Krasni novi svet ( 5 pismo Primorskemu dnevniku )

 

 

Je napisal Aldous Leonard Huxley in izdal leta 1932.  Roman kot ga je Huxley opisal je roman o prihodnosti, t.i. negativna utopija. Svari pred prihodnostjo, in težavam ki jih povzroča tekoči trak ki ga je prvi uvedel proizvajalec Ameriških avtomobilov Ford. Nekakšno nadomestilo kot avto nadomestek. Lahko boga in poezijo zamenja Ford oziroma avto?

 

Pa se počasi vrnimo iz znanstvene fantastike v Zamejstvo:

 

Ko so Prvi Slovenci ( uradno Italijanski državljani ) že okoli leta 1950 v glavnem za gotovino, nekaj pa tudi za več kot ugodne bančne kredite kupovali svoj prvi avto: Slavni činkve čento – katerega licenco kupi v 60 letih Kragujevška Crvena zastava. Preimenuje ga v Fičota in milijonom takratnih Yogoslovanom prodaja stara jajca za 2 do 3 višjo ceno kot stanejo takrat na zahodu tehnično izpopolnjeni avti nižjega srednjega razreda.

 

V 50 se začne za Zamejstvo tako značilna fraza: Ni denarja! Zelo verjetno uvožena iz takratne Jugoslavije. Denarja samo uradno ni, Safti in Finančna institucija 1909 denarnih težav nikoli nista imeli. Denar je pritekal iz Rima Beograda in Ljubljane. Denarja v bistvu ni bilo nikoli za rajo. Po eni strani Zamejska Slovenska raja služi v času Jugoslavije 5 do 10 več. Sedaj samo še malenkost več. Od Italijanov prevzame tisti vzvišen odnos da se za skupnost ne plačuje. Če pa se že se malenkostno. Vsa ta leta ena in ista mantra: Denarja za Slovenske inštitucije ni! Vzamimo na primer  Slovensko knjižnico v Trstu. Na njihovi spletni strani ni nobenega cenika. Izposoja knjig je brezplačna? Kot da bi bili na Kubi! Tukaj je nekaj skregano z zdravim razumom. Alora  - če hočete knjige za domov plačajte članarino. Ker če bi jo Slovenska knjižnica uvedla bi imela lahko še kakšnega knjižničarja zaposlenega.

 

Večna kriza Primorskega dnevnika. Ste že kdaj slišali da bi se zaposleni pri Primorskem dnevniku varčevalno odpovedali delu plače ali celo mecec dni delali zastonj? Se pravi na eni strani še vedno višji standard zamejskih Slovencev ( sicer malenkostno )  na drugi pa naj bo vse zastonj. Če naročite Primorski dnevnik super škonto z poklonjeno Slovensko revijo? Po domače povedano: Vsaka etična skupnost na svetu ki da kaj nase najprej sama sebe financira. Razen v zemejstvu kjer se čaka na Rim in Ljubljano. Ko pa kasirajo še od Evropskih projektov pridejo se še malo pokazat v Sežansko knjižnico. Ni ne dvd ne knjige. Ker so jo zamejski Slovenci na predstavitvah v zamejstvu razgrabili.

 

Da ne omenjam klanjanjanja Ztt največjemu Italijanskemu pesniku Dedenaru!

 

Namig tedna:

 

O zamejskih igricah bi kaj več vedel povedati Niko Kavčič 
mentor Demosa, Janše in Bavčarja. Oseba ki je zaslužna da sta takratna mladeniča prej omenjena lahko izdala spomine Staneta Kavčiča. Resnici na ljubo pa so plače vseh zamejskih funkcionarjev, uslužbencev, učiteljev, birokratov in novinarjev več kot solidne. Gledano iz Slovenije. Tudi Slovenski davkoplačevalci prispevamo za zamejstvo. Če bi bili vsi zamejski Slovenci zavedni tudi finančno zamejska skupnost v Italiji ne bi rabila pomoči iz Rima in Ljubljane

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Krasni novi svet ( 5 pismo Primorskemu dnevniku )”

  1. vlatka vlatka pravi:

    O, to bi pa rada slišala, kaj bi povedal….

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !