Občinska glas(b)ila – za zavijane solate in sušenje šulnov že pridejo prav – kaj ne, Slovenija

 

Več kot odlična Večerova novinarka Nina Ambrož v današnjem tiskanem Večeru naredi manjšo analizo, in navaja posamezne primere, celo tistega, ko je občan zaradi piarovstva prijavil glasilo Kosovi proti korupcijski komisiji. Občinska glasila res služijo samo piarovstvu županov in občinskih političnih strank, ali so avtonomen in neodvisen medij, z spoštovanjem kodeksa novinarske etike?

Svet medijev pozna napisana in nenapisana pravila, standarde, ki so pri resnih medijih kot Večer, Delo najvišji, pri ostalih pa ne tako visoki. Vsak ki piše za resen medij, vključno z pišočim, ga lahkotnost občinskih trobil ne navdušuje preveč. Že zanemarimo vse, na kar opozarja Ambrožičeva se pisci občinskih glasil nikakor ne držijo novinarskih standardov o primerni dolžini in formi teksta. Navadno veliko strani, a malo bistvenega. 15 minut branja občinskih glasil ne pokrije niti 5 minut resnih. Je pa res, da v tej državici lahko skoraj vsak tiska vse, vključno z razvpitimi pred volilnimi brezplačniki za katere velja izključno drugi del naslova.

Občine pač moramo imeti, župane tudi – pa če so lokalni šerifi ali ne, če so z Dupleka ali iz drugih Slovenskih krajev. Še dobro, da Mariborska občina nima občinskega glasila, ima pa brezplačnik Mariborski utrip.

Občinska glasila so zastonj, a zato občini plačujemo davke, in za občinsko propagando, skrito za cvetličnim lončkom dobimo kakšen meter manj asvalta ali optičnega kabla. Navadni občani nimamo veliko opravka z občino, kateri pripadamo, če to hočemo ali ne.

Vsake 4 leta se nas spomnijo vsi kandidati za čestitke, Od Gozdnega Jože do sexsi Milene. Vsi upajo na naš glas, kot da bo to odrešilo občinski svet. Seveda satira v občinskih glasilih gre navadno enkrat skozi, ker pa ni politično usklajena drugič ne gre. Zato se je pretirano ukvarjati z občinskimi glasili zguba časa. Njihov namen je en sam  – občinska politika, z kuliso lokalnega dogajanja. Si predstvaljate občinsko glasilo občine Maribor in satiro okoli in glede Kanglerja. Da Kangler in politična satira nista najboljša prijatelja se je pokazalo ob gala Večeru ob 70 letnici Totega lista 2 aprila 2008 v Narodnem Domu.

Kangler sicer pravi da je za Maribor naredil največ, a če vprašate Mariborčane, jih bo večina rekla ne Univerzijadi in Svetovni prestolnici kulture. Ki sta paradna konja Kanglerjevih uspehov za Maribor.

A o tem naj povejo več Mariborčani. Jaz raje berem Večer, ki ima  večjo težo kot lahkotna občinska glas(b)ila……………………………………………..

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Občinska glas(b)ila – za zavijane solate in sušenje šulnov že pridejo prav – kaj ne, Slovenija”

  1. butec pravi:

    Naj živi Kangla !

  2. lordwales pravi:

    Ni kaj, bil je legitimno izvoljen, v prvo
    če pa v drugo ne bo, ne bo kake posebne škode!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !