Brano prebrano obrano

Dragi moji te tri besede se mi že cel dan motajo po glavi, in zakaj jih ne bi objavil na obeh blogih. Če ste v visokem štartu pričakovanja mojih političnih, danes sem za to bolj v nizkem štartu. Še vedno me daje huda lenoba, pa tudi odgovora kdo neki naj bi bila tista deklica ki me privlači še ni?

Postavim se na realna tla, globoko zadiham in si rečem: Krucefiks! Današnji večer bo bolj židovski brata Coen z kultno komedijo zresni se! Pa sem se? Če situacijo posplošimo z drvenjem proti prepadu lahko ugotovimo da še visimo nad njim. Prepadom namreč. Kamorkoli se obrnemo, vse nekaj propada.

Berem danes v pn o čudežu v Postonjski jami. Nova metla dobro pometa, že pred meseci je pometla ruski legendarni tank t 54 z katerim je nekdanja sovjetska zveza potisnila naciste nazaj v Berlin. Ker
menda ne sodi v kapniško okolje stalagmitov in stalaktitov. Ni treba preveč razlagati da partizanskih golažev in zborov okoli in v Postonjski jami ne bo. Batagelj ima do tega vso pravico, saj je večinski lastnik. In kapo dol če mu uspe letos 540000 obiskovalcev ki bodo plačali najmanj 19 Evrov oziroma nekaj manj če so študentje upokojenci. Zanesljivo pa mojega denarja letos ne bo videl. Dokler so bili stari lastniki je bila vstopnina 18 Evrov. Pa že to je za hitro vodenje po postonjski jami preveč. Če prvi številki dodamo še 5 Evrov za Vivarij nas oberejo za 24 evrov ali eno dobro kosilo v srednje dragi restavraciji. Skratka oberejo nas lahko do kosti če se pustimo. Za tolažbo vam povemo, da si Postojnsko jamo podobnih dimenzij, le brez kapnikov lahko na lastno odgovornost lahko ogledate pri Ratečah. Vallo Alpino Litorno 17 sektor.

Prihaja pa v park vojaške zgodovine oziroma nekdanjo vojašnico Hrašče mini diverzantska podmornica nekdanje Jna. Tam bo v nedeljo ob 2 popoldne. Lahko bi jo postavili tudi pred Postojnsko jamo pa Batagelj ni za to. Vojaški turizem rdečega tipa. To pa res ne. Skratka ideološke še vedno prevladujejo pri nas, tudi v turizmu. Biti sodobni turist v Evropi in zaupati turističnim agencijam pomeni samo eno: Oberejo vas do kosti oziroma za vsako storitev plačate več kot če greste sami. Vendar od tega živi milijone ljudi. So pa povsod na svetu popolnoma neturistični in z strani turistov neobiskani kraji. Dodaten problem turističnih destinacij velikega obiska so navite cene. Poglejte kakšne so cene v Postojnskem Sparu in kakšne v kioskih pri Postonjski jami. Uradni jezik je v Sloveniji še vedno Slovenščina in napisi v Angleščini ne smejo biti večji kot so Slovenski.

Ni treba preveč razlagati da je za 5 in več člansko družino obisk Postojnske jame bankrot. Enkrat letno lahko gre cela družina za eno vstopnico. Je pa vesela novica da je podjetje Postojnska jama eno redkih pri nas ki ima dobiček.

Še veselejša novica pa je prihod 33 v park vojaške zgodovine. Če še ne veste, iz vojašnice Hrašče so šli prvi agresorski tanki nekdanje Jna nad mlado Slovensko državo. Dan prej 26 junija. Pn so pred leti izdali istoimensko knjigo!

Še pomnite tovariši in tovarišice gospe in gospodje kdo neki so bile 2 3 in 4 armada ki so osvobodile Slovenijo izpod nacističnega jarma? Mogoče so bile res nekoliko rdeče obarvane, toda če ne bi bilo njih ponosnih, hrabrih in zavednih mladih fantov in legendarnih častnikov in generalov partizanske vojske bi še vedno na Primorskem govorili Qiu parla soltanto italijano!

Prav Postojna je bila zaradi bližine Rapalske meje najbolj pod jarmom fašističnega škornja. Si ne bi Postojna zaslužila vsaj skromne razstave kdo je koga osvobajal brez ideoloških primesi? Z tanki so res težave, še dolgo nerabljene se premika. Sta pa vsekakor Postojnska jama in 2 svetovna vojna dve povsem različni zadevi. Raje Postojnska jama brez tanka t 34 kot Italijanski lastniki. Kapo dol Batagelju je uspelo rešiti Postojnsko jamo Italijanske okupacije.

Zavedna in ponosno Slovenska Primorska je bila 25 let okupirana od Italijanskih fašistov. Zahvaljujoč fantomskemu projektu Dučeja Alpski zid je Italija bankrotirala oziroma kapitulirala 9 septembra 1943 brez enega samega boja!

Diktatorski sistemi propadejo,
utrdbe ostajajo.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !