Omami je uspelo, kaj pa iskalcem boljšega jutra v zda?

 

Dragi moji, v Ameriki se je zgodil čudež. Z samo dvema popravkoma ki jim v zda rečejo amandmaji, od vloženih 30 je konservativcem spodletelo. 32 milijonov najrevnejših Američanov bo imelo subvencionirano zdravstveno zavarovanje, ki bo skoraj brezplačno. Zasebne zdravstvene zavarovalnice ne bodo smele zavračati plačevanje zdravljenja bolnih Američanov, in ne diskriminirati zavarovancev.

Kljub dobrim željam pa Obami ni uspelo najpomembnejše – ustanovitev državne zdravstvene zavarovalnice oziroma univerzalnega zdravstvenega sistema, kakršnega poleg Slovenije pozna veliko kapitalističnih držav, tudi Kanada in Združeno kraljestvo. Pritiski zlasti na demokratske kongresmane so bili veliki, Zvezna policija Fbi že začenja preiskavo. Obamo so zmerjali z socialistom, ne vedoč da je velika Amerika v trdnem objemu najslabšega možnega kapitalizma.

Ni pa uspelo najmanj 4 milijonom ljudem, ki uradno ne obstajajo, reče pa se jim persone non grate. Emigranti brez zelene karte. To pa njihovih delodajalcev ne moti, saj so vsaj 3 cenejši kot njihovi Ameriški kolegi z zeleno karto. Amerika je prijazna samo do ljudi, katerim kartice potegnejo. Celo v najbolj zakotnih kotičkih Amerike lahko nemočni, pijani, zadrogirani in psihično moteni lahko leže dneve na pločniku na glavni ulici. Pa jih še povohali ne bodo. Skrb za sočloveka se v Ameriki konča in začne z dolarji. Dokler lahko plačuješ, si car, ko pa ne moreš več, številka na ulici ali v barakarskem naselju.

V Sloveniji je več kot 90 % lastniških stanovanj, V Ameriki pa največ 10 % ! Kako je z Ameriko, so izkusili tudi številni Slovenski izseljenci, tiste ki niso uspeli je vozila nazaj na rodno grudo brezplačno ladja Jugoslavije Partizanka. Da bi se ta nesrečna ladja potopila, je bila neštetokrat ponovljena parola. Kljub Balkanskim plačam imamo v Sloveniji napram Ameriki zastonj zdravstveno zavarovanje.

Eden od iskalcev sreče na Ameriškem kontinentu je Večerov novinar Ivan Dolenc. Da ga v Kanadi, kamor je emigriral niso pričakali z rdečo preprogo, častno četo in županovim nagovorom je opisal v biografiji Za dolar človečnosti. Pisal je o tem, kako ugleden novinar postane po sili razmer fizični delavec. Če bi še ustrajal na Večeru, bi brez težav postal urednik. Emigriral je zaradi omejevanja pisateljske svobode. Vendar je ko je emigriral pozabil da mu bodo v Kanadi leta omejevali ekonomsko svobodo.

Zdi pa se mi le, da bivša Juga le ni tako omejevala, če se je znalo pisati med vrsticami. To je uspevalo Ježku pa še marsikom drugem. Emigranti so ne glede na narodnost, politično prepričanje in svetovni nazor že po nekaj mesecih bivanja v tujini čustvene razvaline.

Zato če ste tik pred odhodom na boljše v tujino, pazljivo preberite te vrstice. V Zda družina plača za zdravstveno zavarovanje 15000 Dolarjev. Pri nas pa drobiž.

Samo eno Slovenijo imamo, in zakaj bi tekali drugam če nam je doma najboljše. Amerika pa se lahko uči od nas. Samo to recesijo bi pa jim z veseljem poslali nazaj

 • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Omami je uspelo, kaj pa iskalcem boljšega jutra v zda?”

 1. Alter pravi:

  Ti si tudi agresiven socialist. Takih, ki si dejansko niso mogli privoščiti zavarovanja, pa so legalni prebivalci ZDA, je zelo zelo malo. Ostali so v glavnem mladi, ki se zavarujejo le za težje zdravljenje, ne pa za vse, ali pa tisti, ki si zaradi tega sploh ne zavarujejo nič.

  Mnogo držav ima državno zdravstvo, najbolje pa špila v Švici, ki ima vse sprivatizirano. In Amerika je sistem vsaj deloma prilagodila Švici – torej ne bo tako hudo.

  In še to. Ilegalci v nobeni državi nimajo pravic. Z vsemi se zgodi bolj ali manj enako – ko jih dobijo, jih vrnejo domov.

  Da ne govorimo o tem, kakšne neumnosti kvasiš. Ne. Nimamo zastonj zdravstvenega zavarovanja. Če imaš kolikor toliko spodobno plačo, je enako drago kot v ZDA, če pa imaš še malo višjo, je pa že dražje.

  To, kar mi je všeč v Ameriki, je pa to, da ljudem ni problem postati fizični delavci, če eno obdobje ne dobijo službe v svoji stroki. Tudi pri nas bi morali brezposelne FDV-jevce poslati na tako delo, da bi jim malo znižali aroganco.

  Amerika omejevala ekonomsko svobodo? Očitno pojma nimaš, kaj to je.

  Ljudje mislijo, da dolarji (morda zato, ker so zeleni) rastejo kar na drevesih. Pa vidijo, da za lenuhe Amerika ni.

  Pa ne laži o takih orjaških številkah. Eno ničlo preveč si dal, če si govoril o letnem strošku.

  Praviš, da je 360 EUR na mesec za malo nadpovprečno plačo drobiž?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !