Ni vse zlato kar zasveti – Rapallska meja – Alpski zid

Ostal je le spomin na lesk njenih iskrivih oči. Na leta minula, ki jih je na višku kreativne publicistično – novinarske kariere težko opaziti, kaj šele kaj podrobnejšega spomniti. Recimo da ji je bilo ime Andreja.

Ostal pa je spomin na tisto Pološko planino, na Luka ki je bil kljuka in že leta počiva na žalah na Mici Dragana, Potem pa dolgo nič do aktualne izjave kako uro nazaj ( po mobitelu ) ……………… še vedno o dokumentarcu o prvem Slovenskem o Vallo Alpino Litorno – Alpskem zidu – Dučejevi brezumni fantomski obrambni paranoji, ki je njega in celotno Fašistično Italijo pahnila v bankrot. Še pomnite tovariši in tovarišice tisti 8 september 1943 ?

Primorske Novice imajo dolgoletnega zunanjega urednika, čeprav oni rečejo temu urednik 7 vala – Robert Škrlj. In prav on si na višku polemik v časopisnih člankih o barvanju mejnikov Rapalske meje upa zapisati: ( citat ) » Nek profesor iz Idrije » v polemičnem članku o Italijanski zaroti in Slovenski politični paranoji restavracija Rapallo 19 junija 1998 leta. Ta profesor je bil od leta 1993 pa do leta 1997 Slovenski konzul v Trstu in je leta 1999 izdal pri založbi Bogataj iz Idrije prvo Slovensko knjigo o Rapalski meji Ob stari meji, pa ne samo to. Bil je prvi ki je v knjižni obliki javnosti direktno povedal: Rapalska meja niso bile samo žične ovire, vojašnice vojske, fašistične milice in financarjev, temveč zelo na gosto posejane utrdbe in bunkerji, ki tehnično nimajo nič z kavernami za vojaštvo. Pred letom 1999 je bil alpski zid tabu tema v Slovenija, še zdaj ni niti enega diplomiranega zgodovinarja ki bi se poklicno ukvarjal z tem v Sloveniji v smislu terenskih raziskav. Profesor Tomaž Pavšič si zasluži najvišjo državno odlikovanje za odkrivanje največje skrivnosti vzhodne Italijanske obrambne črte – Alpskega zidu.
Prav njemu gre zahvala, da je bila javnosti razkrita največja skrivnost medvojnega utrdbenega utrjevanja fašistične Italije.

Vsi ostali Slovenski publicisti in zgodovinarji so se z Alpskim zidom knjižno začeli ukvarjat šele po Pavšičevem prvencu ( Rupnikova linija, Dediščina rapalske meje, Zbornik simpozija ob 90 obletnici podpisa Rapallske pogodbe )

Zagotovo bo ostal še zelo vitalen gospod Pavšič mentor vsem zainteresiranim, vključno z pisočim ki se bomo ljubiteljsko ukvarjali z tem. Skratka vsaj polovica utrdb in bunkerjev Alpskega zidu še vedno ni raziskanih, zmerjenih in gps pozicioniranih.

Če ne veste kje začeti, si dobro oglejte zemljevid rapalske meje. Kjerkoli ob nekdanji krivični meji italijanskih okupatorjev boste naleteli na 100 utrdb in kasarn.

Se vam ne zdi, da je več kot 300 km Slovenskega dela Alpskega zidu vrednih, da se jih ohrani zanamcem. Zato gospod Škrlj malo več spoštovanja do raziskovalnega pionirja največje medvojne vojaške skrivnosti Alpskega zidu!

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !