Pismo Primorskemu Dnevniku: Slovensko stalno gledališče blizu Evrope oziroma razumevanje konceptov standardne finančne krize


Če je kakšna zamejska tema ponarodela, zimzelena in ponavljajoča je to vsakoletna kriza Ssg  - enega od 7 profesionalnih gledališč Italije. Tokrat jim manjka samo 400000 €vrov. Kot vedno je vsega kriva lokalna občinska, pokrajinska in deželna oblast.  Glede na to da deželo Fjk vodi sicer desničar, a izkušen hotelir Renco Tondo dvomimo da ne spoštuje finančnih zakonov glede financiranja Ssg.

 

Primorske novice sicer pravijo, da niso iz tega naslova dobili nič, letos verjetno, vsa ostala leta pa verjetno dobili? Seveda so vse tovrstne težave posledica prerazsipnosti, in nekomercialnosti teatra. Ne vemo zakaj so tako majhnemu gledališču potrebne 3 računovodkinje, če vemo da sodobni računovodski programi vse narede tudi ob pomoči ene računovodkinje? Vsa ta leta ko poslušamo te ponarodele zgodbe » nimamo » se moramo vprašat kako pa kaj varčevanje pri ssg? Za koliko si je uprav znižala plače – in koliko igralci? V državi najmočnejših sindikatov na svetu so plače svete in naj si bo Primorski dnevnik, Ssg ali Slovenska glasbena matica so Evropske. Nobenemu še na kraj pameti ne pride da bi jih znižal.

 

Skratka visoka knjižno Slovenska visoka kulturna zamejska politika. Spletna stran Ssg nazadnje obnovljena pred 2 leti in pol. Standardna škrtost zamejskih Slovencev. Finančno ogroženih 30 družin. Vse bodo dobile denar iz dopolnilne blagajne. Vsaj še enkrat toliko kot v Sloveniji. In vsega je kriva desnica. Eden pač mora biti. Popolna odsotnost Slovenske zamejske politike do tega vprašanja. Politično kulturna tema ki redke zanima. Na drugi strani Safti in finančna družba 1909 kjer denar ni vprašanje! In populizem Primorskih novic. Če se kaj v zamejstvu spreminja, je to vreme, vse ostalo bolj malo. V Slovensko gledališče hodijo samo intelektualci, raje to ne zanima. Kot je ne zanima Kocjančičeva nagrada, Vilenica in Jolka. In upam da so vsaj nekateri novinarji Primorskega dnevnika tako pametni, da bodo kaj razumeli. Upam da vsaj oni plačajo oglede predstav Ssg in ne koristijo novinarskih izkaznic. Skratka zamejski Slovenci  - če hočete imeti Slovensko gledališče, ga financirajte, če pa nočete pa ne jamrate. Država da kar da, to je dejstvo. Pa naj si bo desna, leva ali tutti colori. Res me že te teme utrujajo, in bodite prepričani, da plače v Ssg niso slabe. Pa tudi na Primorskem dnevniku ne. No ja vsaj Primorski Dnevnik ne jamra več da mu država premalo da. Država predvsem vzame!

 

Namig tedna:


Ena od cvet pisanja malce rumene teme o Ssg je da mladi Slovenski zamejci ne razumejo knjižne Slovenščine. Razumejo pa kako se denar zasluži. Z trdim poštenim in vestnim delom

 • Share/Bookmark
 

5 komentarjev na “Pismo Primorskemu Dnevniku: Slovensko stalno gledališče blizu Evrope oziroma razumevanje konceptov standardne finančne krize”

 1. Mladi zamejc, ki razume knjižno slovenščino, čisto slučajnoajno pravi:

  Če so vaše ideje tako neumne, itak, da vas nihče ne posluša… In Vam zelo iskreno povem, da ste tipičen primer majhnega Slovenceljna (ave svetlana), ki piše in ustvarja umetnine, kot vsak Slovenec, ki se spodobi, ki jih nihče ne bere. Povrh vsega pa naj dodam, da se mi zdite življenjsko zelo zafrustriran, kajti vaš cursus honorum je sestavljen prej in nepreklicnih odstopov, kot iz uglednih članstev.

  Ko se je človek peljal kontra na avtocesti so to kamere avtocestne družbe zaznale in že je teklo radijsko sporočilo, da se na avtocesti avto pelje kontra. Šofer, ki je še vedno vztrajno peljal v kontra smer in slušajno poslušal isto radijsko postajo, ki je oddajala oglas, pa se je zgrozil nad radijskim oglasom in pripomnil: “Kaj eden pelje v nasprotno smer, to so vsi, ki peljejo v nasprotno smer, saj sem jaz edini ki vozi v pravo smer…!” Bi bil zaradi tega tud jaz sprejet v društvo piscev aforizmov???

  Želim Vam, da bi se lepo upokojil in užival v svobodi upokojenega človeka, da Vam ne bo več traba pisati takih neumnosti.

 2. lordwales pravi:

  Spoštovani mladi zamejec!

  Bodite prepričani, da je Jolka dobila najboljšega naslednika – pa naj se še tako čudno sliši. Upokojiti se še ne mislim, vedno pa bom ponavljal:
  Da je naš in vaš standard 1 : 3. Tri imate vi, mi pa šolski cvek.

  Kakšna ugledna članstva, prosim vas lepo ko pa šteje samo to kar kane na račun.
  Kdo je rekel, da me nihče ne posluša? Veno bolj ko pa razdiram Berlinski zid enih in istih dogem. pa sploh veste: kakšen so plače zamejskih funkcionarjev, Na Slovenskem radiju in tv v trstu in v ssg?

  Verjetno veste, če ste zamejc. Če veste potem je itak vse jasno.

  Kakšno društvo aforistov, saj tako in tako nihče ne v matici ne v zamejstvu ne plačuje nobene članarine. pa saj nismo mone da bomo v tej recesiji denar metali proč. In čisto nič zafrustriran nisem, mi pa dol vidi usoda ssg.

  Naj gredo na trg kot Slovenska gledališča in naj si najprej zmajšajo plače.

  Zadeve pa se bodo v zamejstvu spremenile, ko vi zamejci ne boste terjali samo pravic, temveč boste kaj naredili pri dolžnostih. To posebno velja za honoraje. Na datum brez čustev, evforije in izgovorov. Z veljavno pogodbo.

  To v Sloveniji deluje. Vsaka objava v katerem koli časopisu z izjemo pisem bralcev je plačana na datum! In predvsem v Sloveniji mnogi delamo tudi za mimimalno plačo!

  ( Italijansko ali Nemško ali Avstrjsko socialno podporo )

  Pa brez zamere!

 3. Vanja pravi:

  jah seveda tipičen Slovencelj, če jaz delam za minimalno plačo, potem boste pa tudi vi. Hvala za tako konkreten oris, lordwales. In jah seveda, še poklon desni vladi v Italiji, da nam le ne bodo kaj zamerili, mi imamo zahod tako radi, da bomo svoje ljudi pač izdali. hmmm zveni znano…desnica se pač ni spremenila. heil hitler.

  by the way, raja v gledališče in komercializacija, pa bo, a ne lordwales…ampak še enega mengeškega sranja ne potrebujemo ali je res potrebna diktatura glupih prav povsod?

 4. lordwales pravi:

  No ja, vanja………………

  Le ni tako hudo, si vsaj prebrala za razlko od mladega zamejca ki mili da me nihče ne bere. Pa me očitno berete.
  Sem se malce zamislil nad tvojimi besedami, dobro si napisala, teater 55 res ni to to. vednar so zamejske plača kar se da visoko.

  Nisem pa rekel, če jaz delam za minimalno plačo, pol morate tud vi. nikar tega ne počnite.

  Imaš blog? In od kje?

 5. 3nity pravi:

  Mladi zamejc, ki razume knjižno slovenščino, ste zadeli žébljico na glâvico :) . Za bruhat, tale slovenceljn in njegova spakedranščina in njegove ideje.

  Lordwales, si morda pomislil kje takole čisto v kotičku zaprašene sive celice, ki še sameva v tvoji glavi, da imajo/mo komentatorji prav in res ne znaš pisati (na vsebinsko in seveda ne knjižno slovensko)? Seveda nisi, si preveč poln sebe kot balon, napolnjen s helijem. Ampak ne pozabi, kaj se zgodi z balonom, ko se izprazni :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !