Bo res 23 april rešil Slovenske knjižne založnike?

 

O  tem sem že pisal. Če na portalu Drugi svet vtipkate Lordwales in stisnete enter boste brez težav dobili moje agregirano mnenje:

Nobenega smisla nima kupovati knjig zaradi Svetovnega dneva knjige. Razen če se vam smilijo študentje, ki jih izključno za ljubi hruhek prodajajo.

Smo res Slovenci in Slovenke take ovce, da nas morajo kar naprej fopati z ne vem kakšnimi dnevi. Pomislimo, zakaj beremo in kupujemo knjige. Lepo, da ima vsaka mamca in vsak ded svojo knjigo, 4000 naslovov na leto samo v Sloveniji, toda potrebno je prebrati pleve od zrnja. Prebrati da bo prebrano. In dati knjigi težo. In osebno res ne vidim nobene potrebe tekat na stojnice 23 aprila kupovati podhranjene knjige. Pa zakaj ravno 23 aprila?

Pravzaprav me kleče plazenjenje pri knjižnih založnikih ne zanima več, sem pač človek časopisne rotacije. In novinarske pogodbe so več kot poštene, časopisi in revije plačujejo na datum in zakaj bi se potem dajal z knjižnimi založbami. Saj tam nisem nič pozabil.

V Sloveniji je pač tako, da imamo nekaj izvrstnih pisateljev, vse ostalo pa je druga in tretja liga. Ena generacija pokupi toliko knjig ( zlastih tistih najcenejših ) da jih naslednja vozi v antikvarjate knjižnice in v kontejnerje. Ker doma zanje ni več prostora. Vsak resen knjižni založnik v Sloveniji bi se moral zavedat, da je izdajanje resne literature misija nemogoče. Pa če so podpore države ali ne. Knjižni trg v Sloveniji je premajhen, in edini mediji ki so dobičko nosni so časopisi in revije. Če pogledamo, z kakšnimi posli se ukvarajajo vodilne Slovenske knjižne založbe hitro ugotovimo, da z vsem, samo z knjigami ne. Z vsem, samo knjige jim dobička ne prinašajo. Nekatere pa so resnično cvetober, raje jih ne bi omenjal, med ljudmi pa so poznane kot nočna mora. Ne samo, da akvitizerjev ne plačujejo, težijo v nulo. Jehovih prič se je možno rešiti v minuti. Prej omenjenih založb pa niti v 10 minutah. Še najmanj težijo akvitizerji, zagabi pa se ti vse to fopanje po telefonu, z naslovljeno in ne naslovljeno pošto. Bolj kot težijo, manj prodajo.

Ob tem se spomnim kričanja trgovke v lokalni trgovini da je vse v akciji. Odvrnil sem ji: Tudi politiki so v akciji, to kričečo trgovino so kmalu zaprli.

Sedaj pa grem gledat z 9 oskarji nagrajen film:

Angleški pacient

 • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Bo res 23 april rešil Slovenske knjižne založnike?”

 1. nevenka nevenka pravi:

  Ko ravno omenjaš…ravno z založniki imam trenutno skrbi. Če jim kaj pišeš, so tako visoko nad teboj, da niti slučajno ne odgovorijo. Take so moje dosedanje izkušnje. Pesniku pa sploh ne, ker ne piše romanov in kuharskih knjig.
  Po drugi strani jih razumem, da za poezijo nimajo interesa, ker v Sloveniji najbrž več ljudi piše pesmi kot jih bere.

 2. lordwales pravi:

  Knjižna veselica v Novogoriškem hotelu Hilton ( Knjižnica ) se je ravno začela. Vsega tega ne bi niti opazil, če mi ko sem vstopil v stavbo, zatežila novinarka radia Koper. Na mojo pripombo, če plačajo je odvrnila:

  Kaj še!

  Sicer pa upravi Hotela Hilton najlepša hvala za bisere Svetovne literature, odpisane knjige.

  Pa zakaj bi morali ravno ob dnevu knjige knjige kupovati?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !