Aprilske misli 2 del zakaj so police periodike po Knjižnicah vedno bolj prazne

Če bolj pogosto zahajate v oddelke periodike Slovenskih knjižnic lahko opazite, da je vedno več predalov brez svežih izvodov, manjkajo skoraj vsi kulturni mesečniki in vse tiste revije, katerih naslov pozabimo tisti trenutek ko ga preberemo.

Dobro se drži samo težka artilerija Slovenskega rotacijskega dnevnega novinarstva – Večer, Delo, Pn , Dnevnik in Sn ! Pri tem peterčku ste gvišni da bo vedno svež izvod vseh 5 delovnih dni, sobotne izdaje, Nedeljsko Delo in Nedeljske novice pa ob nedeljah. Ta peterček premore več kot 10 tedenskih prilog, ki so prave male revije, in si odreže največji kos naročniškega, kolpotažnega in oglaševalskega trga.

Slovenci in Slovenke bolj cenimo dnevne novice, vesti, komentarje, poročila in reportaže, v zadnjem času pa tudi novo obliko dnevnega tista tematske sklope. Kjer se v nulo obdela določena tema, ki žuli ali pa tudi ne. Poleg omenjenega peterčka so dobro brani brezplačniki, seveda ne tiste zlaženke, temveč resni Žurnal. Malo mu pohaja sapa a Avstrijska Styria je medijska založba, ki ve kako se kujejo novice.

Kakor boste Štajerce težko prepričali, da karkoli drugega dobro za ob kavi in presti kot večer in Primorce Pn tako večine ljudstva ne boste prepričali, da bodo prisegali na vse ostalo, kar ni omenjeno. Če je bilo svoje čase 5 pasjih, vsaj 10 ženskih in vsaj 15 računalniških revij so lahko založniki veseli, če lahko od omenjenega žanra obdrže maksimalno 2 reviji. Revij tipa Mentor ali bivšo revijo 2000 pa tako razen ozkega kroga sodelavcev in simpatizerjev ni bral nihče.

Težko bi rekli, da je kriza oklestila Slovenski medijski trg, res pa je da smo se naveličali plačevati naročnine na vse kar izven peterčka, kot težko razumemo, da brezplačnega Žurnala na stojalih skoraj ni več. A ugled krčenja pri Žurnalu odtehta dejstvo, da je bil vsak odpuščeni novinar Žurnala na stroške založnika prepeljan z taksijem v Ljubljano na uredništvo, za zahvalo za zgledno sodelovanje pa prejel nekaj plač za popotnico. Kaj pa imajo novinarji ki pišejo izven petorčka? Bedne neredne honorarje, če sploh so, pri kulturnih revijah kar jih je ostalo pa honorar objava. Kaj sploh pričakujete na tako majhnem trgu kot je Slovenija? Internetni novičarski portali so spet naredili svoje, in več kot zadovoljni smo lahko da recimo večer ponuja prost spletni dostop do dnevnika Večer za 10 Evrov mesečno plus tablico za 1 Evro?

Pn zaračunajo izvod po 79 centov za spletni dostop kar je za doseg občutno preveč, podatkov za preostali trojček pa nimam. Branje novica na tablici?

Zakaj pa ne, tehnologija gre naprej, čeprav imam osebno raje mini prenosnik. In dobra novica vedno užge. Poleg naročniških in nagradnih igrah ki jih v petorčku ne manjka. Slovenci pa žal bolj cenimo materialno kot kulturno.

Kultura je fajn zadeva, a na krožniku se je ne da pojest. Dnevni tisk ki se trudi za bralce in naročnike, da več kot vsa visoka in ljubiteljska kultura. Če je dnevni tisk ogledalo časa v katerem smo, potem je vse ostalo butično

Vsi ki smo kdaj dobili Terno Sn bomo težko prisegali na butični izbor Slovenskih medijev

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !