Aprilske misli Iskanje službe 950 objava

Dragi moji – Najbolj hitro novo službo dobimo, ko izgubimo staro, če je ne iščemo. Sliši se čudno, toda ves čas in energija, ki gre za iskanje nove službe, dobro zmanjša našo kreativnost. In naj se sliši še tako čudno, z novinarskim pisanjem za medije lahko dobro zaslužimo tudi če smo samo honorarci brez vseh pravic razen honorarjev.

Sploh pa če imamo lepe prihranke in bančne obresti, nam dolgo ne bo hudega. Vprašanje, ki sem ga na straneh obeh blogov že neštetokrat zastavil, pa je:

Zakaj so povratne informacije časopisnih hiš tako redke, če sploh kdaj so, in navadno nam uspe dobiti komaj kakšnega urednika ali urednico, ki nam stalno objavlja ( če nam ne pade kvaliteta ) in vedno odgovori, in to takoj, če kaj vprašamo po mailu.

V redu si rečem, čas hiti, doma tudi če nisi več zaposlen, je treba če ne drugega gospodinjska dela opraviti, in vsi veste, kako nadležno je pospravljanje in pripravljanje posode. Še dobro, da enkrat na teden jem zunaj. Potem pa moram že 15 let gledat sliko ene in iste kolumnistke in kolumnista, v tem času pa so se samo pri Totem listu zamenjali že trije uredniki. Nimata pojma o angažiranem pisanju, komaj spravita tistih dobrih 20 stavkov iz sebe, še tema je taka, da te kam pritisne.

Seveda je govor o tv prilogi tv okno Primorskih novic in še nekaj regionalnih časopisov, tam kjer na hrbtni strani križanke pri vicih že kakih 10 let domuje edini poklicni aforist Fredi. Njemu je pač sramota pisat za Toti list, ker bojda tam premalo plačajo, in vsi ki smo ostali, si pa še njegov honorar premo sorazmerno razdelimo. Kaj češ boljšega.

Seveda me močno matra, koliko dobi za 10 tistih sexsy – vic moharskih aforizmov, no ja kakšen mu tudi rata, kakšna dvopomenskost tudi, popolnoma pa je padel pri družbeno – aktualnih. In političnih. Pa tako ga serjejo v slovenskem parlamentu da kar gate trga. Ima pa Fredi, ki je tak v redi dobro plačano karikaturistko Aljano za intimno partnerko, tako da mu je brez težav lahko plačala novo streho za njegovo hišo v Halozah. V tej vukojebini moraš bit res faliran študent, da tam ostaneš, ker predno od tam po slabih, tudi kolovoznih cestah prideš do nakupovalnega vidiš že kako trava raste.

Sicer pa Fredi, kapo dol, celo boljši si od obeh hišnih kolumnistov v tv okno, kar je svetovni dosežek.

Vsekakor Fredi, tistih 185 plus 15 evrov za penzijsko in zdravstveno zavarovanje mala malca, ko pa si še hodil krošnjarit na Večer za objave, ti nikakor niso šli teksti, daljši od enega stavka.

Tudi v redu. In ne pozabite,
Večer čez 2 leti praznuje 70 let obstoja. Kar pomeni spet posebno špehasto številko, čez 50 strani časopisnega formata. Malo pa me skrbi, kdo bo spravil skupaj vso Večerovo zgodovino, od 60 letnice naprej leta 2005? Mnogih legend Večera žal ni več, arhiv je zrihtan v nulo, a brez sodelovanja honoracev ne bo šlo. In brez omembe Večerovega paradnega edinega politično satirično lista Toti list in Večerove blogosfere žal ne bo šlo.

In kdo po vaše smo pri hudiču vsi tisti, ki smo najboljši Večerovi novinarski in blogerski ambasadorji? Zakaj Večer je edini Slovenski medij, ki ima velik posluh za vse družbeno – politično – aktualne več kasno zunanje novinarje.

In je po vaše pošteno, da se bo moral več kot talentiran novinar in literat po izteku brezposelnosti spet vrniti v staro službo ali imeti to hudičevo srečo, naj me bogovi uslišijo da mi bo blagovoljeno delat kot svobodni poklicni novinar z honorarji, vredni vsak skromnega preživetja.

Žal me morajo za to novinarske hiše dodatno najeti.
Jaz več kot da pišem, hodim na teren zbirat novinarski in foto štof več ne morem naredit.

Še dobro, da imamo v Sloveniji 2 kolumnista z 15 letnih stažem.
Pa ju kdo še sploh bere?
In kdo bo po vaše nadomestil generacijo v kratkem več kot 500 upokojenih novinarjev in novinark baby boom povojne generacije?

Diplomanti fdv, ki imajo novinarsko diplomo, a skoraj nobenih novinarskih izkušenj? Žal so najboljši slovenski novinarji in novinarke tisti brez diplom ( Grega Repovž, Ervin Hladnik, tudi Mitja Meršol ki je diplomiral malo pred penzijo )

Sebe iz te zgodbe izključujem. Nikoli nisem rekel, da sem najboljši novinar.
Sem pa dober

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !