Nekoliko melanhoničen blues brez bluz


 

 
Pridejo trenutki, pravzaprav dragi moji večeri ko postanem nekoliko melanhoničen, in si rečem, kje si vsa ta leta stari bil? Balačevič z svojimi baladami in šlagerji deluje oprostilno, ženska mojega življenja je itak moja sladka bolečina, a kaj bi o tem. Za kamin, gricklanje pičkotkov in pitja čaja v dvoje je nedvomno še veliko časa.

Vsekakor razočaran nad domorodkami, zato bom ko preteče teh 6 mececev – ko ne mislim hoditi na zmenke z veseljem pogledal za kakšno Slovensko zamejko. Nenazadnje živim 15 km od Italijanske meje in 30 km od Trsta. Saj sem na tem blogu menda že zapisal, da je neuradno glavno mesto Slovenije Trst. Pa saj tudi samski biti ni tako slabo.

Slovenci smo pač vedno capljali za Evropo, in od nje pobirali v glavnem slabe stvari. Od dobrih pa le drobtinice. Zdi se mi, da je kulturno dogajanje v zamejstvu le nekoliko nad Slovenskim povprečjem, ki ga zaznamuje konzervativno liberalen polarizem. Naj se sliši še tako čudno, Trst ima v gledališču Miela svetovno znan Filmski festival, ima vsaj tri resna gledališča, čez 50 muzejev, nekaj svetovno znanih pisateljev, Inteligenco ki ji ni konkurence daleč naokoli. Slovensko stalno gledališče z odmevnimi literarnimi večeri. Ima tudi pisatelja Borisa Pahorja, zelo krčnega do oblasti in razumevanja in podpore Slovenstva v zamejstvu. Njegovo nenehno poudarjanje fašizma, škode ki jo je Slovenskemu življu naredil in mačehovskega odnosa Italijanov do največje tragedije Italije v vsej njeni zgodovini – Fašizma.

Medtem ko se Slovenija gre predvolilni boj na vasi, in neko lokalno kulturo, je Slovensko zamejstvo, pa tudi Italijanski del zamejstva to močno presegel. Na prvo žogo kaj veliko ni slišati o Slovenski zamejski kulturi, vendar se moramo zavedat, da nas meja sicer samo administrativna še vedno ločuje. Mesto Sežana in z njo vsa kultura bi morala postati del zamejskega kulturnega prostora, in enotno graditi skupni kulturni prostor. Če stvar zelo poenostavimo, razen Jolke nihče drug ni za enotni kulturni prostor nič naredil. Vedno neka politika, spomeniki, neke provokacije. Mesti, ki sta ena od druge oddaljeni dobrih 15 km sta kakor kraja na dveh celinah.

Skratka Trst kulturno diha z polnimi pluči, Sežana pa kulturno životari. Resen pisatelj zagotovo pri Sežanski lokalni kulturi ne bo dobil niti dela tistega, kar Trst nudi ljudem, ki od pisanja živijo.

Trst je bil od nekdaj zaledje Krasa, poleg branjevk tudi intelektualno pribežališče Slovencev. Politično postavljanje kulture na Sežanskem vključno z Kosovelovim domom ne more konkurirati Trstu. In ne glede, kako moremo ali ne Italijane, je prevod dobrega Slovenskega pisatelja v italijanščino zadetek v polno. Italija ima več kot 60 milijonov prebivalcev, Slovenija pa 2 milijona.

Medtem ko se lansko poletje v Sežani ni nič dogajalo, je Trst vsak večer čez poletje imel Trieste estate ( Tržaško poletje ) 

ulične glasbenike, kulturne dogodke na Svetovni ravni in množice turistov. Kaj pa je imela Sežana ni treba preveč razlagati. Zdi pa se mi, da je razumevanje skupnega kulturnega prostora z Kosovelov dom provokacijo Trst je naš malo čez. Trst je uradno Italijanski, in bodoči center skupnega kulturnega in gospodarskega prostora. Sežana je spalno naselje in nakupovalni center.  

  

http://www.triestefilmfestival.it

 • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Nekoliko melanhoničen blues brez bluz”

 1. tami pravi:

  rad bi mel torej punco iz trsta ali ožje okolice, da boš lahko hodil na prireditve tam in imel kje prespat, če jaz to prav razumem. ti si pa zvit : ))) saj maš kar prav, kar se ostalega tiče. če živiš daleč od ljubljane ali kot je tvoj primer, na obrobju države (kar je isti zašinek) glede kulture nimaš kaj dosti izbire. kako daleč pa je z avtom od vas do trsta?

 2. lordwales pravi:

  30 km.
  Na nek način imaš prav -saj mi Trst in okolica bolj leži kot oddaljena ljubljana,
  za Italijanske Slovenke pa je neako znano, da premorejo malo več temperamenta in pozitivnega razmišljanja kot marsikatera domorodka.

  Zaenkrat pa so to samo sanje, ki so dovoljene.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !