Je Harry Potter res plagiat ( 4 pismo Primorskemu dnevniku )

 

 

Slišimo, beremo, in razglabljamo: Je Rowlingova res ukradla idejo pisatelju ki jo je napisal 10 let pred izidom njenega prvega dela? Dobro vprašanje, vredno odgovora. Vendar se bojim da bo odgovor predvsem molk kojoti v Arizoni pa bodo zavijali naprej!

 

Zavito vprašanje, skriti odgovori, veliki dobički. Takole med brati švoh 600 milijonov € na trr računih Rowlingove. Ni slabo za mamo in gospodinjo, ki je dokler ni izšel prvi del znanstvene fantastike o mladem čarovniku in njegovih vragolijah revna kot cerkvena miš. Ko je v manuskriptu pisala prvi del je komaj zbrala za en švoh kofe v bližnjem kafiču. Zavrnilo jo je okoli 20 založb, katere uredniki imajo sedaj precej plešaste lase.

 

Zavrnili so posel stoletja, predstavljate da bi imel Istrabenz oziroma Bavčar na mizi 600 milijonov €vrov gotovine oziroma finančnega toka. Ne samo da delnica Iastrabenza šla čez 100 €vrov bankirji bi se Istrabenzu klanjali. Večina dolgov bi bila poplačanih. Ker pa nič ne kaže da bi Rowlingova vložila v Istabenz en sam Funt ali mogoče kaj več bankam preostaja samo še en adut: Samo še ena banka ki uradno vloži stečaj in Istrabenz potone kot Titanik. Ramingo, kot so ga spoznali komitenti Tržaške banke nekega zimskega dneva okoli polnoči ko noben bankomat ni dal nič. In ramingo, kot so ga že večkrat spoznali honorarni sodelavci Primorskega dnevnika.

 

Da gre v teh težkih, recesijskih in kriznih časih vsaj najbolje prodajani pisateljici vseh časov več kot odlično je več kot dobra novica. Zlasti za Angleško davkarijo. Vsako leto ji poberejo polovico nakazanega, pa ima še vedno sanjsko vsoto denarja. Skoraj edina pisateljska milijarderka.

 

Medtem ko tonejo cene elektronike kot v strmem padcu in se poceni lcd monitorje zaradi premajhnega dobička ne oblašuje več lahko imamo za ceno izvoda Harrija Potterja koncertno dvorano kar v žepu se res vprašamo: Kaj je tako zanimivega v znanstveni fantastiki? Oziroma zakaj se talente zlasti v Sloveniji kar naprej zavrača, ko gre firma v ramingo pa skliče posvet, tako značilen za zamejsko politiko. V vseh letih po vojni, nabralo se jih je kar nekaj, vsej pisateljsko Slovensko pišoči populaciji v zamejstvu ni uspelo skupaj spraviti niti enega društva, za katerega registracijo je potrebna manj kot ura. Nekaj takega kot Oli Rehnova arbitraža. Temeljno delo diplomacije manjka pa streha!

 

Namig tedna:

 

Konec meseca nikar ne hodite v Trst. Hodite raje na dopust.

Harrija Potterja pa si lahko sposodite v knjižnici.

In ko v zamejstvu skličejo nov posvet,

Hodite raje na dopust

 • Share/Bookmark
 

3 komentarjev na “Je Harry Potter res plagiat ( 4 pismo Primorskemu dnevniku )”

 1. kamper kamper pravi:

  Še dobro,da naš Sazas ni pristavil lončka zraven :lol:

 2. lordwales pravi:

  Res je, Kamper,
  ker bi bila potem prava štala!

 3. lordwales pravi:

  Res je Kamper kot sem zgoraj nekaj o štali povedal

  Kjer se osel valja tam tudi dlako pusti

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !