Aprilske misli 17 del O italijanskih zetih in nemških nevestah

Fantočijeva komedija dragi moji ki smo si jo lahko ogledali včeraj na tv nacionale 1 na spoštljivo kaotičen humorni način govori o italijanskem vsakdanu. Kjer po besedah glavnega protagonista Fantočija Italijani težave že imajo, Nemci pa nanje čakajo.

Skratka dragi moji je poroka hčerke Italijanskega gastrbajtarja v Nemčiji z Italijanskim zetom do konca in naprej popolni kaos. Na občini domani, v katoliški Italijanski cerkvi pa takoj če dotična pridobi Italijansko državljanstvo. A zato mora v Munchen na Italijanski konzulat. Vmes pa še dovtip Italijanskega zeta ko se zabije v Ribji kombi sprte družine o utripajočih češpljah misleč na žmigovc. V tistih krajih blizu Barija govore hudo Rovtarsko narečje. Končno je Italijanskemu zetu dovolj in preveč vsega, spoka kufra in proti severu čimdlje proč od teh odbitih krajev, kjer ima nevesta po 50 stricev in tet. A ne pride daleč. Namesto na Avstrijski meji zarije blizu sprte družine bratov ki ga odšlepajo do svoje mehanične delavnice. A tukaj Fantoči poskrbi za dokončni kaos in spravo z sprto družino, ko namesto sprtih bratov popravi old timerja. Ker ga oni pač ne znajo.

Skratka v Italiji vse težave ostanejo v družini, oziroma se rešujejo med družinami. Družina je center vsega v Italiji, in širokogrudnost in odprtost Italijanov in Italijank pove vse. Kar prvi trenutek zgleda popolni kaos, se že naslednji trenutek spremeni v najboljšo fešto daleč naokoli, kjer ne manjka hrane in tekočih zadev. Zakaj biti lačen v Italiji ni zdravo. Mandare pa reši vse spore in težave.

Seveda je Fantočijeva komedija fikcija. In mogoče nekoliko karikirano in stereotipno opisovanje dogajanja na Italijanskem škornju. A lahko iz lastnih izkušenj prtrdim, da tiste slovenske zapetosti pri Italijanih in Italijankah ni. Nobenega pretvarjanja in prikrivanja. Oziroma pri izjemah, ki ne potrjujejo pravila. Dolče vita in siesta so stvari, ki jih na Škornju še vedno najdemo. Kot najdemo številne mamine obeh spolov. Saj veste: Ni zdravo, če si sam plačuješ stanovanje. Sploh če imajo starši dovolj veliko hišo, mamino pa spotoma še za družinski vrt poskrbi in mami prinese špežo. Prikladno, se vam ne zdi? Sploh pa je pri Italijanih tako, da so kljub vsesplošnemu kaosu in stresu težave rešljive, medtem ko se pri nas pometa pod preprogo, meče polena in ignorira.

Ne bom pozabil sprejema v zamejski družinski gostilni, kjer sem bil kljub vsesplošni gužvi sprejet kot kralj. V Italiji se živi podobno kot v Srbiji, tam sosed soseda še pozdravi.

Si predstavljate, da bi se vam kdorkoli v Sloveniji ponudil da vam odnese razglednice v poštni kaslc in da tega ne zaračuna?

In v Italiji kljub birokraciji, korupciji in bunga bunga država neverjetno funkcionira. Pa naj se gre za može postave, gozdno stražo ki skrbi za bujne Italijanske gozdove, ali lokalne pošte. Domačnost, ki veje za vsakim korakom, nostalgija, pa naj si gre za Habsburško monarhijo ali romantična poimenovanja delov pokrajin v dolin to je Italija. Ker se ne čaka na javna naročila, temveč preprosto reče in naredi:

V Gorici ( Italija ) bo z Evropskimi sredstvi 5 avtomatskih postaj za izposojo koles. V sosednjem mestu pa še razmišljajo o tem. Uživajte ob sliki Fantočija in še sebi privoščite malce Dolče vita.

Prileglo se vam bo

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !