Kaj je to svoboda

Predno razdrem nekaj misli na to temo, preženem vikend utrujenost iz sebe in ugriznem v kisle vsakdanje je vredno omeniti Neisino ( citat ) :

» Svoboda ni nič drugega kot dobro se imet »

Svoboda je dobra stvar, posebno če je podkrepljena z prihranki na banki. Da nimaš poleg nobene tečne, zafrustrirane in zakompleksane. Da pošlješ k vragu vse inštitucije tega sveta, skupaj z kulturnimi domovi in podeželskimi kinematografi. Da vedno poveš točno to kar misliš, z izbranimi in izborni besedami, v nekoliko robatem slogu. Da ne sadiš rožic, da ne ponavljaš enih in istih parol v stilu: Saj jutri bolje bo! Klinc bo, če danes ni bolje, tudi jutri ne bo.

Pride mi na misel legendarna iz mojih mlajših dni: Ne me jebat! Spet se začenja nočna mora aprila Slovenski dnevi knjige in dan knjige. Kdaj se bo to teženje in posiljevanje nehalo. Bo spet tista lokalna radijska novinarka molila mikrofon folku pod nos? Plačajte ali pa ne bo nič. Smo res Slovenci in Slovenke narod ki ne moremo iz dnevov, takih in drugačnih? Kaj pomeni povprečnemu Slovencu in Slovenki dan knjig če pa komaj sfolga iz meseca v mesec. Pa ne pomagajo niti dve ali tri službe! Pa valda ne bomo kupovali knjig samo zato ker so tako pregrešno poceni. Tistim kvalitetnim, od priročnikov do foto monografij pa do leposlovja nikoli ne pade cena. Je to svoboda, da te založbe take in drugačne vlečejo za rokav, daj nam že tega petaka za našo super novo noviteto? Pa gospoda ki teži iz leta v leto dela 49 vikendov na leto? Verjetno ne. Radi bi zaslužili. Samo ne z mojim denarjem. Enako vsi mogoči in nemogoči kulturni domovi. Sežanski je naprimer rabil celih 20 let za milijon obiskovalcev. Enih in istih da se razumemo. Nekaj mahanja pionirčkov z papirčki, ostalo pa od desetaka Evrskega za predstavo naprej. Smo to res davkoplačevalci zaslužili, da nas kar naprej fopajo z neko komercialo. V kateri se drug Tito kar naprej ponavlja.

Pa kaj bi rekel legendarni maršal, ki je scat poslal tako zahod in vzhod rekel na komercialno izkoriščanje njegovega lika in dela? Bo vse tisto korakanje, marširanje, kričanje, skandiranje in cepetanje na odru rešilo našo zavoženo državo in predvsem državljane in državljanke? Res rabi mesto z 5000 prebivalci kulturni dom? Sosednjemu tržaškemu odžira isto publiko, davkoplačevalcem pa izstavlja račune?

Da je ta Kosovelov dom politična inštitucija je več kot jasno. Važna so delovna mesta. Bolje kot v sosednji Karsiki ali Šparu delati za minimalno plačo!

Si lahko delavec in delavka z minimalno plačo privošči kakršno koli plačljivo kulturo. Si ne more. Obisk kino predstav jim je padel. Pa kdo je mona da bo za več ali manj Holiwod b produkcijo odštel najmanj toliko ali več kolikor se odšteje za dvd origalne filme ki se jih lahko doma večkrat v miru pogleda? Malo je treba počakat najkasneje v letu ali dveh je vse kar se vrti na velikih platnih pri Šparovitih na voljo za drobiž!

Svoboda je predvsem kultura, ki se publiki ne računa. Če pa se, naj bo to ugledni teater. Ne pa nekakšni foksel zabavljači.

Takih imamo dovolj v parlametu. Na odrih lokalnih kulturnih domov pa nas dobro finančno oberejo. Sicer pa, izvolijo. Ne pozabite pa, da je lastna hvala cena mala

Pa brez zamere

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !