Prostovoljno delo za narodov blagor a la rdeči križ

Dragi moji moraš bit res več kot mona, da greš džabe za narodov blagor za prostovoljca na rdeći križ. Džabe boš prekladal pakete in cunje, pa še sendviča ti ne bodo dali.

Vsaj tako gospa s uradniško plačo z njihove območne Goriške. Gospa se ob mojem posegu ni pustila ne motit, ne zmotit, nisem ne kričal, nisem ne bil predolg, nisem omenjal 2 znanih gospodov ( Srečo Kirn in Dušan Jelenič ) Če bi, bi bil cel hudič. Na moje vprašanje, če kaj dajo za prostovoljstvo pri njih, je bil odgovor kratek: Nič!

Omenil sem še pakete, njihovo vrednost ( koliko so vredni ni odgovora ) in svetovala mi je delo v Italiji, ko sem ji povedal, da je to tik pred izvedbo. Sem raje šel, in to gospo in pomočnika pustil v njihovem paketnem svetu. Naj še naprej dele to miloščino, sem ji pa povedal da sem vrednost enega ali dveh paketov dobil še pred nekaj leti samo od deviz na vpogled. Debata, vsaj moja je bila zakaj morajo v Mariboru reveži tudi 5 ur čakati na tisti kliččevo ničvreden paket hrane. Nekaj je narobe s to državo, nami samimi ali s vsem skupaj, porka duš, če si pri kmetu 5 ur dobiš hrane ali denarja ali obojega za najmanj 3 pakete. Težava je tukaj samo ena:

Moraš biti zdrav, ljudje, na robu, čakajoč miloščino humanitarnih to niso. Osebne težave, družinski problemi, življenje brez šparanja, alkohol, tobak, kava to je božja šiba odrinjenih na rob. Malo so sami krivi, še največ pogoltni kapital, ko so službe šle dobro, na veliki nogi, krediti, otroci, avti, stanovanja, hiše, ko pa firma mrkne pa beraška palica. A ne kričanje, ne alkohol, ne tobak ne pomaga nič. Vsak ki se znajde na cesti, mora že 10 letje pred tem začet šparat. Odpoved ( da se dobi tisto znano podporo ) se ne podpiše brez prihrankov, ker firma ki jo zapustiš, je slabša kot slamnata nevesta. In ko zmanjka prihrankov, dela in denarja še manj, pa ti jebeni paketi. Ne rečem, da ne koristijo, a že s petimi Evri v žepu ga s nakupi v diskontih imaš. Ne vem, če se za 5 evrov splača čakat 5 ur. So kmeti in ostareli, ki imajo denar, ti pa za pomoč radi stisnejo. In da plačanega dela ni, to je lari fari. Je, pa še koliko ga je. Ne vem kolikrat sem že, pa bom še enkrat:

Tudi pisanje oziroma sodelovanje s mediji prinaša dober denar, in to na datum! Zakaj 5 ur čakat na ta klinčev paket rk ali karitasa, greš pač na študentski servis in pregleduješ prosta delovna mesta. Če res drugače ne dobiš. Tudi to sem počel pred leti, in šlo je odlično. Če vsemu temu prištejemo še nagradne igre, se res ni za pritoževat. Biti visoki gost v Mokricah na stroške turistične agencije zelo paše.

Barako vsaj glede rk in Karitasa sem zaprl, okrepil sodelovanje s sončno, več ali manj pa ostajam politični satirik, anketar in filmar. Ena pocca passagata, kot rečejo Italijani, pa bo padla Italijanska davčna številka, še ena, mislim da bo šlo v enem popoldnevu pa še brezplačni vpis v bazo italijanske casting agencije. In tako naprej.

Za medije pa za honorarje, pa tudi zastonj pišem že od septembra 1985 kar je 29 let. Ves ta čas mi gre pisanje več kot odlično, in tako bo tudi v bodoče. Samo zastonj pa res ne mislim delat. Seveda se mi odrinjeni na rob smilijo, a pomagat, če si sami ne bodo, ne morem. Za splet okoliščin, zaradi katerih se znajdemo na socialnem dnu, pa ni veno kriv samo pogoltni kapital.

Po moji življenjski zgodbi, toliko stvari se je nabralo, bi lahko posneli Hollywoodski film. In to, da si uradnica rk svetuje delo v Italiji, in ne dela pri njih, je dokaz, da je vsaj Italija varna, socialna in pravna država. Pri nas pa moramo poslušat, kjer je spal poslančev sin, in bomo ali ne prodali državno srebrnino. Kot da so to največji problemi te države, a problem je samo eden:

Ogromna brezposelnost. In ping pong ministrice za delo in direktorice sončne ne bo nič rešil. Ogromno pa rešujejo, in rešijo odlično izobraženi svetovalci Eures.

In če je kje luč na koncu tunela, je to na koncu Erjavčeve v Gorici, ali pri Debeli Berti na Šentilju. Pri nas je te luči komaj za vzorec. In če še ne veste, brezposelni v Italiji in Avstriji ne plačajo niti centa za zdravstveno zavarovanje. Tega hudiča pa se v Slovenji rešimo samo s so gornom čez mejo.

Vrtci v Avstriji skoraj zastonj, pri nas pa udri siromaka, ki pač hoče imet otroke.

Politika naša pa dribla dalje

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !