Avstralski Slovenci – njihova bolečina – zakaj se bojijo vrniti domov – kaj je v Avstraliji boljše kot v Sloveniji

( ponovitev posta iz začetka leta 2008 a še vedno vredno branja )

Danes zvečer se je predvajal dokumentarec o  Avstralskih Slovencih
Vse skupaj samo ena bolečina,  že druga generacija je popolnoma integrirana v Avstralsko družbo /  Iz kontinenta, kjer vlada delo in denar, kjer izobraženi niso priljubljeni, ljudje pa odtujeni. Slovenci tam živeči kilometre daleč, pa še ti so skregani med sabo /

In ko pridejo v Slovenijo, ostanejo največ mesec dni , njihovi gostitelji pa se ukvarjajo z njimi in jih vozijo kot turiste po Sloveniji. Da bi ta čas koristneje preživeli / učenje Slovenskega jezika, obisk knjižnic, odločitev o dokončni vrnitvi domov, obnova nepremičnin ki jih imajo še v lasti, nakup knjig in cd za učenje Slovenščine, in nenazadnje: Slovenskih Windowsov ker še nisem imel opravka z Avstralskim Slovencem ki bi pisal z šumniki /  V Slovenji so premalo časa / najmanj 6 tednov je treba da turistično evforijo zamenja realizem / obnašajo se kot turisti, dajejo vtis da so srečni, in ko se vrnejo v Avstralijo so spet številke. Z njimi se tam dol ne ukvarjajo redki razen če plačajo, v Slovenji pa imajo sorodnike, ki so po nekaj tednih gostovanja in stroškov z njimi presrečni da spet gredo domov. Nekaj malega že prispevajo, so pa v povprečju Avstralski Slovenci ljudje ki nimajo bistveno več denarja kot Slovenski srednji razred. Inteligenca je v glavnem nazaj vključno z Pribacam, tam je ostala še gospa Brkini ki se jih hiša v Brkinih podira. V samozaložbi je izdala 2 knjigi  /pesniško zbirko in biografijo / a je ne v Avstraliji in v Sloveniji nihče ni promoviral. Ostal je spomin na Stanko Gregorčič, kako se je bankrotirana vračala iz Avstralije  / Ne zameri Stanka, zelo te cenim, ampak lagati ne morem /  dolgoletna urednica Glasa Slovenije in novinarka radijskih postaj. Avstralske Slovence ni zanimala njena usoda, a mi je leta 2003 ko mi nihče drug ni hotel objaviti mojih aforizmov 2 objavila v Glasu Slovenije. Hvala Stanka! Zato dragi Avstralski Slovenci, če berete te vrstice, zberite pogum in se vrnite v Slovenijo. Začetki ne bodo lahki, a tukaj boste Slovenci. V Avstraliji pa ste številke. Vsem ki razmišljate o odhodu v Avstralijo: Zaslužek v Avstraliji boste porabili za bivanje  domov pa se boste vračali reveži. Zato verjemite v Slovenske sanje in ostanite doma. Doma je najlepše!

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Avstralski Slovenci – njihova bolečina – zakaj se bojijo vrniti domov – kaj je v Avstraliji boljše kot v Sloveniji”

  1. snakekan snakekan pravi:

    Hah! Ko se pa kakšen tujec priseli k nam pa se ne asimilira po dveh generacijah je pa cela štala. (dvojna merila, več kot očitno)

    Če si res tako zelo želiš, da bi vsi poznali jezik svojih prednikov, ti priporačam, da se greš učiti staro slovanščino, nadaljuješ z učenjem prvega jezika, ki je nastal v Afriki in je vseboval veliko “klikajočih” zvokov, ter končaš z učenjem dandanašne šimpanščine, ki še najbolj spominja na vrsto glasov, ki smo jih uporabljali še 2 miljona let nazaj.

    Od kje pa veš, da je v Sloveniji lepše kot v Avstraliji? (retorično vprašanje)
    Aja sej res, Slovenija je najboljša, najlepša in najpravičnejša.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !