Prostovoljno delo ( če ti ne plačajo ) v medijih?

Ne vem koliko časa že pogrevam to temo, sogovornika ali sogovornico v novinarskih vrstah na to temo vsaj v Sloveniji, nisem dobil. Verjetno obstaja, če se dogovoriš s dotičnimi, na maile in blogerske ne gre, kot kaže. Večno vprašanje, ki si ga zastavlja vsak uradno brezposelni je, kaj sem naredil/a da bi kaj zaslužil, uradno ali na fuš.

Na eni strani trg dela, na drugi ti, kot ponudnik delo jemanja, in nič se ne zgodi, če nisi ob pravem času s pravimi idejami, če se gre za intelektualno delo, ali delovnimi sposobnostmi, če se gre za fizično, na pravem mestu. Delaš pač tisto, kar si med redno službo tako in tako počel kot dodatni legalni honorarni zaslužek, sploh če sodeluješ z znanim medijem, znanim urednikom. Če si del ekipe časopisne rubrike, je treba samo držat najvišji nivo, upoštevat novinarsko etiko in stalno pošiljat. Seveda denarja s tem je premalo.

Zato je potrebno, če si že poklicni svobodni novinar, odpreti nove medijske posle, a na maile ne gre ne opak ne onak. Svobodni smo pač navajeni serijskega pošiljanja in objave, če so brez obvestil. Pri znanem mediju, z letno pogodbo, so plačila honorarjev avtomatizem, na znani datum. Če pa uletiš enkrat v drugi medij s objavo, ne bo denarja če ne podpišeš pogodbe. Da jo dobiš, jim moraš posredovati naslov, oziroma postali mail » V upanju na čimprejšnjo pošiljanje pogodbe « navadno to zadošča, pri znanem mediju je tudi pogodba avtomatizem in sami pošljejo. Seveda ni zunanjega, ki ne bi rad užival privilegijev dela v novinarskih redakcijah, da te pač najamejo za redakcijsko delo pri njih. To je osnovna terminologija novinarskega dela, žal pa se največ novinarskih poslov sklene ob rujni kapljici v press bifejih v bližini medijskih hiš. Tam utegnete najti marsikakšnega, ki ga v redakciji nikoli ni, ko ste vi tam. Ali pa da preprosto uletite v novinarsko redakcijo, pri manjših medijih hondlate s tajnico, želim tega pa tega, imam to in to, pri večjih pa tista priponka, a če vam kak štuk višje ne podpiše ste v riti. Telefonist lahko spodaj lahko postane nervozen, kljub temu da rednih nikoli ne vpraša za nobeno izkaznico, pa te varnostnik vrže vun. Ti pa si tam naslednjič persona non grata.

Razen mailov stalnega urednika/ce moraš imeti hudičevo dober tekst, da ti odgovore, kar pomeni objavo in plačilo. Edina, dobro berite, ki še zunanjim preostane so medijske avdicije in novinarske šole. Avdicija zveni dobro, a hudič je v tem, če te ne izberejo, razen odgovora več sreče prihodnjič se nič ne zgodi.

Kakšna je po vaše možnost, da bom sploh dobil negativni odgovor od rtv centra Koper za novinarsko delo? Na srečo pa obstaja v Sloveniji spletna anketarska agencija, ki pa ima tudi fizične anketarske seanse in individualne intervjuje. Je resna agencija. Mislim pa, da se za bon v višini 20 Evrov za 2 urno anketarsko seanso že splača potrudit.

Žal samo s elektronsko prijavo najverjetneje glede na selekcijo ne bo nič, treba je poklicat, zato je treba najprej na njihovo stran, je že tiskalnik vun vrgel. Vredno je verjet v guruje anketiranja in oglaševanja. Ankete in marketing pa so tako in tako vroče sestrične novinarstva. Ker bom spet filal s 10 evri mobitel, je del tega zneska vredno zapravit za klic na to agencijo!

Sem ta pa ta, zanima me vaša skupinska anketa, grupnega sexsa, seans in tega da vas v bistvu zanima samo omenjeni bon pa jim nikar ne omejate, če nočete, za vas ne vun vržejo. Agencij za prostovoljno delo ( ker vam poberejo denar za članarino ) se izognite kot hudič križa. Prekladanje paketov rk pa naj bo zgolj zasilni izhod.

Šparovita torek in sreda!

Menu:

V rudzak ali torbico vržite kupon od 10 % do 99 % , si malce pretegnite noge do šparovite trgovine, si izberite kar rabite ( česar ne kupujte ) in če povlečete kratko, bo 10 % lahko pa tudi več od celotnega zneska nakupa. Pokažite še špar kartico, da vam gor ulete še bonusi. Takle fitnes je koristno razmigovanje, medtem ko čakate na usmiljenje medijskih bogov.

Jeba vam rečem, je ta naša sedanjost, danes sem se kot hudič križa izognil vsem pos terminalom in bankomatom. Dan za te stvari je slab. Jutri o.k, ko se začenja spet sladkih 30 plus odloga plačila. Najmanjši znesek, ki sem ga kadarkoli plačal s master card je 18 centov. Dol mi visi, če so s tem imeli trgovci zgubo. Važno da je jaz nisem imel.

In kdo je že rekel da smo brezposelni mojstri preživetja?

Mediji, najamite me:
tomaz.svagelj@siol.net
tomaz.svagelj@gmail.com

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !