Dan prevelikih pričakovanj ( Svetovna prestolnica kulture po tri evre )

 

Bile so mokre sanje, zbudili pa smo se v turoben in siv vsak dan. Bile so visoko doneče besede, tajniki jskd so tudi ta mesec dobili plačo, študentje če so kaj na preštevilnih štantih prodali bodo prejeli kadar bodo provizijo, in Slovenska literatura oziroma kultura je bila rešena, rešitve pa se šele obetajo.

Toda Svetovni dan knjige še ni vse, če vas ni presenetila Svetovna prestolnica knjige Ljubljane, se podoben remake, na kulturni način obeta čez dve leti v Mariboru. In kaj ima raja od vsega tega. Nič. Če pa ima že kaj ima z tem stroške. Da je v Ljubljani Nobelova nagrajenka za literaturo. In kaj potem? Beremo zaradi neke fešte ali zato ker nas knjige zanimajo in privlačijo? Če ne prezremo dejstva, da so stvari z katerimi se ljudstvo posiljuje najmanj priljubljene smo že zadeli žeblico na glavico. Vsako leto isto. Na isti način. Z enimi in istimi kulturnimi profesionalci. Z pionirčki ki mahajo z papirčki. Kupite knjige ker je dan knjige. Saj je sploh ni treba prebrati, važno da jo plačate. Potem pa jo lahko mirne duše vržete v kanto za smeti.

Kdor je bil pameten, se je temu knjižnemu cirkusu lepo izognil, če se pa že ni mogel, se čimprej pobral v bolj mirne vode. Kako je z Slovenskimi knjižnimi založbami vemo, ukvarjajo se z vsem, samo z knjigami ne najbolje. Ker je z njimi sama zguba. Na tako majhnem trgu prinaša  dobiček samo šund literatura, erotika in kuharce. Fopajo nas, mi naj pa še ploskamo za to? Če so knjižni akvitizerji še kulturni, so nekatere naše knjižne založbe zaradi pogoltnosti za dobičkom nočna mora. Če vas imajo v bazi, se jih zlepa ne rešite. Če pa imajo še vaš telefon pomaga samo še tipka no.

Srbi na srečo z profesionalno kulturo nimajo težav, ker nimajo tajnikov. Pri njih so poslanstvo literature prevzele knjižne založbe ki s ukvarjajo samo z knjigami in nobenimi drugimi posli kot je navada v Sloveniji. Ne fopajo nas, bo kadar bo, ampak je 2 meseca pred rokom. Ne poznajo avtorskih izvodov, še manj honorarjev neznanim avtorjem, avtor če hoče imeti svoj izvod ga plača.

Kako pa literati v Srbiji živijo? Tako da se jim plačuje za literarne nastope in številnim literarnim nagradam so vedno priloženi čeki.
Ko pa založba plasira avtorja ali avtorja na večje število izvodov, potem pa je pogodba, in čeki.

Pri nas pa te tiskajo, ti ne plačajo, ali pa te sploh ne povohajo.

Srbi nimajo agencije za knjigo, niti politično opredeljenega elitnega pisateljskega društva. Pri njih je vsak ki piše dobrodošel. Tudi če ni Srb.

 Glavno da so ti knjižni dnevi za nami. Bo vsaj mir v centrih mest. Dost je bilo tega fopanja za eno leto. In kakšno je moje mnenje o Dnevih knjige. Od mene ne bodo v teh dneh za knjige dobili niti centa

 • Share/Bookmark
 

4 komentarjev na “Dan prevelikih pričakovanj ( Svetovna prestolnica kulture po tri evre )”

 1. Špelca pravi:

  Hm, bomo pa v srbščini začeli pisat in izdajat tam knjige (saj vem, da to ni rešitev). Jaz se kar ne morem spustit v boj z založniki na našem tržišču, se mi zdi, da bi izgubljala živce in denar.

 2. tami pravi:

  odkod pa tebi ti podatki? o srbiji, mislim.
  in uau, lord ima novo najljubšo besedo : DDDD

 3. lordwales pravi:

  Nenazadnje je dragi moji Lordwales leto in pol nazaj sodeloval v prvem Zborniku Balkanske Aforistike. Urednik: Vasil Tasovski Slovenski urednik: legenda Slovenske aforistike Bojan Swentner

  Medtem ni lokalna in globalna Slovenska kultura rekla niti keks, zgododil se ni noben kulturni sex, in časopisi in revije če vam objavijo, še vedno plačujejo na rok.
  Vi lepo doma sedite in pijete kavo ( ali pa sok ) in vam lepo enkrat na mesec kane na trr. Seveda je treba pošiljati štof.

  Zakaj bi se mogel človek nategovati z kar 1800 Slovenskimi založniki in elitno kulturo?

  Založba Alma:

  http://www.alma.rs/

 4. tami pravi:

  a to pomeni, da boš svojo novo knjigo izdal pri njih?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !