Dan g – dan d – točka g – Trst še vedno ni naš ( 2 pismo Primorskemu dnevniku )

 

Dragi moji, suša je lahko hudo neprijetna zadeva, in pravzaprav
se lahko le moji lenobi glede in okoli žensk lahko zahvalim, da skoraj vsak večer mirno tipkam. Je pa te dni nekaj zadev, ki me te dni še dodatno vznemirjajo. Najprej tipkovnica ki je trda kot aksa. Potem še 2 tedenska oddaljenost do dopusta. In še točka g.

 

Gremo pa lepo po vrsti, kot hiše v Trsti. Spoštovano in vele cenjeno uredništvo Primorskega dnevnika, bojim se da so bila dopisniško najboljša leta Primorskega dnevnika 50 in 60 leta. Štofa je bilo ogromno, skoraj vsak dan demonstracije, legendarni filmar, fotoreporter in dopisnik Večernjih novosti Beograd Edi Šelhaus in legendarni foto reporter Primorskega Dnevnika Magajna. Hišna humorista Primorskega France Magajna in Frane Brenk po vojni direktor filmskega inštituta. To so bila leta ko je Primorski nekaj veljal, pa tudi honorarji so bili solidni in točni.

 

Bralcev Primorskega seje kar trlo  - finančne mošnje Rima Ljubljane in Beograda so se široko odpirale, skoraj dolče vita. 50 so bila za Trst zlata leta. Maršalov plan, Trumanova jajca, kšeft za 15000 zavezniških vojakov in prebivalstvo, prvi činkve čento in hladilniki, naglo vzpenjajoč standard. A ne smemo pozabiti sramotnega odhoda 4 armade in 9 korpusa 12 junija 1945 - na današnji dan pred 64 leti. Po 40 dneh našega Trsta! Pride 1954  - konec fantomske države Svobodno Tržaško ozemlje, ko so lahko prebivalci obale skoraj neovirano prehajali mejo, z tem letom formalno zaključeno Ezulsko prehajanje meje. Še prej Pariška mirovna pogodba, 15 februar 1947, uveljavitev 15 september 1947. Londonski memorandum zakoliči provizorično mejo med Italijo in Jugoslavijo 5 oktobra 1954. Leto kasneje prve propustnice. Ljudski šport postane kšeftanje cele Primorske v obmejne Italijanske kraje, največ pa v Trst in Ezulska naselja. Povprečen kšeftar več zasluži kot najbolj plačani delavci v Titovi Sloveniji. Levica v Furlaniji ima široko podporo, a kaj ko Trst postane z dnem uveljavitve Londonskega memoranduma uradno Italijanski, trdnjava Italijanskega irendintizma in nacionalizma.

 

Trpljenje na plaži Omaha opracija Over Lord 200000 zavezniških vojakov, čez 50000 žrtev na zavezniški strani izginja iz kolektivnega spomina. Hit 50 let vespe, najlonke in kemični svinčniki. Tutto Amerikano. Lokalni Rai na ulici fabio Severo predvaja več Ameriške kot Italijanske in Slovenske glazbe. Baby boom. Vsepovsod ljubezen. Pravzaprav bolj na demokratični strani zahodne zavese. Iz komunističnega raja cela 50 in 60 bežijo mladi fantje in dekleta v zbirna taborišča v Furlaniji. Družeti jih imajo na nišanu. Poklic carinika postane sanjska služba. Njihovo mižanje na eno oko v zameno za manjša darilca postane njihov opis del in nalog.

 

Bolj kot ideologija ljudi na sončni in senčni strani železne zavese zanima prvi avto. Filmska komedija legendarnega režiserja Františka Čapa postane skoraj parodija na Vse Jugoslovanski Znači se! Hokštaplarija Gor ali ne, bolj kot se za Ameriškim avtom kadi bolje je. In ni važno koliko stane oziroma se lahko privošči. Važni so zavistni sosednje.

 

In tako smo prišli do današnjega dneva G  - hvala bogu da nam vsaj 3 leta ne bo treba trpeti JJ na čelu vlade. Enotnost koalicijskega trojčka se lahko zahvali predvsem absolutistični želji JJ po oblasti. Točka G ostaja domena zasebnih dogovorov med različnima spoloma. Preizkušanje čez 1000 sex položajev lahko učinkovito lajša dnevne težave. In predvsem Trst še vedno ni naš. Z lučjo pri belem dnevu po Trsti lahko iščemo Internetno kavarno, brezžični internet ali blogersko srečanje. Italijanske knjižnice so nočna mora. Slovenska knjižnica v cobiss sistemu sameva. Edina Slovenska knjigarna v ulici Svetega Frančiška postane trdnjava levice. Mladina v srednjih šolah oblikuje socialne centre. Boljšega podmladka razne komunistične stranke si ne bi mogle želeti. Šolska ministrica Gelminijeva postane persona non grata. Bližajočega referenduma se bo več ali manj levo usmerjena Slovenska skupnost plebiscitno udeležila, in glasovala proti nagradi mandatov za listo z največ glasovi. Nekaj podobnega si je zmislil Duče Socialisti pa podprli. A pravijo da gre Osel enkrat na led.

 

Tako je učna ura zgodovine kar se da nepristransko napisana.
Očitate ji lahko tudi pristranskost. A zgodovina nas uči, da nam Slovencem prav nič niso pomagali ne Dučeji, ne Hitlerji, še manj pa razni Berluskonijevi. Pomagati smo si morali sami, in ko Primorska vstane se vse lokalne in globalne vlade tresejo.

 

Namig tedna:


Trst je neuradno Italijanska enklava. Rim stane Milijarde Evrov.

Najstarejše Italijansko mesto

 

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !