Ko vas za rit zagrabi Piranha?

 

Pa jo imamo, Piranho namreč, dokazano jo je ujel ribič v bližini Osijeka.  Da je Piranha ribica, ki če vas zagrabi za rit lahko tudi kaj odgrizne, skratka najbolje se je ogniti čim dlje. So pa Večerovi komentatorji ob udarni novici današnjega dne, poleg pretepa navijačev nogometa za Večerovo stavbo to malce slabo razumeli.

Občinske Piranhe? Kakršna koli primerjava Kanglerja in Piranhe je nesmiselna, saj je bil legitimno izvoljen. Zgleda da pa ga ima vsaj po številu negativnih komentarjev velika večina Mariborčanov v želodcu. Ne vem če sem najbolj poklican, da razpredam o njem – je pa zagotovo občinski šerif. In da mora biti tako kot on ukaže je jasno.

Še dobro da ni odgovorni urednik Večera, ker bi se mu v enem tednu uprl celoten novinarski aktiv. On pravi, da je za Maribor naredil največ, Mariborsko ljudstvo pa v večini da ni ravno tako.  Kje je resnica? Z župani so vedno težave, sploh pa z občinskimi glas(b)ili. Avtonomija in neodvisnost politike? Z Mariborski župani so bile vedno težave, a če težav ne bi bilo bi bil v mestu ob Dravi dolgčas.

Večji problem  medijske hiše Večer je ne transparenten nakup lokalnega računalniškega podjetja.  Da  se pri tem nakupu resnično ne ve, kdo pije in kdo plača je jasno. Da je novinarska avtonimija in neodvisnost nad kakršnim koli kapitalom je jasno, manj jasno pa je kaj bo ta nakup prinesel prihodnost Večeru. Noben od rednih in honorarcev si ne želi finančnega izčrpavanja Večera z strani kapitala, predvsem pa kakršnega koli poseganja politike preko kapitala v uredniško politiko. Kako je bilo z tem za časa Janševine je jasno. Naj se to nikoli več ne ponovi. Zato je nujno ohraniti medijsko gazelo Večer tako kot je, in ohraniti visoke novinarske standarde in novinarsko etiko. Upam da je razgovor pri Pahorju kaj pomagal. In da bo kdo Večerovim novinarjem in honoracem povedal za kaj se pri tem nakupu gre. Pivovarna Laško je zaradi tajkuna Šrota v velikih finančnih težavah, kar pa še ne pomeni da mora zaradi Boškotovih grehov Večer potoniti.

Znano je, kakšen kažin je bil zaradi lastniških apetitov na Primorskih novicah kjer so odžagali več kot uspešno direktorico Barbaro Verdnik in poskušali iz Primorskih narediti pro Janšev medij. Zdaj lahko rečemo, da so vsaj glavni Slovenski mediji svobodni, koliko svobode pa je pri Demokraciji in Reporterju pa je jasno že v nekaj minutah branja. A tudi desne medije moramo imeti, a nobena politika, ne desna ne leva nima pravice posegati v uredniško politiko medijev.

In ne pozabite  – Mariborski Večer letos praznuje okroglih 65 let obstoja. Uspešno je preživel razpad bivše države, in bo preživel tudi tajkunski zlom. Kupuje pa ga lokalno računalniško podjetje z nekaj zaposlenimi? Prav bi bilo da bi Večer kot Postojnska jama ostal v slovenski lasti. Kako je bilo z slamnatimi lastniki pa smo že slišali se mi zdi!

Pri nas je lahko samo ena pravna država……………………………………………………

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !