Aprilske misli 18 del Vstaja na Primorskem dnevniku v Trstu

Dragi moji – take so – Mlajši novinarji in novinarke okoli več kot sposobne novinarke Poljanke Dolhar so vzeli tradicionalne zadeve na pd, kot zaprli smo barako, kriza in Ljubljana in Rim ne dasta prav dosti kot odvečne, in se zadeve lotili pri tistih 65000 Evrih najemne letno eni od Slovenskih organizacij ( se pravi Slovenec Slovencu )

Če se to ukine, bodo morebiti njihove plače in odpuščanja novinarjev rešena, ni pa rešeno vprašanje glave oziroma blagovne znamke Primorski dnevnik ki je v lasti zadruge Primorki dnevnik. Nič o tem na skupščini v Prosvetnem domu na Občinah, kjer je bila prava mala vstaja slednjih, pa še prof. Samo Pahor je bil tečen z kar 8 vprašanji glede prej omenjene najemnine, a žal od pristojnih ni dobil odgovora.

Skratka sejali so, pa nič ni zraslo, da bo nekaj novih političnih in sindikalnih družbenikov zadruge Primorski dnevnik časopis rešilo je malo verjetno. Bankrot je pred vrati in ne pomaga nič. Še najbližje rešitvi je bil levi skgz Rudi Pavšič ko je predlagal da bi šel novinarski kolektiv Pd uradovat v Tržaški kulturni dom oziroma gledališče v prazne pisarne. Z tem je povedal pravo plat resnice:

Evre oziroma lire ki so jih leta metali Jadranski družbi bi povsem zadostovala za likvidnost Pd. Z kakšnim sposobnejšim novinarjem več ki ga bi lahko plačali z tem denarjem bi se dvignila tudi kvaliteta poročanja in pisanja Pd ki je zdaj na nivoju občinskih glasil. Zamejski Slovenci in Slovenke pa že tradicionalno niso preveč navdušeni, ko je treba finančno podpirati Slovensko manjšino. Če to lahko počno vlade v Rimu in Ljubljani. Poleg povedanega je bilo še nekaj detajlov, zlasti pridiga odgovornega Dušana Udoviča da ne cenzurirajo. Komaj je poteklo nekaj ur od njegovih preroških besed, že se pojavi prof. Samo Pahor pri Bradasiju z novim pismom, kjer demantira Udovičeve anti cenzurirane z svojim primerom ko mu je Pd rezal stavek.

Zelo poenostavljeno, če se zadruga Primorski dnevnik odreče blagovni znamki Primorski dnevnik in jo preda sposobnejšemu upravitelju kot je dpz prae Primorski zleze v nekaj letih na finančno zeleno vejo. Oklesiti pa je treba administracijo, posodobiti internetni portal Pd in začeti z tematskimi sklopi. Predvsem z pogodbami za zunanje in rednimi izplačili honorarjev. Tak kot je Primorski dnevnik ni zanimiv niti za državljanske novinarje mojega tipa kaj šele za povprečne in sposobnejše novinarje tipa Peter Verč. A dobro da vstaja je, ker tako kot gre pri Pd ne more več naprej. Sicer pa dogajanje na Primorskem dnevniku najbolje spremljate na Bradasijevem novičarskem portalu
www.slomedia.it

Po drugi strani se čedalje več zamejskih Slovencev in Slovenk seli na Slovensko stran vzrokov ni treba naštevati. Večna Pavšič in Štoka bosta to do penzije. Mlade zamejske Slovence in Slovenke pa zamejska Slovenska politika in njen časopis zanimajo približno toliko kot lanski sneg. Tistih nekaj Slovenskih zamejcev ki so študirali v Ljubljani se slej ko prej integrira v Slovensko družbo, kot Boris Kobal in z zamejskim Slovenskim getom noče imeti nobenega opravka več.

Me pa malo skrbi prof. Sama Pahorja 8 vprašanj na katera ne bo odgovoril nihče. Novinarji in novinarke pd pejte dokler je še čas na Italijanske dnevnike in Slovenske. Pa na Rai seveda plače so tam več kot odlične. In ne čakajte da bo kdorkoli rešil Pd ker ga ne bo rešil nihče. Povozili so ga Internetni novičarski portali in socialna omrežja

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !