Aprilske misli Mirko Lorenci Pogrešal Vas bom

Dragi moji – v novinarstvu je pač tako, da že v glavi postavljen tekst leti ven, ko berem o še enem prezgodnjem odhodu tokrat Večerove novinarske legende. Zakaj?

Mogoče mi je zdaj malo žal, ker vas spoštovani kolega nisem bral, preveč časa mi vzameta obe službi, niti ni z moje strani ni nobene, res nobene zamere ker mi niste dali možnosti za objave v Totem listu.

Za kar sem predvsem sam kriv. Malo zato, ker nisem zadel aktualne teme, še največ zato ker sem premalo pošiljal. Zgodilo pa se je, ko vas je Jaks zamenjal. In uspešno sodelovanje traja že več kot 6 let

Vsi ki pišemo politično satiro ( isto velja za vse ostalo novinarsko pisanje ) se če hočemo objavo moramo držati roka objave, pa če nam to paše ali ne, to v mojem primeru pisanja za Toti list pomeni leta negledanja sredinega filma tedna na tv nacionale. Tudi če zadenemo aktualno temo, nas lahko povozi nova aktualna, ki se zgodi čez vikend, kot je bila pred leti Janševa poroka, ki sem jo za rep pokril.

Tudi ta teden se je na področju politične satire zgodilo ogromno, preveč, čeprav že ves čas odkar imamo 2 Janševino prevladuje ena in ista tema: Kako uničiti socialno in pravno državo v nekaj dejanjih. Skratka vaš intervju ob 70 letnici Totega lista 2007 sem z zanimanjem prebral, Jacks se je več kot potrudil, in 1 aprila na dan norcev je bila gala prireditev posvečenega Totemu. Slikali ste se zraven torte, skupaj z Srečkom Niedorferjem, prejšnjim urednikom Totega, skupaj z direktorjem Skukalo in Rancem, odgovornim, in Jacksom. To je bil zlat čas za vse sodelavce Totega, najmanj 10 stranska posebna številka, in redna 4 stranska tedenska. To so bili časi, ko se še ni rezalo pri politični satiri, zdaj pa je Toti skujšan na 2 strani. Kljub Zlatim časom politične satire.

Vašega urednikovanja Totega in Vaše zamenjave z Jackom ne bom komentiral, no coment. Tudi ali bi sodelovala ali ne, prav tako ne komentiram. Žal pa najboljši novinarji odhajajo v najboljših letih. Je to pošteno? Zagotovo ni. Take stvari pretresejo, in upam da bodo moje misli čez dva dni dovolj čiste, da bom zmogel potegniti aktualno temo za Toti. Če bi bila danes sreda bi Jaks za en teden ostal brez svežega štofa. Težko se je zbrati ob tako žalostnem dogodku.

Že zato, ker se ne tare novinarjev in novinark, ki bi si upali prevzeti tako spolzko in večkrat na robu novinarsko področje, kot je pri politikih ne preveč priljubljena politična satira, ker – jih kar obilno smešimo in zasmehujemo, nismo pa žaljivi.

Naši politiki ga izdatno kronajo, pa niso okronani, Toti pa kot veste, kritizira tako leve kot desne, pa tudi do družbenih tem je odprt.

Sem pa vam hvaležen, spoštovani novinarski žal preminuli kolega Mirko Lorenci da ste mi dali čas, da sem lahko še dodatno izpilil pisanje politične satire, ker v tem poslu moraš biti najboljši če hočeš objave.

In politična satira je zagotovo eden najtežjih novinarskih poslov. In če Vašega nekaj letnega urednikovanja Totega ne bi bilo, vprašanje če bi edini Politično satirični list v Sloveniji še imeli.

Ponosen sem, da ste prevzeli tako nehvaležno delo. In žalosten, ker vas ni več.

Z spoštovanjem

Tomaž Švagelj

Večerov politični satirik

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !