Naslednja postaja: Iztopili smo že na prejšnji!

 

 

 

 

 

 

Z to paradigmo lahko razkrijemo krizo pardon skoraj 400 milijonov Evrov težak puf Slovenskih železnic. Če vzamemo podatek, da se skoraj 100000 Slovencev in Slovenk dnevno vozi z avti na delo v Ljubljano in z kakšno apatijo sprevodniki kontrolirajo in izdajajo vozovnice je več kot čudež da sistem Slovenskih železnic sploh še obratuje.

 

V Slovenske železnice se ogromno vlaga, vožnje z vlaki so varne in poceni, a zelo počasne. Žal se z vlaki vozimo samo še ljudje na socialnem robu in študentje. Kar je nerazumljivo je množica popustov ki ti jih sprevodniki vsiljujejo. Ko jih prijazno zavrneš in zahtevaš normalno ceno vozovnice so skoraj užaljeni. Nižat že tako neekonomske cene? Kolikokrat na lokalni vožnji se zgodi da sprevodnik niti ne pride kontrolirat vozovnic. Po drugi strani se problem Sž urejuje sistemsko, politično, neracionalno, z vrha namesto da bi ga uredili od spodaj. Naivno je pričakovati, da bo potniški promet kadarkoli rentabilen. Ker ni bil ni niti v časih črno žoltave monarhije. Lahko pa bi bil z določenimi reformskimi in organizacijskimi ukrepi tovorni promet dobičkonosen. Pred leti je že bil. Lepo da se naš premie in prometni minister sestajata z šefi Sž na Kolodvorski nedaleč od tv nacinale a od vsega tega sejanja ne bo veliko moke. Dokler bodo železniške postaje take kot so, bolj kot zbirališče potnikov zbirališče socialnega dna in dokler ne bo vsaj na glavnih postajah avtomatov za izdajanje vozovnic se bojim da bomo izstopali na prejšnji postaji.

 

Prvi ukrep za manjšanje finančne luknje so višje cene vozovnic in dodatne storitve na vlakih. Od avtomatov za pijače, prigrizke, časopise, razglednice pa do izposoje koles na vsaki postaji ki ima osebje. Sanacijski program, ki vsebuje besedo dejanja namesto  naredili bomo je uspešen. Še najmanj se da narediti pri za Slovenske razmere previsokih povprečnih plačah na sž. Tudi odpuščanja po mehkem scenariju na čakanje ni rešitev. Čeprav je res da če te delavce sž zaposli za manj ur so subvencije nižje. Se pravi bomo davkoplačevalci plačevati čakanje zaposlenih na sž na delo doma. Tudi sam bi bil več kot zadovoljen če mi država plača čakanje na delo doma. Imaš garantiran denar zraven pa še pišeš za časopise. Greš na podaljšan dopust prebereš knjige ki jih zdaj ne moreš. Skratka dolče vita

 

Namig tedna:

 

Do začetka naslednjega tedna sem na dopustu. Brez računalnika in interneta. Je treba odklopit. Če pa v tem času najdem še kakšno deklico bom o tem z veseljem poročal. V tem času pa komentirajte Pa še vi pojdite na dopust

 • Share/Bookmark
 

10 komentarjev na “Naslednja postaja: Iztopili smo že na prejšnji!”

 1. Mare1000 pravi:

  Jaz bi rekel, da je gavni problem preveliko število zaposlenih. V popoldanskih urah na poti v Ljubljano se večkrat zgodi, da v eni garnituri vozovnice preverjata dva sprevodnika.Ena garnitura ima (če sem pravilno preštel) 128 sedežev, torej en sprevodnik skrbi za 64 sedežev. Ampak zaračunavati je potrebno ljudem na njih, teh pa je v popoldanskih urah okrog 20 (raje kakšen manj kot to), torej en sprevodnik na 10 ljudi…

 2. cak-sori pravi:

  Nevem v čem je prodlem-(vsi vidimo prevoz v potniškem prometu)
  MISLIM DA JE POTREBNO PREGLADATI EKIPE, KI SO ZADOLŽENE ZA DOSTAVO ZA IDUJSTRIJO SAJ MOČNO ZAMUJAJO NJIHOVIM DOBAVITELJEM -NAROČNIKOM SO NAJ BOLJŠI PLAČNKI!?
  NJIHOVI DELOVNI STROJI SO IZ LETA 1975-IN VEČ (še dodro da niso parniki)
  iz dobrih časov Tita imamo še dogre KENEDIJKE dizselske in FIATe
  Potem pa imej moderno železnico
  Res pa je, da ni potrebno pri premiku vlaka 16 vagonov 6 članov skupaj z strojevodjo
  Tega ne vidim samo jaz , še marsi kdo drug čeprav nima poslov z želenicami

 3. tom pravi:

  heheheh, lepo napisano, pa še res je…

 4. dr. Onyx pravi:

  Glede prenizkih (po tvoje) cen vozovnic ti lahko povem, da sem se zadnje leto vozil v službo z avtom, namesto z vlakom ravno zaradi previsoke cene vozovnice za vlak. Izračun je pokazal, da me bencin stane samo kakšnih 10 % več, pridobim pa na času, dostava je od vrat do vrat…Če bi se z avtom vozila dva ali celo več nas, železnica s svojo ceno že sedaj ni konkurenčna. Res sicer nisem štel amortizacije avtomobila, ampak avto kljub temu, če se voziš z vlakom, še vedno moraš imet.

  Tvoj prvi ukrep:
  …za manjšanje finančne luknje so višje cene vozovnic in dodatne storitve na vlakih. Od avtomatov za pijače, prigrizke, časopise, razglednice pa do izposoje koles na vsaki postaji ki ima osebje.

  Ne bi po moje prinesel čisto nobenih učinkov, saj konec koncev danes zgubo dela celo tovorni promet. Dejstvo je, da ima železnica veliko preveč zaposlenih in marsikaj bi lahko tudi oni “outsourcali”. Saj če pogledaš DARS ali DDC tudi verjetno nimata zaposlenih nekaj tisoč ljudi, ki bi na roke krpali vsako luknjo na cesti.

  Rešitve za slovenske železnice jaz sploh ne vidim. Edina rešitev za njih je ta, da jim država odobri čisto vsak kredit, ki ga potrebujejo, da premostijo finančne težave za nekaj časa. Samo to je agonija, umiranje na obroke.

 5. Vid pravi:

  http://www.erepublik.com/en/referrer/Klauc

 6. krena pravi:

  meni se zdi prelepo,ko vidim,koliko ljudi v vlaku spi!
  Morda bi določene vlake preuredili v
  jaccuziji,masažo,pedikuro,
  zdravljenje z glasbo,
  zdravljenje z barvami.
  take ponudbe nimajo nikjer na svetu!!!
  Lahko bi naredili igralne vlake za otroke,
  pravljične vlake ,
  zaljubljenci bi potovali na poročno potovanje.
  Res ne vem ,zakaj se vse to lahko dogaja le na ladjah!!!

 7. Grof Snežinski pravi:

  ben, kot kot študent sem se vsako nedeljo vozil v glavno mesto tri ure in v petek prav tako tri ure nazaj domov. Všeč mi je bilo vse tisto kar si omenil: primerna cena vozovnic, stiskanje v polnih vagonih, rože v koritih nad vhodom na postajo… Vse skupaj je tedaj skazila neusklajenost in nagajanje prevoznikov z avtobusi. Ko je vlak pripeljal na končno postajo je avtobus brez nas študentov in dijakov odpeljal tja kamor smo zaradi nagajanja morali pešačiti s polnimi torbami…

 8. Cologran pravi:

  Zakaj toliko skrbi zaradi SŽ ? Saj tudi za STS,nekdanji TVT,nihče ni jokal in ni hotel pomagati, ker so se nekateri na SŽ bali za svoje riti.Železnice jih niso hotele vzeti pod svoje okrilje, ta vsaj ne bi pridelala izgub pač pa velik profit, ker ne bi rabil denar odtekati iz države za posodobitev voznega parka,za katerega bo država najela zunanji kredit.

 9. mari pravi:

  na vlakih, teh tanovih, simensovih, so že imeli avtomate za pijačo. pa ne vem, ali ni bilo zanimanja ali so čez nekaj časa prenehali polnit. res pa je, da so na račun teh avtomatov izgubili dva sedeža, tako da …

 10. uršula pravi:

  jest sebe nimam za človeka na socialnem robu, študentka pa tudi nisem več. z vlakom se vozim, ker je mojih živcev škoda za vožnjo po avtocesti. ni mi jasno, zakaj se razburjaš nad popusti, ki ti jih ponujajo sprevodniki. pa ravno ti, ki si tako varčen!! meni recimo zelo ustreza, če mi npr. ne uspe na postaji kupit karte, da mi potem sprevodnik ponudi karto za eno postajo prej, kjer nimajo blagajne, kar me potem pride ceneje kot karta s postaje, kjer sem vstopila, plus kazen.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !