Kakšna je cena svobode kapitala? Prosto po Velikonočnem zajčku!

Vsa ta zagretost vele trgovcev z sladkimi in malo manj sladkimi zadevami okoli in glede Velike noči me že precej najeda, Velika noč naj bi bila predsvem praznik katoliških cerkva, postaja pa Oktober fest Trgovskih centrov. Je pa po drugi strani res, da njihova radodarnost z popusti, bonusi in dvojnimi xxl ponudbami gre v nebo. Dobesedno vse za drobiž, a kaj ko se tega drobiža nabere, in plačilni dan kartice nas definitivno strezni.

A take vrste kapitalizem smo hoteli, želeli in dobili. Pa zakaj bi kupovali samo potrebne stvari, če lahko zapravljamo za 1000 nepotrebnih? Marže pri Velikonočnih zadevah so navite v nebo, dosegajo lahko tudi nekaj 100 % – dragi moji ste mislili da so trgovci humanitarne ustanove? Naivnost kupcev pa po drugi strani poganja tisti sindrom množice ali prosto po največjem Svetovnem Filozofu: Dialektični materilizem. Vzamimo tista tradicionalna mala Velikonočna jajčka, dva paketa po 200 g za 3 evre. 100 gramov standardne diskontne čokolade stane okoli 40 centov. Za 3 evre dobimo skoraj 800 gramov. Z velikonočno xxl ponudbo pa 400 gramov. Se pravi da 1,5 Evro preplačamo. Dobro, nekaj proizvodnih stroškov zaradi zavijanja je že – toda prihrani se pri vsebnosti kakava ki  se ga nadomesti z veliko cenejšim sladkorjem. Diskontne standardne čokolade imajo najmanj 30 % kakava pa do 50 %

A ljudstvo bo še naprej drlo v nakupovalne centre, kot da smo tik pred svetovnim potopom, in nakupilo 1000 in eno nepotrebno zadevo. Poglejmo prospekte vele trgovcev, ki nam jih iz dneva v dan tlačijo v kaselce poštarji. 90 % hrane, ugodne ponudbe najcenejše elektronike, ki dela brez težav leta ni. Tudi najcenejših digitalcev za 69 Evrov ni na oddelkih tehnike. Lahko pa ga kupite za 79 Evrov. Na psihološke cene bo šla hrana in elektronika po praznikih. Zakaj ne bi trgovci zdaj zaslužili, saj tako poleg dobička ohranjajo delovna mesta? Mi kupci pa imamo možnost izbire, lahko tudi nič ne kupimo, na izhodu mimo blagajne nas nihče ne ustavlja. Če nič ne vzamemo. Ni bolje iti na sosednji hrib nad nakupovalnim centrom, tam nabirati regrat in šparglje, in vsaj za en popoldne pobegniti pred katedralami potrošništva?

 Ob vsem tarnanju da ni denarja, kar postaja že ljudska pesem ga je očitno še preveč. Res preveč. Danes je res umetnost samo z nekaj izdelki na blagajno. Velikonočna psihoza že 2 tedna pred Veliko nočjo dosega vrhunec, pač v skladu z tisto znano: Če ljudstvo nima za kruh  – naj si privošči vsaj Veliko nočnega zajčka ali tiste presladka velikonočna jajčka.

Pa se vprašamo?

Kdo bo zmagovalec Veliko nočne nakupovalne mrzlice?

Vsak, ki bo malo ali nič zapravil.

Pa dragi moji veste po koliko so obresti limita in obresti kreditov?

Zato če se ne morete pred Velikonočnimi prazniki nakupovalno brzdati  - prekličite vse kartice in nakupujte z nekaj 10 Evri gotovine. Bankam je treba plačati vse pufe.

Ste stornirali vse izpiske bank razen brezplačnih?

 • Share/Bookmark
 

6 komentarjev na “Kakšna je cena svobode kapitala? Prosto po Velikonočnem zajčku!”

 1. NordStar pravi:

  Jap, bo držalo. Vsi jamrajo, da ni denarja, da padajo službe, da je revščina… Trgovine so pa kar še polne kupcev, ki kupujejo “kitajsko plastiko”.

 2. lordwales pravi:

  Izjava, ki je na mestu.
  Dobro povedano!
  Očitno ljudstvo rabi fetiše, pa naj bodo v podobi Velikonočnega zajčka ali poceni Kitajske plastike!
  Samo cerkve so vedno bolj prazne, se mi zdi!

 3. mimmy pravi:

  Zmagovalec je vedno tisti, ki ne naseda ponudbi trgovcev in kupi samo tisto, kar rabi. Če je ravno tista stvar v akciji, pa še bolje.

 4. lordwales pravi:

  Popolnoma se strinjam z tabo. Zakaj pa naj bi kupovali tisto kar ne rabimo?
  Zakaj ne bi bili zmagovalci?

 5. NordStar pravi:

  Tile evri so vražji. Kot prvo, se je z njimi vse hudo podražilo (kava prej 150 SIT, zdaj 1,30 € /300 SIT). Kot drugo nimaš občutka, da je 1 euro veliko denarja. Mala računica. Izgubljen euro na dan = 365 izgubljenih evrov na leto.

 6. Alter pravi:

  Raje imam tak kapitalizem kot kakršno koli državno omejevanje moje svobode.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !