Pasji dnevi

Dragi moji – vročina nas stiska, pot obliva, prvi vročinski šok poletja je tukaj. Kot je včeraj poročala ena od naših tv, je bilo 11 junija leta 2003 ko je bilo najtoplejše poletje zadnjih 100 let 38 stopinj v naši pod Alpski državici, deželi Lipovega cvetja, zasneženih Alp in tiste luže, ki ji pravimo  Slovensko morje, deželi politične folklore in narodno zabavnega rocka.

Včeraj smo izmerili največ 35 stopinj na vzhodu, na zahodu pa komaj kakšno čez 30 stopinj. Zračna vlaga: 40 % , se pravi se da zdržat če ste v senci, z kozarcem limonade in v kopalkah ali v spodnjem perilu. Če ste v vodi, na vodi, ali ob vodi še toliko bolje. Sploh če ima voda manj kot 25 stopinj, se boste počutili skoraj v raju – dokler se ne boste spet znašli na asvaltu.

Dobra stran poletja so nični stroški za ogrevanje, a kaj ko če uporabljate klimo, so stroški za ohlajanje skoraj enaki stroškom za ogrevanje. Manj je stroškov pranja, las si ni treba fenati  – se pa v teh  pasje vročih dneh skokovito povečajo stroški porabe elektrike zaradi našega najboljšega pod miznega prijatelja  – računalnika! Od 350 watov pa tja do neverjetnih 700 watov na uro da se razumemo. Kilo wat elektrike pa stane najmanj 15 centov z vsemi davki in prispevki.

Ste pomislili, da bi si omislili namiznega prijatelja, prenosnika ki rabi največ 100 watov na uro. Tih kot miška. Kadar je mačka ne preganja. Danes je za Goričane ali Goricjane, kakor se jim tudi reče, lep dan. Otvarja se edino mestno kopališče nedaleč od meje na katerega radi zahajajo zaradi poceni vstopnine tudi sosedje na zahodni strani meje. Italijani. Če boste danes tam, zastonj vstop, pa še kupon za eno vstopnino boste dobili. In naj vas ne preveč jezi najnovejša izjava našega najboljšega predcenika vlade, da težko shaja z 3002 Evri neto predsedniške plače. Vsi težko shajamo, resnici na ljubo rečeno bi si za vse kar je naredil za Slovenijo in Slovence zaslužil kakšnega jurja Evrov več. Njegova dohodnina je 41 % , kar pomeni da ob upoštevanju olajšav kljub akontaciji dohodnine kar nekaj evrov od plač vrne nazaj državi. Dohodnino dobimo nazaj samo ljudje z minimalnimi dohodki, ostali pa v glavnem doplačate. Težko je sicer razumeti, zakaj delavec dobi povprečno 500 Evro neto na mesec predsednik vlade pa 6 več, vendar je njegova odgovornost napram delavski vsaj 1000 večja. Pahorju so uspele vse predvolilne obljube, zagrizel se je v reforme, penzijsko zakonodajo, socialno politiko. Popravil vse krivice prejšnje Janševine, od Arterije do Foresterije, do Filmskega sklada pa do zakona o rtv. Ne smemo pozabit izbrisanih. Uzakonil 7000 neto olajšave za ljudi z minimalnimi dohodki. Janši je uspela samo ena reforma. Davčna. Standardna olajšava za minimalce, za najbogatejše pa nižja dohodnina! Je to pravično, je to pravna in socialna država. Bojim se da ne.

Prav tako pa se bojim, da bo poletje vroče, dolgo in soparno. Ostanite v senci, če se le da, pa kilometrskih kolon na morje se izognite kolikor se da daleč. Predvsem pa šparajte pri elektriki ker avgusta bo električni stres. Pa privoščite si najlepši dopust daleč do tega norega sveta. Prenosnik in skrbi pustite doma

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !