Še nekaj malega o knjigarnarkah

Ta ponedeljek sem se spet vrgel v šoping, samo najnujhejše, to je hrana, in ene fansy zelene teniske za 20 Evrov. Kdo ve, mogoče pa pade kak zmenek? V cool house sem se na malici ustavil za debelo uro, in unovčil 10 % rojstno dnevni popust za trgovino. Kupil sem sušene paradižnike, Italijansko specaliteto. Dovolj skuliran sem šel v knjižnico, dobil tolažilno terno, to je krema za sončenje, in skočil nazaj čez most k Šparovitim po eno bageto. Pa se spomnil, da bi si kupil ene poceni teniske. Iz Hervisa me hitro izstreli. Ostane še Daichmam. Hudič me nese mimo knjigarnarke, pa ne tiste, za katero mogoče mislim, da je oddaljena sorodna duša. Sem že v ne vem kateri prestavi, ko me ustavi s znanim namenom, bi kaj kupili? Nič ne bom kupil, odvrnem, konča pa se s slavospevom družine, ki ima to plažo s tabloidnimi cenenimi knjigami. Omenim ji še lastnika studia Moderna, Sandija Češka. Najbogatejšega Slovenca, pa ni najbolj navdušena. Ker zagotovo ni moj tip, se poberem. Če bi bila tista, bolj molčeče sorte bi še klepetal. Tako pa ne. Punca ni bila vsiljiva, za marsikoga prava lepotica, zame ne, več v glasu kot stasu, zelo samo zavestna. Koliko je uspešna ta plažna knjigarnarska firma, ki tiska na Kitajskem, pri avtorskih pravicah in prevajalcih pa škrtari je vidno pri dolgočasenju tam zaposlenih knjigarnark. Če ne bi bilo gužve bi šel raje kak meter desneje kljub levemu prepričanju.

Zelo verjetno tipska zgodba nakupovalnih centrov, kjer se trgovci menjavajo kot gate. Ta knjigarnarca ustraja že nekaj let, po uspešnosti pa je nekje med Cunjakom in Novakovimi. Velikih dobičkov s razprodajo ni, a kje v knjigo trštvu sploh še so? Še največ so zaslužili s 50 odtenkov sive, zdaj pa so v težavah, saj ponujajo 2 knjigi za ceno ene. So tam punce, v glavnem študentke, ki rade kaj zaslužijo, a že njihova ne pretirana motiviranost za nagovarjanje strank pove vse. Zaslužim kar zaslužim je omenila ta deklica, ki je naletela na napačnega kupca. Kdor ima denar, zdaj raje vlaga v dopustovanje toplice in rajske plaže. Težko je prodajat knjige 300 metrov od največje knjižnice srednje Evrope. A te punce niso nič krive, da nas požira neoliberalizem. Družina ta ali ona, vse v poslu so iste, čim manj za čim večji dobiček. In ta firma naj bi kupila mk? Dajte no, če bi imeli denar, bi imeli verige knjigarn. Sploh v tej državi ni več jasno, kdo koga kupuje in prodaja? Še dobro, da so čez nekaj dni v nedeljo Evropske volitve! Politične karte Evrope se bodo spet premešale, in kot kaže bomo dobili prvo Slovensko poslanko Združene levice Violeto Tomič.

Kdo je že rekel, da je neoliberalna prodaja mk največja napaka privatizacije državnega premoženja. Mk je v Sloveniji še edina knjigarnarska firma na vodo. Skoraj vse ostalo je poplavljeno in v rdečih številkah. Poslovni imenik omenjene firme pravi rahlo povečanje prometa, in skromni dobiček in največ 9 zaposlenih.

Ta firma naj bi kupila mk. Tudi 3 lan je kupoval Večer, a so bili na kulturnem ministrstvu pametni. Ker najverjetneje omenjena firma ne bo zbrala za kupnino, ker banke ne dajo več kreditov na delnice prevzete firme bo spet v naši deželi lepo.

Tej plažni firmi tiskajo Kitajci, Mk enako, fansy teniske iz Daihmana pa delajo Vietnamci. S tem je vse povedano.

Če nočete beraške palice se nikar ne preživljajte kot knjigarnar ali literat

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !