Aprilske misli Ime tedna Geza Filo nov evangeličanski škof

Dragi moji

Prvič po super intendantu Protestantke cerkve Primožu Trubarju se lahko Slovenci in Slovenke veselimo novega Evangeličanskega škofa, Geza Filo in novega inšpektorja.
Predvsem zato, ker prvič po Primožu Trubarju Slovenski protestantje simbolno in dejansko imajo spet sedež v Ljubljani.
Slovenska Evangeličanska cerkev je znana po strpnosti do drugače verujočih, politično in spolno opredeljenih, pomenljivo pa je da so pri Evangeličanih vsi enaki med enakimi.
Geza Filo:
« skupaj z novoizvoljenim inšpektorjem bo kot prvi med enakimi predvsem enak vsem. »
V svoje vrste pa enako sprejema poleg svojih vernikov ( pogoj je polnoletnost in globok razmislek pred podpisom pristopnice ) tudi drugače misleče in laike, znana pa je kot najbolj moralna in poštena Slovenska inštitucija, kjer za razliko od rkc že najmanjši prekrški gredo takoj k ustreznim organom.

De facto cerkev zaupanja, ki veliko dela z mladimi, jih vozi na letovanja, usposablja kot tabornike ( protestanti skavtskega gibanja ne poznajo ) vzgaja jih v zdravem duhu, poštenosti in najvišjih moralnih vrednotah, in skromnosti. Ne pozna ne krsta, ne odpustkov, ne zakramentov, še manj oltarjev in nič vrednega bogastva cerkva, prorestanske cerkve so skromne, maše pa samo ob nedeljah in praznikih, kjer aktivno sodelujejo verniki z pevskimi zbori in pridigami, trajajo pa 1 uro. Najpomembnejše pri protestantih je da ne poznajo celibata. Ženske so enake enakim, in so prav tako duhovnice.
Ta odstavek bi moral vsak dan brati naš presvitli rkc škof Stres.
Prav tako protestanti ne poznajo take oblike posvečanja kot rkc. Njim se ne more zgoditi, če diplomant protestantske fakultete ne dobi službe duhovnik. Prav ste slišali. Vsi protestantski duhovniki in duhovnice pri nas so uslužbenci cerkve, zbiranje prispevkov je urejeno s cerkvenim davkom, ne poznajo nadležnega ofra rkc. Politično je kar seveda ne razglaša na glas Slovenska protestantska cerkev leva cerkev blizu vrednotam socialne demokracije. So trdno povezana skupnost, in če jim uspe še evangeličanski center na Primorskem, lahko računamo na vsaj 50000 članov te veroizpovedi v 10 do 15 letih.

Slovenska Evangeličanska cerkev ni državna cerkev kot Anglikanska,
A je cerkev reformacije.

Vse to pa še ne pomeni, da bo Lordwales postal član in vernik te najbolj odprte in poštene cerkvene inštitucije Slovenije,
Bo pa živel še naprej z vrednotami Protenstantizma oziroma slavnih tez Martina Lutra utemeljitelja protestantizma.
Če bo pa življenje naneslo spoznati in se zaljubiti v Evangeličansko vernico, bo to sprejel odprtih rok, čeprav za to skoraj nima nobenih možnosti.

In dragi Siol, to da je rkc letos čudežno uspela 11 novih duhovnikov ni nobena novica. Novica pa je, da poleg rkc po novem uradno od decembra dalje, ko Geza Erniša ne bo več prvi Evangeličanski škof imajo tudi Evangeličani sedež v Ljubljani.

Čudi pa, zakaj razočarani verniki rkc ob milijardnih polomih in pedofilskih škandalih množično ne pretopijo k Evangeličanom. Rkc taka kot je, ni še sama sebi noben ponos

In kaj je po vaše rkc naredila za blaginjo te dežele?

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !