Ko jo zagode Tiskarski ali pa kar Slovnični škrat

 

 

Sam sebe na tem področju ne bom hvalil  - vsaj glede na vaše komentarje, v katerih me opozarjate na Slovnične težave. Nikoli nisem trdil, da sva z Slovnico ljubimca, da pa kolikor toliko znosno sodelujeva skrbi Wordow črkovalnik, in seveda vaše pripombe in popravki. Toliko že Slovnico obvladam, da vem da se Glasba piše z s. Kako je že z soglasniki in samoglasniki?
Verjetno bi mi ne škodil kakšen Slovnični tečaj, delavnica in kar je takega na to temo.

Po drugi strani v trenutku zaradi moje pisoče hiper produkcije opazim pravo pisno ali Slogovno napako. Nekateri naši novinarji so resnično pol pismeni, da se lektorjem kar meša od popravkov. Paradni mediji, kot Večer in Delo imajo to pošlihtano, na Tv nacionale zelo skrbe za pravilno Slovenščino z okolijskimi namesto okoljskimi, kar vsak kmet z debelim krompirjem razume.

 

Druga zgodba so regionalni in lokalni mediji, tukaj je polno Slovničnih, pravo pisnih in Slogovnih napak. Paradna sta seveda Gorenjski in Primorske – oni gledajo da imajo veliko floto avtov, drugo bo že. Če je Slovnica ogledalo medijev je popolnoma jasno zakaj resni bralci beremo Večer in Delo – kjer je vsaka vejica na svojem mestu – in nekako neraje ostale.  Druga stvar je sodelovanje z bralci, če lokalni medij postavi sodelovanje z bralci tako da bomo objavili, a nič plačali lahko podvomimo v kredibilnost medijske hiše. Honorarji so mantra vsakega dopisnika, kaj pa je danes še na tem svetu zastonj? Populizem, rumenilo, tendecionozno in žaljivo pisanje in nenazadnje  politično opredeljeno pisanje to je standardna solata lokalnih medijev. Razumljivo so vsi paradni in lokalni mediji pri nas rahlo levi – toda to velja za zelo ohlapne uredniške smernice. Kar po drugi strani še ne pomeni, da se mora novinar postaviti za piarovca določene stranke. Desni mediji – dovolj je prebrati naslovnico. Lep primer je nepristransko poročanje našega osrednjega Slovenskega časopisa Dela o umiku oznake zaupnosti   za dokument Mzz z strani informacijske pooblaščenke in tožbi vlade za umik zaupnosti. V vesti ni čutiti nobenega navijanja za vlado, in informacijsko pooblaščenko. Pa zakaj naj bi bil uradna tajna Duku Aeroportovič? Če Mamulova vila ni bila – so toliko manj depeše okoli in glede akreditacije tujih veleposlanikov v Sloveniji. Pa ne da v Sloveniji spet velja famozni 113 člen ustave nekdanje Juge? O čem natančno se je šlo sem že malce pozabil. Menda tudi o vojnih uradnih in podobnih tajnih.

 

Namig tedna:

 

Uradna tajna pri nas je, da lokalnim medijem gre hudo slabo.

Edini medijski zmagovalec zadnjega četrtletja je Večer. Prelistajte ga in okusili boste spremembo.

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Ko jo zagode Tiskarski ali pa kar Slovnični škrat”

  1. Sydelle pravi:

    A je ta objava zelooo sarkastična? Ker slovničnih napak je toliko, da človek ne more verjeti, da resno misliš z vsebino 0.o

  2. Štefan pravi:

    Ena dobra – zlomil si je oba palca na desni roki…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !