Mednarodni pesniški dan leto potem

 

Na otoku z tremi palmami že dolgo nisem zagledal nobene pesnice. Upam pa, da se bo kmalu prikazala z kakšno novo pesmijo. Nič narobe če bo malce dramaturška, za povprečnega bralca malce nerazumljiva in mogoče ne preveč vesela. »

Mednarodni pesniški dan, dragi moji saj bo kmalu zmanjkalo dnevov za razno razne mednarodne dneve. Pa ne da pišemo pesmi zaradi mednarodnega pesniškega dneva. Če pogledamo Slovenske pesmi in najboljše Slovenske pesnike imamo pestro izbiro razno raznih pesmi, od preprostih do kompliciranih, z soneti in brez kakršnih koli pravil, pa še haikui so zelo popularni. Normalno je, da so veliki pesniki vedno eni in isti saj novi rod ki prihaja prej obupa preden dobi kakšno priznanje. Posebno če ne piše dramaturško in preveč veselo nima nobenih šans. Vesele pesmi vsaka pesniška komisija da na kup neizbranih. Pa nič zato. Ker še nobenemu Slovenskemu pesniku ni uspelo samo z pisanjem pesmi uspeti kar dobro uspeva kar nekaj pisateljem se ni za sekirat. Z vsem spoštovanjem do vseh pesnikov in tudi do samega sebe nemogoče je ponoviti Kosovela. Uspešno pa je pisanje o njem kar je dokazal Hartinger z Ikarjevim senom in Kosovelovimi pismi. Uspešnica! Dragi moji kdaj ste nazadnje prebrali kakšno magari svojo pesem? Saj poznate tisto znano Jolkino: Pesnik je lahko vsak če nimaš idej vzameš katero koli knjigo in si izbereš poljudne stavke in pesem je napisana. Ne bomo rekli, da je za pisanje pesmi ne potreben talent in navdih, vendar glede na dejstvo da pesmi lahko pišemo brez kakršnih koli pravil in rim, važno da ni proza. Pesniti je za razliko od proze oziroma pisanja romana zelo lahko delo. Meni je uspelo napisati več kot 50 pesmi ( za eno od teh sem prejel negativno kritiko ) pa sem povprečno za vsako porabil nekaj minut. Nimam se za pesnika pa mi je uspelo. Seveda nekatere pesmi, posebno Kosovelove in Prešernove so ponarodele, Prešernova Zdravljica je Slovenska himna. Za razliko od socialno družbeno aktualnega pisanja kjer raje kot tekoče zadeve rabimo tekoče spremljanje razmer v družbi in politike je pesništvo hoby ljudstva. In prav je tako. In zelo malo je bralcev, ki bodo celo pesniško zbirko naenkrat prebrali, za razliko od aforističnih zbirk in proze. Lepo je da so na mednarodni pesniški dan številni pesniški večeri, še lepše bi pa bilo če bi bili izven pesniške sezone. Poleti! Publika na vseh literarnih večerih je več ali manj ista. Isti so več ali manj tudi bralci, in povprečna pesniška zbirka ki se proda v nekaj 100 izvodih je kmalu v pozabi. Skoraj nemogoče je razen Mlakarjevih srečati v Slovenji humorne pesmi. Zelo malo je tudi piscev erotične poezije. In lepo je rekel naš največji pesnik Prešeren zelo prešerno: Fuk je Kranjcem v kratek čas. Jaz pa dodajam:
Naj vam pisanje in branje pesmi ne bo Prešerni dolgčas.
Prešerne pesnitve so kultura Slovenskega naroda.
A zaslužka od pisanja pesmi je zelo malo.
Zato smo lahko ponosni na velike Slovenske pesnike.
Da nekdo postane velik pesnik mora najprej biti majhen.


In se čimbolj na široko izogibati kritikov.
Ker če njih poslušaš ( le čevlje sodi naj Kopitar ) lahko hitro obupaš. Raje kot obup veselje.
In kakšna vesela deklica in pesmica

 • Share/Bookmark
 

4 komentarjev na “Mednarodni pesniški dan leto potem”

 1. smukc pravi:

  dovzetnost lastnih inu družbenih strahov vseh posameznih svetov
  znotraj svoje vrste bitij ljudi, kričim da obstaja
  živa deroča energija
  obarvana skozi poslušanje čustev vseh
  in se v pluralni dvojini sama razdaja
  kot ena pozitivnost
  ki pomeni življenje in željo po življenju
  obstoju skozi časovno spremenljivko
  znotraj neznanih dimenzij in okvirov
  v katerih se dogajamo, ljubimo in minemo
  in je razvejana v nepredstavljivost pojmov o obstoju
  neprestano vpletena skozi posamezne bivanjske oči

  v del večjega bitja planeta,
  ki v srčnih vibracijah utripa
  vsemu stvarstvu v nastajanju

  neprestano umira, presiha in se rojeva
  skozi prisotnost zavesti

  pogled celega obdajanja
  v bistvo misli
  ne obstaja

  ker je sproducirana znotraj okvirjenega uma preteklega sedanjika
  iz svetlobnih zvezd izkovana, neodvisna časa našega obstoja in črnih oči vrana

  življenje

 2. smukc pravi:

  hej kakšna se ti zdi moja pesem? :)

 3. lordwales pravi:

  Odlična. Vidim da imaš pesniški navdih.
  Upam da te bodo pri kakšni reviji opazili.

 4. smukc pravi:

  ja hvala :) navdih me prime poredko, ob pravem počutlju in situaciji. neke želje po objavljanju tudi nimam, nekoč, ko se bo nabralo, pa ko bom imel kaj za povedat :) tudi tebi želim čimveč dobrega ustvarjanja.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !