Laži statističnega urada o številu brezposelnih

Že dolgo je znano, da statistični urad aktualni vladi naklonjeno dol meče število brezposelnih, s raznimi statističnimi triki. Kar pa sursu ne uspe, uspe s dol metanjem zaradi nepodpisanega zaposlitvenega načrta še sončna. Koliko realno brezposelnih v Sloveniji? Preko 200000 in še raste, kar četrtina brezposelnih noče s sončno imeti nobenega posla več, ostale ¾ pa visimo na sončni tja v en dan. In si pomagamo s vrtnarjenjem, brezplačnimi igrami na srečo in velik del brezposelnih še s plačljivi igrami na srečo. Slednje vodijo v spiralo finančnega zloma.

Da je letos 30000 brezposelnih dobilo službo, je vredna lažnivega kljukca. Kje so dobili službo? Lahko naredim mali preizkus, prehodim obe bližnji mesti, Sežano in Gorico, pa ne bom dobil frme, državne ali zasebne kjer me ne bi vun postavili. Na cesto upanja. Šlo naj bi vsaj skozi zaposlitveno rehabilitacijo. Ko zapustiš tisti znani zavod, koncesionarja sončne in imaš invalidsko komisijo za sabo se ne zgodi nič. S tem bi realno Slovenski javnosti rad pojasnil, v kakšnem zosu je trg dela. Oglasne deske sončne so skoraj v celoti prelepljene s ponudbami tujine, slovenskih uradnih ponudb za prosta delovna mesta nima smisla niti brat.

Dobilo službo? Se malo hecate, še tiste, ki so bile, so šle. Prav kmalu bo to statistiko okrepilo še uradno odpuščenih 1500 šivilj Mure.
Zgodil se ne bo noben čudež. Bi pa uredništvo Večera ob tej priliki pozval, naj s raziskovalnim novinarstvom razkrije čudno statistiko sursa in sončne. V ulici, kjer živim smo že skoraj 2 leti eni in isti brezposelni. In ko mi soseda nekaj razlaga o sestanku na sončni mi gredo lasje pokonci. Mene so še malo matrali. Sam sem si dobil za potne stroške kratko delavnico mešanja megle in nabasal na predavateljico diplomirano teologinjo. Bolje bi bilo, če bi molili, bi vsaj kaj od tega imeli. Od vseh teh kompetenc in kar je teh zaposlitvenih si lahko kaj obrišemo. Ob tej priliki bi povprašal upravo Večera, koliko Evrov namerava letos investirati v novinarske talente? Že tisoč evrov bi nekaj pomagalo. Že raje pišem za Večer za nekaj Evrov na mesec kot grem še enkrat v Šalaro ali delavnice sončne. Sem take volje, da bi najraje šel na sončno in se odjavil.

Večeru pa bi naslednje povedal:
Če se ne bo vlagalo v novinarski podmladek in talente, kdo bo pisal za Večer čez leta? Bilo je krasno, dokler ni udarila kriza in malo še uprava Dela, ki je Večeru odnesla ¼ milijona Evrov.
V mestu s skoraj 20 % brezposelnostjo bi Fištra moral udarit krizni plan, namesto da sadi Maksove rožice.
Edino kar ni laž, je pisanje Večerovih novinarjev in novinark, ki nam ker nisem več poleg vsak dan razkrivajo težave in radosti našega vsakdana. Laži pa so sestavni del vsake uradne politike.

Če bo kdo pri hudiču zaposlil Abrahamove, se mu lahko postavi spomenik. Jelka Bobonja je bila tudi s pomočjo denarnih prispevkov Večerovcev » Bobu bob » vsaj za nekaj tednov rešena akcij. Pišoči, nekdanji redni zunanji sodelavec Večera je postal super strokovnjak za akcije, bonuse in popuste. Žalostno a resnično je da mi zdaj vrednost daril brezplačnih nagradnih iger presega skromne bivše Večerove honorarje, ki so hvala bogu vedno bili 26 v mesecu. Za to Večeru večno hvaležen, da sem sploh prišel noter in da ste mi dali možnost. Kaj bom pisal čez eno leto, ko bo 70 letnica Večera? Država v stečaju, Večer še vedno odpušča, domovino je zapustilo že 50000 sposobnih. In da sem popolnoma nesposoben, ker sem še vedno brezposelen. Državi ni do new deala, do ljudi na robu drži figo, kolateralna škoda vsega tega pa so mediji. Upam na najbolje, da bo Nedelja Večeru vrgla toliko, da se bo spet delalo na politični satiri, prenovljeni in posodobljeni, pa tudi na ponarodelih vsebinah 7d ki je bil hudičevo dober tednik.

Seveda ob teh priliki kot ne vem kolikokrat že, da za Večer lahko začasno pišem tudi zastonj, že zaradi lojalnosti mediju, ki mi je 7 let in en mesec objavljal in plačeval. Časopis Delo mi nekako ne gre, pa tudi vzeli me ne bi. Nekaj je gotofo. Nihče od šefov aktualne koalicije ne bo nikoli več v vladi. Za brezposelne niso naredili nič. Zase ogromno.

Sposobnost oblasti se kaže v številu nesposobnih politikov.

Vse dobro

Vaš nekdanji redni zunanji sodelavec

Tomaž Švagelj

  • Share/Bookmark
 

2 komentarjev na “Laži statističnega urada o številu brezposelnih”

  1. fuga pravi:

    Ja, imel sem čast spoznati, kako je vlada rešila stanje brezposelnosti. Z mahinacijami pri prijavljanju na zavod za zaposlovanje in s spreminjanjem pogojev za pridobitev brezposelnosti je pomoč za brezposelne izgubilo 30000, večinoma izobraženih in nikogaršnjih. Navadno so zavodi obveščali o preteku “varstvenega” časa, ali o ponudbah na trgu dela, tokrat pa so adiministrativno rahlo zamočili. In toliko jih je pač ostalo izbrisanih.

  2. stricmarc pravi:

    Dragi moji, tako je povsod po svetu. Zato tudi vsaka vlada ve, da je tudi na navidezno čisto strokovnih službah tzreba imeti svoje kadre. Vse je v kadrih, je znana paradigma iz časov socializma. Če gre podjetje v stečaj, se odpusti npr. 1000 delavcev. Ustanovi se novo podjetje ( na istih temeljih) in zaposli 500 delavcev, za kar pokasira stimulacijo za odpiranje novih delovnioh mest. Tako dobimo 500 novih delovnih mest mimogrede. Statistika je sploh poznana po tem, da je odlični medij za manipuliranje in zavajanje. Politiki zelo radi pšovedo, kako je narastel BDP, kar smo se rešili komunističnega objema. V resnici pa so bili metodologiji zajemanja in izračunavanja BDP zelo različni in le pogojno primerljivi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !