Aprilske misli 333 del zakaj Nova Gorica nima duše oziroma žmohta

Dragi moji – podatki Statističnega urada Rs so po svoje presenetljivi: Nova Gorica ni niti v klubu plus 20000 prebivalcev Slovenije, manj kot 14000 ljudi šteje.

( To niso podatki statističnega urada, temveč ocena )

Ob upoštevanju dejstva, da izven mest živi vsaj polovica prebivalcev Slovenije, kjer se več ali manj nič ali skoraj nič ne dogaja, kako naj bi se v provincialnem mestu Novi Gorici. Ekonomska slika porazna: Vsaj polovica prebivalcev je revežev, vsaj 20 % odvisnih od socialnih pomoči.

Službe? So, več ali manj državne, Hit, Solkanski podjetniški inkubator, še nekaj uspešnih podjetij, in seveda Doner kebab lokali in okrepčevalnice, ki jih je že težko prešteti. Hitu močno zmanjkuje finančne sape, z mestno plažo letos ne bo nič, cene v lokalih so glede na ekonomsko podhranjenost Nove Gorice napram Ljubljani nizke, v elitni kavarni Rusjan v stolpnici Eda centra ( tudi sociala je dva štuka višje ) naravna limonada za Evro in pol, zavitek za 2,20 Evra. Ljubljančani in Ljubljančanke – lahko samo sanjate o tako nizkih cenah v Ljubljanskih lokalih. V Ljubljani ni pijače pod 2 Evra in zavitka pod 3!

Skratka kriza na vsakem koraku, še dobro da nas je nekaj takih, ki bolj kot je kriza, bolje nam gre. Te dni je Nova Gorica mesto duhov, še v Qualandiji je mirno. Finančnemu sodu je zbilo dno na Goriškem stečaj še zadnjega velikega gradbinca Primorja, in z nekaj rezerve lahko rečemo, da gre trenutno najbolje vsem nam, ki pišemo za medije. Madonca po točnosti izplačil medijskih honorarjev bi lahko navili uro, zamuda en dan se zgodi mogoče šele po 5 letih!

Kaj naj to rečejo delavci Primorja, Finala, Sgp itn, ki ne vidijo plač mesece? Nekdanji gospodarski uspeh Goriške je samo še bleda senca. Spomin! Po drugi strani imamo v Solkanu Adrenalinski park, ki si ga bo lahko privoščila samo elita in ljudje, ki žive pri starših in nimajo svojega avta. Da pa Nova Gorica nima duše oziroma žmohta je vzrok v prisiljenem mestnem življenju ljudi, ki so v Ng prišli z podeželja, in ob vsaki prosti uri tja bežijo. Tudi to je vzrok da je Ng taka kot je, ker Ng težko prenašajo vse, kar se zvečer na raznih odrih dogaja. Razen mladine, ki ji pride vse prav da lahko ponočuje. Ljudje, zrasli na podeželju ob veliki navezanosti na obdelovanje zemlje, smo zvečer preveč zmatrani za razne večerne žure. Prav da se zlasti študentje trudijo, da vsaj ob večerih Ng ne bi bila mesto duhov, a vsaj prebivalci najbližjega Bloka čebelnjak nimajo nobenega razumevanja nad večernim hrupom. Nova Gorica je spalno naselje, in prvi povojni generaciji, ki je večinsko prebivalstvo centra Ng, in si nabira 7 križ ni do nobenih zabav v centru več. Oni hočejo, že kot graditelji in graditeljice prvega političnega mesta nekdanje Juge svoj mir.

In tudi je. Saj glasba v centru ne sme čez polnoč. Kdor hoče več, gre na Mostovno in Tolminsko sotočje. Dovolj daleč od hiš in blokov, da dogajanje tam nobenega ne moti. Nasploh pa število prebivalstva Ng po podatkih Statističnega urada, malenkostno, a vztrajno pada od leta 2009 !

Destilacija ni Copa Cabana, temveč Ljubljana, kjer mladi vidijo perspektivo, saj so boljša delovna mesta, kariera in plače, seveda pa tudi stroški, a plače v Ng realnem sektorju so katastrofa. Kolikokrat je že Hit nižal plače svojim zaposlenim? Igralniško zaledje v Furlaniji je uničila kriza.

In tako imamo lokal Mi trije duo na glavnem placu, kjer se ne ravno tare gostov, in tisto pregrešno drago fontano, ki je sama sebi namen. Da Ng nima kino multipleksa oziroma ga ne bo imela še nadaljnjih 100 let je odveč razlagati. Komu? Ko pa popolnoma zadostuje sodoben multimedijski kino na Goriškem travniku. Res je, da trenutno še ni filmov z Slovenskimi podnapisi, a ker se gre filmskim distributerjem za zaslužek bo to v kratkem.

Pa kako bo imela Ng javno izposojo koles, ko se za vsako stvar preklada gore papirja. Sosednja Gorica z tem nima težav, župan Arčon z sodelavci pa o tem še razmišlja. In če v redu razmislimo, naj Ng kar ostane taka kot je, vsaj nima Ljubljanskega šundra in pretirane živahnosti. Ng je resno mesto, varno, cel center je pod kamerami, in točno se ve v katere predele mesta dnevni obiskovalci ne gremo. In manj kot 100 metrov od zadnjih blokov je provinca

Pa kako bo pri hudiču imela Ng dušo oziroma žmoht če pa je politično mesto? Socialistično in kapitalistično industrijo je hudič pobral, na kocki pa je tudi usoda hit

Zaslužit se da samo z trdim in poštenim delom. Z igrami na srečo zagotovo ne!

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “Aprilske misli 333 del zakaj Nova Gorica nima duše oziroma žmohta”

  1. Jaz in ti pravi:

    Oprosti ampak to je zelo neumen članek!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !