O novem prostovoljnem samoprispevku na Sežanskem

 

Dragi moji, čudna so ta pota kulture, pravzaprav kar je uradno je le eno: Sežana nujno rabi že tretji Kosovelov spomenik. Koliko? Skromnih 10 jurjev Evrov! Logično je da župan Sežane Davorin Terčon ni zagret za Kosovelov spomenik. Vse lepo in prav, če bi bili sredi konjukture in bi šoldi rasli na drevesih. Ker ni ne eno ne drugo je potreben zdrav razum, glas ljudstva, jasna slika.

Kaj bi na to rekel Srečko rojen 1904 leta?
Letos bi imel okroglih 105 let in ko bi takole septembra kot protagonisti Sežanske kulture napovedujejo ( jim seveda ne verjamem ) prišel mimo z berglo ob otvoritvi in se zazrl v ponižane odpuščene delavce ki gredo mimo bi zavzdihnil:

 

 

 

 

 

Pa ljudje moji, ne vidite da so ljudje lačni, glej tam gre eden z paketom hrane rdečega križa mimo……………………. Smo se zato pri Social demokratski stranki Kraljevine Jugoslavije za to borili? Svoj spomenik ste mi že dvakrat postavili, pa ste Sežanskega prenesli da ne bi motil mimoidočih. Ker opazi da ga govorniki slavnostne otvoritve njegovega tretjega kipa nekako ne opazijo, pevski zbor drdra naprej nekaj njegovih uglasbenih, prisotni ob slavnostni otvoritvi pa nestrpno čakajo na zakusko ( lačni so ) gre počasi naprej.

 

Nekako gre kultura skozi želodec, in eno je če se fehta za plačilo spomenika ljudstvo, povsem nekaj drugega so državotvorni državni spomeniki. Nenazadnje je bil Srečko več kot počaščen z Kosovelovim simpozijem ob njegovi 100 obletnici 18 marca 2004. To leto je izšlo skoraj 20 knjig z Kosovelovo tematiko. Država je odvezala finančno mošnjo. Pa nobeden niti pomislil ni da bi odškrtnili del denarja iz te mošnje za skromen spomenik. Sedaj pa mega lomanski projekt za 10 jurjev Evrov? Dajte no  to je 714 paketov hrane za ljudi na dnu. Ne vem sicer, ali je Sežanska kultura na dnu ali na višini, prepričan pa sem da bi se ta denar dalo koristneje porabiti. Naprimer za fundacijo za pomoč mladim literarnim talentom. Še en Srečkov spomenik ne bo rešil ničesar, Kraških pesnikov in literatov bo enako število. Bi pa protagonistom te akcije ne škodilo malo zdravega razuma. In društvo ki to akcijo vodi že od leta 2007 ni sklicalo niti občnega zbora.

Namig tedna:

Ko se izpisujete iz društva ne pozabite na pridevnik nepreklicno.

 

 

 

 

Z današnjim dnem sem nepreklicno izstopil iz literarnega društva Zlati čoln in Združenja Primorskih književnikov

 

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !