Nagajanje Črne udove – Večer je vseslovenski časopis

Tadej Toš, citat iz prireditve:
Pri nas ne treba bit nihče lačen, saj dela je dovolj.

Dragi moji – Kakor je znano, in poznano, danes ob 8 se začenja uro in pol dolg prenos bobu bob iz sng Maribor, tradicionalne Večerove podelitve priznanja za naj bobu bob izjavo prejšnjega leta, tokrat za 2013. Državljan Toš je hvala bogu še vedno med nami, vsako leto boljši, nekako tako kot Štajerska vina. Nominiranci tudi, uredništvo Večera na čelu z odgovorno urednico Katjo Šeruga, večina rednih novinarjev Večera in mnogo honorarnih, vsi ki v Mariboru in Sloveniji kaj pomenijo, na čelu s Fištro in rektorjem Mariborske univerze so poleg. Ne smemo pozabiti še direktorja večera Struca.

Vse bi bilo lepo in prav, če redaktor sporeda Dela ne bi pri Večeru dodal pridevnik Mariborski, kot pa je znano in poznano, je Večer vseslovenski časopis, in se nikoli ne predstavlja kot Mariborski. Ima seveda močno težo na Štajerskem, saj ni Štajerca in Štajerke, ki ne bi bil bralec/ka ali naročnik Večera. Da ni dneva brez Večera, je jasno, to že zdavnaj ni več lokalni Štajerski dnevnik, temveč poleg Dela osrednji Slovenski časopis. Da ne bomo preveč hvalili Večerovcev, ker se jutro po Večeru pozna, Večer le nese črno udovo, vsaj kar se tematskih vsebin tiče, raziskovalnega novinarstva in teže, ki jo posveča tistim, za katere se Večer dela, to je bralcem in bralkam, s vso hvaležnostjo. In tradicionalnih Večerovih piknikov in pozornosti do omenjenih ne smemo pozabiti.

Medtem ko ob Toševem pregledu naj dogodkov leta 2013 čakamo na zmagovalca bobu bob – Kdo neki bo že to? Ob robu podelitve bobu bob lahko vprašamo le:

Kaj pričakuje ljudstvo? Delo vendar, pa ne tisto, ki na podel način pobere Večeru ¼ Milijarde bilančnega dobička, ob držanju štange sod, ker Delo kot lastnik Večera nima dovolj glasov. Če imamo težave, kdo neki naj bi bila delova osebnost leta, teh težav pri bobu bob ni.
Naša težava pa še vedno ostaja delo, tisto delo, ki se kot hudič križa ne more rešit Večera, kljub temu da vsi Večerovci kot žejni v Sahari čakamo na transparentnega lastnika. In tisto delo, ki je haralo po hodnikih Večera, tudi z ¼ milijarde bilančnega dobička Večera več ni prav nič boljše, vsaj Večer delo vsaj dan presega.
Tudi s politično satiro, ki ima domicil v Mariboru, a je bistveno več kot Mariborska. Kateri časopis v Sloveniji ima najboljšo mlado novinarsko ekipo, lastno novinarsko šolo, tudi za otroke, najboljše novinarje/ke in in urednike/ce?
Je še medijska hiša v Slovenji, ki bi dala možnost sodelovanja tudi veliko ljudem na robu družbe, težko bi še našli v Sloveniji družbeno bolj odgovorno podjetje, s posluhom za malega človeka?

Delo gor ali dol, zgodil se bo še en bobu bob, kar ne zmore Ljubljana, zmore Večer, in predno na delu še enkrat napišejo pridevnik Mariborski, naj gredo do katerega koli kioska v Sloveniji! Ker dokler bo Večer, bomo lahko pisali kritično, ker na Večeru cenzure ni. To lahko tudi sam potrdim tudi kot 8 letni sodelavec Totega lista. Ker Večer ni v lasti nobene politične stranke.

Kam rado nagiba Delo, Dnevnik, Pn vemo. Tam je rumenila kolikor hočete, Večer pa ostaja zvest najvišjim poklicnim standardom, novinarski etiki, novinarski avtonomiji in neodvisnosti.
Recimo predno so se lotili pisanja nekih minulih grehov odgovorne Večera pri Dnevniku, bi lahko svoje grehe izdali v debeli knjigi. Novinarstvo, ki rado pometa pri konkurenci, je mrhovinarstvo.
Večer ostaja tak kot je, čas pa je da razkrijemo zmagovalca:
Lani je bila to Jelka Bobonja, čistilka na robu družbe, ki kupuje samo v akcijah. Dobila je priznanje bobu bob, redni Večera pa so prispevali, da ji nekaj časa ni bilo treba kupovati samo akcije.
Bo tudi letos oseba na dnu družbe ali intelektalec/ka, ki je s svojo dnevno bobu bob izjavo dregnilo v nominacijo?
Zmagovalka bobu bob je:

Bojana Potočnik, učiteljica:
Na začetku svoje učiteljske poti sem učence učila, da lačni otroci živijo v Afriki, danes pa sedijo v klopi zraven njih.

Prvič v 15 letih boba bob se je zgodilo, da je pogostitev ob zaključku prireditve skromnejša, prihranjen denar pa je namenjen socialnemu skladu osnovne šole, v kateri poučuje učiteljica Slovenščine, zmagovalka bobu bob 2013. Z javnim pismom je omenjena učiteljica ministrstvo za šolstvo pozvala, naj namesto prospektov ob tradicionalnem zdravem zajtrku otroke raje nahrani. In zgodilo se je že naslednje leto.

In zdi se mi, da se nad Svetozarevsko 2 ( sedež Večera ) spet vrača upanja in da bo večer najkasneje jeseni spet v plusu.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !