Kdo so že Ambasadorji naše male Kokoške? Oziroma kaj že Jolka dopoveduje Sežanskemu županu Davorinu Terčonu?

 

Vsi – ki mislijo  - da ne bom več pisal o nepotrebnosti vseh novih spomenikov ( Posebno še Kosovelovega v Sežani ) ter o poteh in stranpoteh hudo osiromašenega glede članstva literarnega društva Zlati čoln se hudo motijo. Bomo pa še kakšno razdrli na to temo se vam ne zdi?

 

Glede Zlatega čolna oziroma njegovih protagonistov je lep molk oziroma se ne dogaja nič. Ločično -  kaj pa naj bi se dogajalo v društvu ki ga zapuste naj prodornejši člani? Glede 3 ali 4 Kosovelovega spomenika ( prvi v Trstu, drugi ali morebiti še celo tretji v Sežani ) zares nič novega. Šoldov za ta projekt ne bo dal skoraj nihče, ki je količkaj pri zdravi pameti. V Kosovelovem domu imajo druge težave, Gojc spet veliko nastopa, ostali pa skrbe za program. Seveda Sežanska mularija prej potegne najnovejši Holivudski film z interneta, predno v Kosovelovem domu rečejo keks. Tako da je Kino Kosovelov velika izguba. Ostalo pa je itak komercialno. Zastonj so v Sežani samo četrtkovi večeri v Kosovelovi knjižnici.

 

Če se zavemo, da ima Sežana že dovolj spomenikov, od tiste nesrečne piramide vodovodne do tistega čudnega občinskega stebra vizavi nekdanje avtobusne postaje res ne vem, kje so protagonisti Sežanske kulture našli čas za brcanje v prazno? Kosovel je dovolj počaščen, leta 2004 ob njegovem 100 rojstnem dnevu se je denar dobesedno trosil in vsak ki je prišel zraven je kasiral. Tudi pišoči. Sedaj pa ni dovolj Kosovelov spomenik pred Srednjo šolo – treba nam je še enega mimo katerega bodo hodili obubožani, osiromašeni in ponižani delavci. Nekateri se pač pritožujejo, da župana in občine Sežane Venetski konj ni to kar bi moglo biti. Glede na vso nasičenost Sežane z Kosovelom in Kulturnimi hrami dobra in poštena popestritev, legitimna odločitev legalno izvoljene lokalne oblasti, in če je tako izvolilo ljudstvo  - samo kapo dol! Pa naj ima Sežana Venetskega konja. Samo Kosovela pustite pri miru z novimi spomeniki. Če ga v Sežani in Trstu ne bi bilo  -  ve redu – ker pa je – je dovolj Kosovelovih kipov.

 

Če se bere Jolko v Primorskih novicah, je treba najprej urediti Romsko naselje vizavi občine. Upamo da je župan Sežanski dojel bistvo. Kar Jolka reče, ni nujno visoka znanost, včasih tudi ne ravno najbolje razume, a vsaj pri Sežani dovolj dobro razume. Kakšno je njeno mnenje o nepotrebnem Kosovelovem spomeniku sicer ne vem. Preprosto zato ker sem se umaknil iz Sežanskega kulturnega življenja. Brcanja v prazno mi je bilo resnično dovolj in preveč.

 

Namig tedna:

 

Dodati ni skoraj kaj. Kdor ima v času recesije tako nore ideje o nekem spomeniku res ne razume. Bo pa razumljivejše če rečemo:
Sežana rabi nova delovna mesta in socialne programe. Gospodarsko rast. Ne pa nove Kosovelove spomenike. Kar se pa tiče tega presnetega Venetskega konja pri njemu Sežana lahko pridobi mednarodno prepoznavnost. Mislim da svetovno znanega in priznanega oblikovalca Oskarja Kogoja pozna veliko več Svetovljanov kot levičarskega pesnika Kosovela. Ki se je sicer zavzemal za boljši svet. Rešitev pa ni dal nobenih. In nenazadnje nekaj venetskih vsebin Sežana lahko sprejme se vam ne zdi.

 

Pripis tedna:

 

Meni se zdi, da lokalna kultura rabi prevetritve in nove ljudi!

Eni in isti so že malo utrujeni. Samo Jolka je v dobri polemični kondiciji. Upamo da bo še dolgo nas razveseljevala z svojih ostrim peresom. Zato Jolka ne se pustit

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !