Potep po krasnem

Pride dan, dragi moji, ko vse skupaj pošljem v nekaj krasnih, in grem na potep – po krasnem. Ta samotna potepanja po popolnoma naturističnem delu Krasa (razen nenavadnega pogleda na mojo vas ) me napolnijo z energijo, še posebej dejstvo, da sem na 10 km po kolovozih med bori, rujem in Kraškimi kamni in razgledi, in tam blizu svobodi srečal verjeli ali ne – samo 3 ljudi!

Prva je bila deklica tam nekje iz mojih krajev, živijo in odbrzela mimo, še preden sem uspel kaj reči. Naslednja 2 pa na 8 km mlajši par, on zelo evforičen in me pozdravi, jaz pokimam, nabirata žužke ( borove storže ) Nato še preostala 2 km do doma. Današnje kpk me niti malo ni vznemirilo, iztirilo ali vrglo. Kaj pa naj bi me še vrglo po enem letu brezposelnosti.

Na dan aids praznujem 1 obletnico sončne, pa sem še vedno fit, še vedno zdrav, še vedno sem poklicni novinar, še vedno imam upanje in prihranke. Vlado Kreslin praznuje 60 let, čestitke tudi s moje strani! Vsekakor je za mano leto, od katerega sem se mnogo naučil, špica dogajanja je bil dream team delavnice sončne z teologinjo v Postojni. Zgodila sta se mi tudi 2 psihična kolapsa, prvega se niti ne spomnim, drugega, ko sem se zložil pred vrata wc lokalnega vlaka pa zelo dobro. Najboljša, ki jo danes poslušam, je da se je pri nas brezposelnost zmanjšala? Verjamete v take bedarije? Jaz ne, samo na Koprskem 14 delovnih mest manj. Kemiplast gre v stečaj, zdaj bo v Dekanih bio.

Te dni so moje misli močno na ulici Slovenske osvoboditve 2, bivši Svetotozarevski. Bo Večer preživel bivše tajkunske turbulence in trd boj na trgu. Bo, zagotovo, saj še nisem srečal Štajerca ali Štajerke, kjer doma ne bi imeli naročenega Večera. Zagotovo boste s lučjo pri belem dnevu na Štajerskem iskali gostinski lokal, kjer ne bi imeli naročenega Večera. Bral sem sredinega, tiskano izdajo, in se močno zamislil. 2 temi sta bili močno izpostavljeni – Božičnica in revščina. O Božičnicah je vse jasno, čeprav me prime, da bi napisal kakšno kletvico. Zaradi teh dobrih 10 tajkunov in tajkunke cela Slovenija jeba ježa. O revščini pa – dragi moji – klinc pa taka Evropa, ki birokratsko ustavlja pakete za pol leta. Oni tam zgoraj verjetno mislijo, da bo ponižana raja na beraški palici živela ta čas od Bruseljskih direktiv. In hit Karisa kako iz nič skuhat obilno.

Kot kaže, gre cela država k vegetarijanskemu raju, ali pa bo ljudstvo nastavljalo zanke po gozdovih. Ravšbicanje se reče temu, ni zakonito, a čakat Bruselj pol leta je jeba vam rečem.

In kar je pri Štajercih in Štajerkah najbolj nenavadno večina tistih, ki v 100 metrskih vrstah čakajo na tisti paket bede za 5 evrov, za nič na svetu razen nekaj izjem ne odpovejo Večera. Tako kot skrbi Večer za svoje bralce, simpatizerje in sodelavce, Ni primera daleč naokoli.

Si predstavljate, da bi Črna udova vabila na skoraj brezplačni piknik?
Ona samo jemlje, namesto tajkunom se povabi na ulico slovenske osvoboditve? 40 let nazaj je Neca Falk pela o trdnem dravskem mostu in ljubezni na njem. Maribor 40 let potem ne more kričati na pomoč, a čas bi bil, da se vsaj Večer reši piranh iz prestolnice.

Kje pri hudiču pa je tista slavno obljubljena pomoč vlade za oživitev Mariborskega gospodarstva v razsulu? Da naše gospodarstvo na berglah okreva, nam danes spet pridga iz tujine Alenčica. Draga vlada, ne ga srat s takšnimi.

Ker vi tam zgoraj nimate nobenih težav z revščino, strmoglavljenje našega standarda je kot padec aviona iz 10 km. Na tla! In zgleda, da bo ta padec celo prebil tla. Realna brezposelnost je vsaj 20 % ker sončna veselo meče iz aktivne evidence vsakega, ki tam sedeče pošlje v vse krasne.

Važno da politika obljublja, v pakete pa bodo humanitarne kmalu dajale samo še listke:

Vlada ne vidi onih tam spodaj.

Neca Falk citat:

Ljubimec moj, pospeši svoj korak, princeska tvoja je zaščitni znak.
Vse besede so zaman.

Edini zaščitni znak naše pod alpske države na sončni strani Evrope je nesposobnost Slovenske politike pomesti s sistemsko korupcijo.

Pika in amen

Tomaž Švagelj
Eno leto več kasno na svobodi

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Potep po krasnem”

  1. Pohajalka pravi:

    Potep po krasnem ti je pa lepo zaokrožil misli – ločil pomembno od nepomembnega. Krasno in čestitam na obletnici, naj bo zadnja!
    :D

  2. lordwales pravi:

    Težka bo ta, do stalne službe me loči še kar nekaj let!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !