino svojih stroškov prevalijo na nas tam spodaj….itd….

  In zagotovo, stoprocentno ….so tako….ne..so veliko bolj bogati, kot si ponavadi mislimo. lp

 4. dare dare pravi:

  150 € ?? Kje hudiča neki jaz dobim (8×150=1200 ) toliko denarja samo za hrano?!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !