Aprilske misli Prešernov dan – še en nepotreben praznik

Dragi moji – kaj si Slovenski vele trgovci mislijo o tem še iz časa socializma zakoreninjenem smučarskem prazniku ( število vseh slavilcev Prešerna ki gredo v Vrbo na tradicionalno kulturno romanje, nikoli ni preseglo 10 % smučarjev, ki so tisti dan na smučiščih ) jasno. Hiperji odprti do 3 popoldne.

Če že država o varčevanju, mirne duše bi lahko odpovedali Prešernovo proslavo in debele čeke za kulturno nagrajeno elito. Prihranek: Vsaj milijon evrov. Potem jokanje kulturne elite, ker v plačani kulturi ni amaterjev. Noben kulturnik ne zasluži manj kot evrskega jurja neto na mesec in zato nimajo kaj jokati. Naj gredo v realni sektor, pa bodo lahko presrečni, če bodo dobili 600 neto Evrov na mesec.

Plače: Tajniki jskd vsaj 1500 Evrov neto, direktorji kulturnih inštitucij od 1500 do dobrih 3000 evrov neto ( na vrhu plačilne lestvice sta večni direktor Cankarjevega doma Rotovnik in prav tako večni direktor Nuk Šetinc ) Samozaposleni v kulturi? Bolje jim gre kot v kulturni inštituciji, kjer so osnovne plače okoli 1000 evrov neto. Zato igralka Jankovič nima kaj jokat. Tudi če je Janševa vlada prepovedala zaposlovanje v javnem sektorju. Komercialni teater, ki se ga gre Jankovičeva z kartami okoli 15 evrov glede na vrhunskost igranja slednje prinese Rotovnikove in Šetinčeve dohodke. Novinarji na svobodi niso kulturniki, tem pa res trda prede. A to ni kultura. Kulturni ustvarjalci na tv nacionale. Poglejte na supervizor. Se vam zdi, da inštitucionalna kultura z Janševo vlado kaj manj dobi? Nekaj že, a kar manjka dobi noter z komercialnimi kulturnimi projekti.

Je zato prav, da so se na dan Pahorjeve zmage na predsedniških volitvah pred Cankarjevim domom, drli elitni Slovenski kulturniki? In ga niso hoteli poslušat. Celo izžvižgali so ga. Je to prav? Kulturne inštitucionalne jasli so debelo postlane. Celo večini ljudstva nepoznana direktorica komercialne kulturne inštitucije Kosovelov dom Umekova vleče skromnih 1600 Evrov neto. Rezultati? Nobene lastne produkcije, Gostujoča komerciala! Pejte po Sežanskih real podjetij, in če tam najdete delavca ali delavko z 800 Evri neto plače boste ime leta. Kakšnih 800! Delavci v real sektorju Slovenskem tolčejo za okoli 600 Evrov na mesec, medtem ko se kulturna elita preserava. Pa koga sploh zanimajo Prešernovi elitni nagrajenci? Koliko bodo dali od nekaj 1000 evrov vrednih nagrad v dobrodelne namene? Nič!

In še nauk te zgodbe:
Največjo zgubo imajo zaradi tega nepotrebnega praznika Slovenski mediji in oglaševalski trg. Dela prostega dneva za smučanje pa res ne rabimo. In več kot 95 % Slovenskega ljudstva dol visi če so Slovenski muzeji na Prešernov dan tradicionalno brez vstopnine.

Ker ima teh 95 % Ljudstva eno samo skrb: Kako obdržati staro ali dobiti novo službo in preživeti mesec. Nekaj predstavnikom tega zombi ljudstva bi lahko podelili Prešernovo nagrado. Namesto že tako preveč plačanim kulturno elitnim slavljencem.

Minimalna plača na Švedskem je 2000 Evrov neto, pri nas pa se elitne toplice z milijonskimi dobički driblajo z turističnimi delavci za 600 Evrov neto plače na mesec.

Sramota!

Če bi dr. Fig vedel, kako bo kulturna elita vnovčila njegovo ime, verjetno ne bi pisal pesmi. Kot vidite plače kulturne elite so res skromne

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !