Bolje aktivni kot radioaktivni

Se še spominjate glavne parole okoljevarstvenikov – t.i. družbenih gibanj na koncu 80 let, ko so korenine rdeče pese za železno zaveso popuščale, in smo vsi hlepeli po tisti svobodi. Svobodo smo res dobili, dobili pa tudi raznorazne Slobodane in Glanckope, in kaj hitro ugotovili, da je bil socializem pravi raj za lenuhe.

Pa mi prosim lepo povejte, ali kaj pade z ljubega neba v demokratičnem kapitalizmu, odišavljenem z pogoltnimi strupenimi emisijami tipa Lafarge cement. Ne pade nič, razen da ljudje zbolevajo za rakom in kroničnimi obolenji dihal zaradi pogoltnih kapitalskih pravljic. Pravne in socialne države, kar imamo zapisano v ustavi.

Pa jo najvišja politika na čelu z najbolj odgovornim za spremembe, borečemu kot levu premierju Pahorju najbolj krši. Če bi naš sicer kapo dol razumski in socialni Pahor preživel samo en teden v Uroša Macerla gorskem raju bi takoj ukrepal in Lafargu prav nič po Francosko prepovedal sežiganje kakršnih koli odpadkov. Dovolil pa sežiganje peči z vsemi okolju prijaznejšemi gorivi. Celo brez kakršne koli izobrazbe je jasno, da plastika, odpadla olja in gume ne sodijo v peč Lafarga. Komedija finita. Pa je raje naš vrli Pahor podpisal strateški Bolje pakt nego rat z Francozi. Popolnoma je jasno, kdo bo potegnil kratko.

Eko krog je boj dobil zato, ker je birokraciji Arsa nekaj zaštekalo pri uporabnem dovoljenju, skratka do novega Francozi po odločitvi sodišča ne bodo kurili svinarje. Potem pa znova po starem. In nikakor ne zato, ker bi bilo državi in njenim najvišjim predstavnikom do zdravja Zagorjanom. Ma to jih toliko zanima kot lanski sneg, važno je da se nekam kjer rado smrdi po Francosko leze.

» Zagorjani smo tukaj » je Pahorja in njegove podravil legendarni zagorski župan Matjaž Švagan premierjeve pred vhodom v palačo vlade na Gregorčičevi. Sprejeli so jih, trojico njega in še dva predstavnika eko kroga in civilne iniciative Trbovlje. Naj se je ta trojica na čelu z legendo Slovenskega boja za ustavno pravico do čistega zraka in okolja šefom eko kroga Urošem Macerlom še tako trudila, dlje kot do obljub niso prišli. Podatki gor ali dol, vsak dela kopalnico ve da banja ne gre noter če niso prave mere. Podatke zna Uroš in vsi ostali Zagorjani na pamet, na vladi pa jih pošiljajo žejne čez vodo. Da morajo še nekaj zmeriti. Koga ali kaj? Kapitulacijo Slovenske politike pred pogoltnim Francoskim kapitalom.

Slovenska politika je na tem eko krog izpitu kapitulirala, zgodila se je birokratska napaka, in zgovorni Uroš Macerel je bil nekaj ur po novici o preklicu uporabnega dovoljenja za sežiganje odpadkov Lafargu brez besed. Veselil se je šele naslednji dan, ko je njega in Zagorjanov bitka žela sadove. Zgodila se je pamet a kaj pamet pomaga, ko Lafargovci dobijo novo odločbo o kurjenju zelo nevarnih odpadkov za zdravje ljudi in živali?

Začel bo teči nov eko krog. Zagorjani še enkrat na kavo k Pahorju in njegovim, a tokrat z odvolitvijo mesije ljudstva Pahorja!

Bomo res mogli volit Korla – če našega ljudskega premiera ki se bori kot lev ne sreča pamet. Korl je odločno proti krivičnemu in za zgarane delavce ponižujočem penzijskem zakonu. Če bo uspel stopiti še na žulj Lafargovcem je naš Korl praktično že izvoljeni nov Slovenski premie.

Če seveda ne zmaga general Glanzkof, potem nam ne preostane drugega kot da gremo na socialne okope in premaknemo ta blatni dol. Sicer pa general Glanzkof igra pri Lafarge tv noveli popolnoma obrobno vlogo.

Bo Pahor ki je rekel kas potegnil nov as iz rokava?

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !