Boljši novinarski časi?

Namenoma sem postavil vprašaj, glede na petkovo dogajanje na Primorskih novicah. Ko najnovejši sveži direktor Leon Horvatič ugotavlja da bo treba zaposlovati. Novinarje seveda.

O tem sem pisal. Ne da se mi še enkrat analizirati njegovih izjav, videli bomo kako bo z dejanji. Omenja nove tržne prijeme. Še predno pa se lotijo novih zaposlitev, naj ukinejo zastonj objave bralci poročajo.

Ljudje božji ki tovrstno pisanje pošiljajo zgleda da še niso ugotovili,
da trošenje brez vrnitve energije v obliki plačila je voda na finančni mlin pn. Oni kasirajo, bralci pa naj bodo srečni da jim ne pošljejo računa za objavo amatersko napisanih prispevkov.

Pa gremo naprej kot hiše v Trsti. Koliko bodo plačali novim sodelavcem? Če hočejo kvaliteto, se bojim da z minimalnimi honorarji ne bo šlo. Projekt dnevnika Pn je uvedla Verdnikova. To ni slab projekt, zahteva pa najboljše kadre. Jih Primorske imajo?

Tukaj se moje ideje o prihodnosti Pn nehajo. Horvatič prihaja iz medija, kjer so državne finančne jasli. Pn so zasebno podjetje, trenutno zaradi uspešne tožbe Verdnikove v minusu. Preživele bodo samo z novo finančno politiko in najboljšimi novinarskimi kadri. Kako
se to dela, bi se lahko učili pri naši komercialni tv. Novinarska akademija. Nikoli slišali na Pn

Sicer pa kdo se še sekira zaradi enega provincialnega dnevnika, talenti smo oziroma so šli proč. Če ni sogovornikov, če ni plačanih objav, se gre drugam. Enostavna novinarska logika.

Poglejmo še največje tri konkurenčne dnevnike. Tam ne razmišljajo o novih tržnih prijemih, ampak imajo to že leta. Vas zanima kaj je večer, delo in dnevnik pisal recimo v letu praške pomladi 1968. Natipkamo praška pomlad, izberemo leto in počakamo nekaj sekund.

Če ne plačamo, dobimo prve stavke, in naslove, če pa neomejen dostop do arhiva! Da bi pri pn lahko služili z arhivom še niso ugotovili.

In če pogledate reportaže v teh 4 medijih, jih več kot polovico napišejo talenti. Medij kot pn ki talente zavrača pa zliva vodo na mlin konkurence. Kdaj pa smo že v Pn brali kakšno reportažo, ki bi jo napisala največja imena Slovenskega reportažnega novinarstva.

Pa je sklenjen krog. Medij, ki vsaj približno ne plača, je na dolgi rok obsojen na propad. A na Primorskih so se raje šli politične igrice z Verdnikovo in potegnili kratko.

Upam da je ne bomo še bralc
i

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !