Politika, kultura, gospodarstvo ( Enotnost, sožitje, enakopravnost )

Palole dragi moji so preživele že vse sisteme, ideologije in demokracije, pa tudi demokrate, diktatorje in lokalne politike. Če smo tisto v oklepaju še nekaj let nazaj lahko brali na pročelju narodnega doma na Občinah, in kaj takega zaman iskali na pročelju Finžgarjevega doma ( znanega po vsako letni Dragi ) je mogoče parola danes na pročelju prvega doma zbledela, v ta drugem pa še vedno po starem.

Imamo 80000 nekdanjih zamejcev V Furlaniji Julijski krajini. Večina levih, manjšina pa desnih, vsi vozijo avte po desni. O krovnih organizacijah in edini Slovenski stranki v Italiji Slovenska skupnost ne bi. Škoda besed. Volilni uspeh je bil dober, Trst ima spet levega župana Cosolinija. Po Trstu straši rdeča knjižica. Se vračajo rdeči?

Nič kaj takega, razen tega da je kar nekaj mlajših samskih Tržačank vredno greha in moške družbe, Trst pa še naprej ostaja najstarejše gledano na prebivalce mesto v Italiji. Dolgo nisem bil tam zato je čas za novo pismo Primorskemu dnevniku. Že dolgo nisem imel v rokah omenjenega dnevnika, prav tako že dolgo nisem bil na njihovi spletni strani. Sem kaj zamudil? Bradasi se z svojim novičarskim portalom Slomedija trudi a tja me ne vleče. Lokalne okvirje sem že zdavnaj presegel. Nekdanja zamejska politika je kot golaž iz konzerve. Nekam postan.

Je pa ena Tržačanka, Slovenka, ki poje v partizanskem pevskem zboru in je bila po desetletjih prva mlada Tržaška Slovenka ki si je upala napisati pismo bralcev. In ena redkih mladih Tržačanov ki ji ni vseeno za položaj Slovencev in njihove tudi politične pravice po Berlusconijevim škornjem v kapitalsko desni Italiji. Nastopala je tudi v dokumentarcu o Partizanskem pevskem zboru iz Trsta. Tu se pa moje vedenje o dogajanju Slovenske manjšine v Furlaniji konča. Sem samo 30 kilometrov proč. Ker nimam svojega avta ne morem na dogajanja Slovencev v Trst ali Gorico. Primorski dnevnik Primorske novice pa o dogajanju v nekdanjem zamejstvu ne piše razen kadar so volitve. Je sicer serija podlistkov mladega Verča o Slovenskih krajih kjer je bila predstavljena tudi prej omenjena mlada Slovenka! In kdaj Slovencem v Italiji vremena bode se zjasnila? Ko bo nehalo grmeti iz Rima oni pa ruknejo vse z varčevalnimi ukrepi za 1000 Evrov na leto na družino, sebi pa 15 jurjev Evrov na mesec. Parlamentarci seveda. Nobenega med njimi ni, ki bi se odrekel raju na zelji. V pržon gre en desni, ta drug levi pa čaka blagoslov parlamenta. Kaj se dogaja v Trstu in nekdanjem zamejstvu se vrlim italijanskim Parlamentarcem in senatorjem vključno z Slovensko senatorko fučka

In Italija je država z eno najnižjih natalitet v Evropi. Celo Slovensko družino z več kot tremi otroci boste težko srečali. A po nečem so razpoznavni Italijanski državljani ( ne glede na narodnost )

Že par je glasnejši od skupine Nemcev, Avstrijcev in Slovencev skupaj.

Pa še nekaj je vredno omeniti. Šefa konkurenčnih Slovenskih krovnih organizacij Pavšič in Štoka tam krojita in vedrita že desetletja.

Verjemite mi, tudi jaz bi za vsaj 3000 Evrov neto plače na mecec kot je dobita. Če že imajo Italijanski parlamentarci raj na zemlji, naj imajo šefi nekdanje zamejske politike vsaj del raja na zemlji. To da povprečni Slovenski delavec in delavka ne glede ali je Italijanski državljan ali ne dobi niti 1000 Evrov mesečno je druga zgodba.

Pometat po tržaških ulicah pa Italijanski državljani nočejo. Oni so gente brava. Čeprav ljudje, kot prej omenjena Slovenka, mladi novinar in vremenar z novičarskim portalom obetajo veliko.

Upamo pa da bo vsaj Slovenska politika na naslednjih volitvah dobila nove obraze. Enih in istih smo se do sitega nagledali

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !