A vas tud kamera gleda

In še kako, tiste majhne škatlice po stropih, napuščih in zidovih premorejo hudičevo dober zoom. Zasebnost gor ali dol, če se dogajajo kake žgečkljive in prehitre zadeve, upravljavci kamer rade volje poskrbe, ( kljub varstvu zasebnosti ) da se ti filmčki znajdejo na najbolj klikanih portalih.

Eno je ogrožanje zasebnosti, drugo pa prikazovanje žgečkljivih trenutkov. Dobro, par parkira na servisni površini pred tunelom avtoceste. To ni dovoljeno. Je dovoljeno sprehajanje po servisni površini? To že, kaj se pa dogaja daleč, ni stvar naključnih gledalcev tega posnetka. Sta bila pametna, in šla za zid, je pa res, če dama ne bi mahala s tangicami, tega posnetka niti približno ne bilo na obiskanem portalu.

Namesto da dars deli te intimne trenutke s vsemi, naj raje razvije aplikacijo za kamere, da bi v primeru vožnje v nasprotno smer sistem preko kamer takoj blokiral avtocesto. To kar imajo zdaj, so samo svetlobni znaki za napačno smer. In nobenih ovir tipa luknjanje gum in podobno. V nakupovalnih centrih varnostniki s vsemi zoomi dobro poznajo vse kose garderobe stalnih strank. Jih bolj zanima ženska garderoba ali morebitne kraje v trgovskem centru? Koliko kamer je po parkiriščih? Nobena, ker trgovci ko stranke plačajo in odnesejo, varnost nakupljenega do doma njih ne zanima. Lahko bi rekli, da je varovanje trgovskih centrov večje od varovanja predsednika države, število kaznivih dejanj tam je zanemarljivo. Kaj pa po parkiriščih? S odprto havbo avta, vozičkom s blagom poleg, si lahka tarča nepridipravovov.

Po vaseh na srečo kamer ni, a prisiljen si zahajat po nakupih v nakupovalne centre. Te tam spet gleda veliki brat? Zakaj je med varnostniki trgovskih centrov tako malo varnostnic? Lahko te uklenejo, vržejo na tla, začasno omejijo gibanje, preiščejo in pregledajo. Imajo posebne sobe za to, za masažo za vsako odtujeno zadevo. Kraja s ene splača, kaj pa nadležno piskanje elektronske zaščite proti kraji? Če je v izdelku pozabljena koda, piska. Stalnim strankam, potem ko pogledajo v vrečko trgovke in vidijo račun, ne težijo. Zatežijo, če imajo slab dan, pa lahko varnostniki. Nasilni niso, a prijava na policijo gre tudi za nekaj Evrov ukradenega. Temu sem bil priča v Tušu na Jesenicah, dijak je odtujil 2 čokoladici, in elektronska zaščita ga je zajebala. Lahko bi mirno šel, ker blagajničarka ni smela vstat od nezaključene blagajne. Mene je odpravila, zaključina blagajno, kričala po celi trgovini. Dijak pa skuliran. Po vsaj eno urni masaži v pisarni s varnostnikom je bil ozdravljen lepljivih prstov.

S trgovci ni heca. Lahko se cel dan sprehajaš, sediš in nakupuješ po trgovskih centrih, greš lahko neštetokrat na wc in porabiš celo rolo papirja, a če ne plačaš jebeš ježa. Varnostniki pa imajo posebne tečaje psihologije, kako tatove prepričat, da se kraja ne splača. Odkar imajo vsi nakupovalni centri elektronske zaščite se tam ne ukrade skoraj nič.

In prav je tako, saj so tudi oni ljudje. Pri taki konkurenci nakupovalnih centrov si lahko svak privošči najnujnejše. Druga zgodba so minimalne trgovske plače

  • Share/Bookmark
 

1 komentar na “A vas tud kamera gleda”

  1. Stric Marč pravi:

    Tema je aktualna. V garderobah ne smejo imeti kamer in jih lahko mirne duše prijaviš informacijski pooblaščenki. Globe niso majhne. lokal mora imeti tudi vidno nalepko “videonadzor”.Na splošno pa ljudje niso proti nadzoru, saj pravijo:Poštenjaki nimamo kaj skrivati. Posebno v Angliji in Ameriki so ulice prečesane s kamerami. Morda je res manj naivnega, začetnega kriminala. Je pa manj zasebnosti in ni sistema, ki bi preprečil zlorabo posnetkov. Tam je trgovanje z zasebnimi podatki posel. Tudi razne ankete in žrebanja so namenjenja predvsem zbiranju teh podatkov za nadaljne trženje. pri nas to še k sreči ni dovoljeno, čeprav se tudi dela.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !