Naprej. Za medije!

S dvojnim slavjem najboljše mlade novinarske ekipe Mariborske kronike ( Večer ) in debitantom Jaša Lorenčič je redakcija Večera znova dokazala, da je kljub 6 letni krizi najboljša v državi, Večer pa osrednji Slovenski dnevnik.

Iskrene čestitke in pogumno naprej!

Sam za medije pišem 28 leto, nad ničemer nisem razočaram, bi pa bil presrečen, če bi mi Večer ponudil t.i. prostovoljno delo mentorskega novinarskega dela. Že raje delam to zastonj, kot pa da visim v kakšni robidi javnih del. S tem bi si zapolnil praznino čudovitih brezposelnih dni, Večer pa z mano ne bi imel nobenih stroškov. In še vedno bi mi ostalo dovolj energije za trenutne razmere bogovsko plačano pisanje politične satire. V Toti, kot verjetno veste dragi Večerovci, sem uletel s serijskim pošiljanjem, Jacks me je opazil, potem pa je šlo s nekaj urednikovimi nasveti in mojim talentom zlahka naprej.

Tako sem s 240 objavami v Totem listu, Večer, če hočem ali nočem, stalni honorarni sodelavec Večera. Pol leta več kot traja kriza. Umes sem pisal za honorarje še reportaže, za Blogorolo 2008 in še za Katedro politično satiro 2009 2011! Od septembra 2007 do zdaj objavil na mojem blogu www.lordwales.blog.siol.net preko 1070 novinarskih člankov oziroma postov, več ali manj notranja politika. Bil v letu 2010 in 2011 nominiran na zdaj že bivšo edino Večerovo blogersko nagrado bobu blog. Žal je moja formalno nizka izobrazba in preživitvene precej prispevala k temu, da sem se svojega silnega talenta za politično satiro, notranjo politiko, reportaže in ostalo novinarsko pisanje začel zavedati precej pozno.

Lovcev na novinarske talente v Sloveniji nimamo, imamo pa dobre urednike in urednice, ki to opazijo. Če na novinarskem področju zvisim, mi še vedno preostane literatura. In pesmi. In kolikor je znano, Večer ima tudi video reporterja Grosmana za Štajerski del države. A tudi na zahodnem delu države se ogromno dogaja, 15 decembra ikea v Vilešu ( Gorica ) otvarja največji nakupovalni center v srednji Evropi.

Bil je dober Večer novega novinarskega upanja, ob vprašanju, kako bodo/mo preživeli honorarni novinarski sodelavci medijev? Tako, da vzamemo vsako prosto novinarsko delo, mesto, angažma. t.i. nišne vsebine. Večer ne glede na Delo, ki mu je s pomočjo soda pobralo pol dobička gre naprej. Časi za klasične medije so težki, časi še težji, novinarska svoboda je veliko lažja.

Tako, da na sončni moja svetovalka s oranžnimi opankami ne bo rekla, da se ne trudim. Bojim pa se, da delo varnostnika, lažjega komunalnega delavca ali cvetličarja pri mojih skoraj abrahamovskih ni zame. Kljub nalepki težje zaposliva oseba sem na področju novinarstva neustavljiv.

Kaj vse sem za honorarje pisal v teh 28 letih, še sam sebi ne verjamem!
Seveda zdaj ko sem Večerovec, niti pod razno ne razmišljam o pisanju za konkurenčna Delo in Dnevnik. Ker to ne počne noben Večerovec, lojalnost in zvestoba mediju, ki ti da možnost, in delo, še nekaj velja!

S spoštovanjem
Tomaž Švagelj Lordwales
tomaz.svagelj@siol.net

Vsi, ki so nam ustarili krizo, krize nikoli niso poznali.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !