Ledeni žled in majhni porabniki elektrike

S tem prispevkom nočem na novo odkrivati tople vode, in sočustvujem s vsemi, ki so bili od enega do 10 dni brez oskrbe s elektriko. Toda stik s civilizacijo bi lahko tudi oni imeli, tudi brez elektrike iz omrežja. Prenosni ddv predvajalnik s vso dodatno opremo ( daljinec, slušalke, napajalnik ) lahko kupimo že za 80 evrov v diskontih, s tem da za ta denar dobimo še usb in sd vhod na predvajalniku. 3 ure gledanja filmov, glasbe in slik brez omrežne elektrike. Solarni polnilci za mobitele s vsemi adapterji stanejo nekaj 10 Evrov.

Majhni porabniki elektrike (agregat za 200 Evrov zmore okoli 3 kw ) Varčne žarnice ( 100 w porabi 21 w, 110 pa 23 w ) Agregat lahko brez težav osvetli ob večerih vsaj 10 hiš. Mini prenosniki: 40 w, navadni 60 w, led monitorji, tv od 20 w pa do 70 w. Kamp hladilniki največ 200 w. Prenosne kuhalne plošče s energy star: največ 500 w. Obstajajo še plastični mini kuhalniki, največ nekaj 100 w. S to opremo so večeri civilizaciji prijetnejši, s enim usp pa lahko osvetlimo nekaj varčnih žarnic in poganjamo prenosnik cel večer. Kdor ima na strehi solarne panele ali sončne kolektorje, jih mora če je sneg in žled samo odmetat in odtalit. Zelo verjetno so te naprave na Postonjskem, Pivškem, na Pohorju, skratka povsod kjer ni bilo elektrike kljub žledu normalno obratovale. Če se jih je strokovno očistilo in odtalilo.

Samo s tem bi se dalo tudi večere in noči teme znosneje preživet, in kdor je imel denar v teh ledenih krajih, ni bil noben problem do prvega večjega mesta ali vasi zastonj polnit mobitele, pa tudi za manj zmogljive usp so po gostilnah in bifejih ob naročilu runde radi odstopili vtičnico. In kdor je imel možnost k prijateljem, znancem, žlahti, v hotele in na vikende kaj je potem tam čakal? Če ni bil v pomoč civilni zaščiti, in sosedom. Da si niso mogli po blokih skuhat niti kave in čaja? Dajte no, prenosni kamp kuhalnik na majhne jeklenke stane nekaj 10 Evrov. Dobi pa se jih v vsaki tehnični trgovini. Da ni bilo vsega v krajih žleda po trgovinah? Bi pa šli v sosednje mesto, avtobusi na Sežanski progi so s zamudami vedno vozili. Najlažje je jokat, da ni elektrike, poskrbet za agregat pa ni časa. Dobro, v času žled psihoze jih nikjer v Sloveniji ni bilo več, so pa bili in so v dovolj velikih količinah vedno severno od Gradca in blizu Benetk. V nekaj dneh s dostavo na dom preko Italijanskih in Avstrijskih spletnih trgovinah. Biti v temi zvečer, samo zato ker se ni pravočasno poskrbelo za nakup agregata, katerega cena je v primerjavi s posledicami drobiž.

Verjamem, da se ni nihče v ledenih krajih po 10 nemotene oskrbe s elektriko, kjer je bila edina omejitev položnica, sekiral. Jaz sem vsaj kar se tiče gledanja filmov in polnjenja mobitela brez skrbi, pripravljen. S dodatno baterijo pa se da preživet tudi 10 dni teme.

In potem se pojavijo čustvene mamice, dopisnice iz mrzlih krajev, in njihovi otroci, pa še nekaj ostalih, čustva tisto uro komaj skrivajo. Razen mraza se nič ni zgodilo, razumel bi njihova čustva, če bi bile to socialno ogrožene osebe. Toda vsaj novinarji nacionalke so solidno plačani. Bi pač šli v aparma na obalo. Vsaj tako je razglabljala Postonjska dopisnica nacionalke. Njeno dopisniško delo je s energijo iz akumulatorjev v reportažnem avtu teklo nemoteno, doma so imeli kamp opremo, razen mraza jim nič ni bilo hudega. Pa še to težavo bi s nekaj 100 evri hitro rešili v prvem aparmaju s elektriko. Greli pa bi se lahko s toplo vodo, zavreto na kamp kuhalnikih, ki bi jo zlili v termoforje, s temi pa greli postelje. Z nekaj solidarnosti pa bi se dalo tudi v najbolj ledenih krajih brez elektrike organizirat gretje na drva v javnih ustanovavah in dvoranah. Obstajajo tudi plinske peči in pečice. In kupili bi lahko agregat, ga postavili pred blok, povlekli kabel na balkon, ga vtaknili v vtičnico, in bili osvetljeni.

Res mi ni jasno, da si nekdo, ki mu finančno gre, ne kupi 500 w solarnega panela, ga da na balkon blokovskega stanovanja, poveže s usp in večeri brez teme so zakon.

Kako to, da televizija v pogovorne šove ni povabila nobenega s socialnega roba, ki nima za kruh, ima pa peč na drva. In ti ljudje niso nič jamrali, še manj pa kazali čustva na nacionalki. In ni res, kakor je trdila Postojnska dopisnica nacionalke, da računalniki ob električnem mrku ne delajo, še kako delajo, če so prenosniki, Vsak dopisnik nacionalke ima službenega, dodatne baterije niso noben problem, nacionalka ima nekaj satelitskih internetnih telefonov. Ima reportažne linke, ima vse. Ima rtv prispevek od vsakega gospodinjstva v Sloveniji. In privošči si lahko brez težav cel šleper novih monitorjev in podobne opreme. Rtv slo je ustanova, kjer denar ni problem, ni krize, in vsak ki dela zanjo, je solidno plačan. Ni problem kupit agregat, ne kamp opremo, ne peč na drva. Še manj ups in prenosnik.

Ljubi Kranjci, varčne žarnice praktično nič ne rabijo. Rabite samo standarden ups. Za nekaj varčnih žarnic že za 100 Evrov. In upam da je ta ledeni žled ljudi kaj naučil, da je dobro ostati v hišah svojih staršev. Kjer se kuri tudi na drva.

Kazanje čustev in otrok na nacionalki ne reši nič. Res ne.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !