Misija nemogoče pisanje prošenj za delo

Dragi moji ta je težja kot Srbska solata, res ne vem več, kdo v tej državi pri hudiču pije in plača. Daleč od Slovenskega rekorda, 300 poslanih prošenj, in 3 odgovori. Za obupat! Zamenjal sem taktiko: Namesto prošnje Europass cv, če pa je že prošnja, je to osebni nagovor v mailu. Koliko? Blizu 30, 2 negativna rutinska odgovora.

Vse bi bilo v redu, če ne bi že 29 let pisal za praktično vse Slovenske medije, za ta posel pa ne rabiš ne cv ne prošnje. Rabiš samo človeka tam, ki ti objavi. Dokler imaš redno službo, je to dobra žepnina, ko jo izgubiš, edini vir dohodka, poleg obresti. Z veseljem bi šel na agencijo za delo, in si poiskal novinarski ali temu podoben posel tja do 30 evrov za en šiht. Ker agencij za prekarno delo pri nas ni, ti preostanejo maili, telefoni in osebni obiski. Ob upoštevanju dejstva, da je tistim na drugi strani popolnoma oziroma skoraj vseeno zate. Razen redkih novinarskih in uredniških izjem za te kapo dol! Večna v medijski industriji je,
da je novinarjev in novinark itak preveč. Itak rečeno.

Zakaj pa potem kar naprej objavljajo zunanjim, če imajo svojih preveč. Ker redni niso več ali manj sposobni pisat nišne vsebine, brez tega pa je marsikakšna časopisna stran prazna. In tako imamo kar naprej objave tudi zunanji. Če se pa ponudiš za dodatni posel do 30 evrov, sede skoraj vsi na gluhih ušesih. Prej dobim vikend paket zastonj na gradu Mokrice kot da bi me kdo od medijskih, s katerimi ne sodelujem, sploh poklical ali poslal mail. Ti ga pa za vsako dobljeno brezplačno nagradno igro. Verjetno imamo e pošto tudi zato, da se na kakšen mail odgovori. Se vam ne zdi, meni se! Ni moj problem, če je e pošta po uredništvih zasičena s spamom, na cv se odgovori, in pika. Lahko tudi samo s dvemi črkami, da nimaš potem več izgubljenega dela jim še pošiljat.

Temu se reče bonton komuniciranja, lahko bi pa nam prekarcem mediji ponudbe za dodatne posle objavljali na njihovih portalih. Ste prepričani da imajo rtv centri in večje medijske hiše popolne ekipe, nenazadnje smo tudi zunanji ljudje. Nič slabši ne boljši od notranjih, če pa smo dobri, in sami ne morete, nas pri hudiču za ta drobiž najemite. Tukaj ne rešijo nič nobene parole, roki za oddajo so na minute, in tukaj če je kakšna več na porodniški, jo nekdo pač mora nadomestit.

Zakaj ta večni molk? Milijoni Evrov gredo samo v spletne portale, mislim tv nacionale, pri ostalih je to drobiž, večna obremenjenost medijske industrije s tistim zakoličenim 40 urnim delovnikom. Ki velja samo na papirju. Namesto enega več jumbo plakata nekaj dnevnih prekarcev in prekark več. Namesto besed dejanja.

Bomo videli, ko se spet vrnem domov, kako bo s zadnjo serijo cv.
Zlasti od rtv centra Koper pričakujem vsaj ne. To se spodobi. In da ne boste mislili, da jih je tam preveč, kje pa. Spet se je pojavila nova dopisnica s dvema primkoma. Take pa so rade kaj hitro na porodniški, večkrat tem bolje, saj zunanji čakamo na njeno delovno mesto kot hijene. Za nekaj dni, dragi medijski prijatelji, odklaplam, ker je treba tudi zobe za filmski nasmeh zrihtat.
Ne poznam pa besede: Odnehati, porazi pa so del mojega posla. Nenazadnje so pred vrati Evropske volitve, in če bo kdo odpiral ta vrata, ob izredno napornem tempu predvolilne kampanije bomo to zunanji. To kampanijo lahko medijsko pokrivamo samo tisti, ki bomo šli od začetka do konca.

Žled je dodobra utrudil notranje redakcije, smo pa zunanji napram tem spočiti. Glede na to, da samo tv nacinale zaposluje več kot 1000 honorarcev, za ketere niso objavili skoraj nobenega javnega razpisa, so večne marnje, da ni denarja, iz trte zvite.

Moje osnovno načelo v medijskem poslu pa je:

Nikoli s pomočjo vip zvez!

Just hire me:

tomaz.svagelj@siol.net

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Misija nemogoče pisanje prošenj za delo”

  1. photochronos photochronos pravi:

    Tole je res žalostno, pisanje prošenj z občutkom, da opravljaš Sizifovo delo…
    Mislim, da je dandanes težko računati na kakšen pozitiven odziv s strani delodajalcev in se je najbolje zanesti na lastno iznajdljivost in znanje. Več moči je treba vložiti v kakšno dobro idejo ali manjši posel, kot pa v pisanje prošenj in čakanje na odgovore… Žal je naš svet postal dosti bolj krut, kot je bil pred 20-timi leti…

  2. lordwales pravi:

    Ne smeš odnehat, sizifovo delo, toda s leti ti tudi kaj rata!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !