Za domovino z kapitalom naprej

 

Bila je parola, bila je bodočnost, bila je svetla prihodnost. Živeli smo v umetnem raju, namesto pravih kreditnih kartic pa smo uporabljali kar eno karizmatično – Druga Tita. Vsaj tako pravi eden od Balkanskih sogovornikov  Michaela Palina v njegovem dokumentarcu Polni krog.

Tito. Kmalu bo 30 let kar fizično ni več prisoten, ne glede na to da je bil diktator in kljub mamljivim ponudbam zahoda, podprtih z zelenimi bankovci ni nikoli pristal na kapitalizem, tržno ekonomijo in skoraj neomejene človekove pravice skupaj z več partijskim politično demokratičnim sistemom. Za desnico persona non grata, za levico velik moralni in socialni simbol. Vsakemu državljanu je ne glede na kritike iz desnih logov zagotovil človeka vredno življenje:

Zadnja leta podkrepljeno z hiper inflacijskimi ne valoriziranimi krediti. Bil je legenda, ni se pustil ne zahodu ne vzhodu, sprejemali so ga svetovni državniki, utemeljil in vodil je gibanje neuvrščenih in kar se sliši neverjetno:

Angleška kraljica ga je sprejela v svoji rezidenci in mu poklonila v znak hvaležnosti Rols Rojsa. Slovenske vlade so kar se tiče daril veliko na slabšem, če odmislimo tisti dve Gadafijevi kameli za Ljubljanski zoo niso omembe vredna. Tito pa v centru kapitalizma na vrhuncu hladne vojne dobi od Angleške kraljice statusni simbol kapitalizma: Rols Rojsa. Sedaj je seveda Tito predvsem ikona boja proti pogoltnemu kapitalizmu, simbol zatiranih in slabo plačanih delavcev, in nenazadnje nostalgija po nekih ne tako oddaljenih čudovitih socialističnih časih. Ko smo imeli časa na pretek, organiziran prosti čas uključno z paradami in mahanji pionirčkov z zastavicami  – denarja pa bolj malo, a za sproti dovolj.

V kapitalizmu nam je postala najvišja vrednota denar, in temu je vse podrejeno. Od naraščaja do potovanj. Vsak Slovenec ima najmanj dve bančni kartici od katerih je ena kreditna. Sedaj naj bi bili svobodni, vendar se ta svoboda sesuje kot socialistične sanje vsakič ko dobimo izpisek banke na dom. Veliko se govori o delavskem soupravljanju pri vodenju in upravljanju podjetij, in delitvi dobički. Vendar pogoltni lastniki kapitala ne slišijo najbolje na te predloge.

Danes je Prvi maj. Ko vsaj en dan ni treba delavcem na šiht  – pa naj bodo to tovarne ali novodobne katedrale potrošništva trgovski center. Gostinstvo, turizem, državne službe to dela tudi čez prvi maj. Prvi maj je dan, ko vsaj za trenutek pomislimo, koliko moramo delati za vedno premajhno plačo. A kdor delo ima, z veseljem slavi prvi maj.

Živel prvi maj, praznik delavcev vsega sveta

 • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Za domovino z kapitalom naprej”

 1. jesis jesis pravi:

  Tako je to
  http://jesis.blog.siol.net/2010/05/01/flrj-vs-rs/comment-page-1/#comment-5
  Kaj pa zdaj?
  Mene osebno ne dobijo več na volišča. Ogrevam se za državljansko nepokorščino.
  Njgreurtuseskupi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !